London-legendarerna Run Dem Crew

London-legendarerna Run Dem Crew


”We are not a running club and we do not jog. First and foremost we are family and a community who run hard, run fast and run strong.” Så beskriver Run Dem Crew sig själva. 

Gruppen bildades vintern 2007 av Charlie Dark, DJ, poet och skribent, som ett alternativ till traditionella löparklubbar. Förutom att arrangera löpträffar varje vecka arbetar Run Dem Crew med ungdomar runtom i London genom att erbjuda mentorskap och ett säkert och positivt sätt att uppleva London till fots. 

Vi träffade grundaren Charlie Dark under ett event i Berlin, och passade på att ställa några frågor. 

Vad skiljer Run Dem Crew från andra löparklubbar?
– På Run Dem säger vi alltid att löpning är det minst viktiga vi gör som organisation och löpargrupp. Först och främst är vi familj, därefter ett community och löpningen är klistret som binder oss samman. Jag startade gruppen för att dela min kärlek till löpning med så många människor som möjligt, speciellt med andra från kreativa branscher där jag själv arbetar. En av sakerna som gör att vi står ut från övriga grupper är vårt arbete med mentorskap för unga människor genom RDC Youngers Program där vi tar ungdomarna från soffan till mållinjen genom ett aktivitetsprogram med löpning. Vi hjälper de också att vara kreativa längs vägen.      

Hur skulle du beskriva Londons löparkultur?
– När jag är ute och reser inser jag hur populärt löpning är runt om i världen och London har definitivt en stor och blomstrande löparkultur. Vad jag har sett i London, till viss del tack vare vårt jobb, är att fler unga börjar springa och att olika människor springer tillsammans över hela staden, något som jag tycker är viktigt för utveckingen av alla subkulturer. Människor vill vara en del av något, och den sociala delen kring löpningen kan vara väldigt lockande för någon som söker ett hem utanför hemmet.   

Vad betyder löpningen för dig?
– Löpningen kom in i mitt liv när jag var ung och kände mig bortkommen – helt enkelt när jag behövde den som mest. Mitt liv skulle inte vara komplett utan löpning och de personer jag har träffat runt om i världen genom den urbana löparkulturen som Run Dem Crew är en del av. Jag känner mig levande och håller min mentala kraft stark. Löpningen har lärt mig att uppskatta min stad och den har varit en bra metafor för livet. Jag älskar det! 

Vilka tips ger du till den som vill springa, men inte vet hur hen ska börja?
– Börja långsamt och bygg sakta upp styrkan och uthålligheten. Tro på din kropp och ha tålamod. En kilometer kommer snart att vara en mil. Investera i ett par bra löparskor. Gå till en löparbutik där de kan plocka fram skorna som passar ditt löpsteg bäst. Lyssna på din kropp och jobba mycket med rörlighet och kompletterande styrka för att undvika skador. 

Vilka trender inom löpning tror du att vi kommer att se framöver?
– Löpargrupperna är här för att stanna, men jag tror även att vi kommer få en ännu större förståelse för vilken effekt löpningen har på andra delar av våra liv och på samhället. Löparmode blir allt populärare och jag som jobbar i musikbranschen ser också hur musiken får allt större inflytande i löparkulturen. 

Vilka är dina tre bästa löparlåtar?
1. Roy Ayers – Running Away
2. U2 – Where the Streets Have No Name
3. Fela Kuti – Rofo Rofo Fight

Och var ska man springa när man är i London?
– Olympic park i östra London eller utmed the Embankment längs Themsen.  

Här kan du läsa mer om Run Dem Crew


Nr 5 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Fem farthöjande pass du måste testa
  • Det händer vid överträning
  • Ätstörning? Symtom du ska ta på allvar
  • Artros i knät?
  • Nya sköna löparskor
  • 6 enkla sätt att testa formen
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Anders Hansen: Den motvillige löparen

Vi träffar succéförfattaren Anders Hansen och pratar om framgången, hans egen löpning och huruvida vi...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Lisa Nordén jagar formen

Sveriges och en av världens främsta triathleter, Lisa Nordén, tränar just nu på höghöjdsläger i...

Läs mer

Bakom varje framgångsrik man finns en kvinna

Det är nog ingen som missat Patriks Nilssons fantastiska resa när han tidigare i år...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Ta chansen att träffa Patrik Nilsson!

På tisdagkväll 18 oktober har du chans att möta Patrik Nilsson och höra hans berättelse...

Läs mer
Magnus Jonsson om hemligheter och triathlon

Magnus Jonsson är vår triathlonbloggare som skriver på engelska. Vi tog ett närmare snack med honom där vi bland annat...

Läs mer
Veckans triathlet: Fredrik Bäckson

Efter att ha seglat större delen av sitt liv och länge elitsatsat på sporten valde Fredrik Bäckson att för ungefär...

Läs mer
Veckans triathlet: Desiree Blomberg

Desiree Blombergs styrka är pannbenet. När hon väl satt sin fot på startlinjen vägrar hon att ge upp. Hennes favoritdistanser...

Läs mer