Måste man äta frukost innan träningen?

Måste man äta frukost innan träningen?


Ska man träna före eller efter frukosten? Den frågan engagerar alla som tränar mer
eller mindre regelbundet på morgonen. För det första behöver de arbetande musklerna
snabb och lättillgänglig energi. För det andra behöver hela kroppen, och i synnerhet hjärnan, vissa näringsämnen för att kunna jobba optimalt.

Vetenskapliga studier har visat att kroppen presterar betydligt bättre med ett kostintag före löpturen jämfört med att springa efter en hel natt utan något energiintag. Andra studier har visat att träningseffekten blir sämre utan frukost och att testlöparna själva upplevde att träningen kändes mer ”jobbig.”

Det innebär givetvis inte att man måste äta frukost. Vissa som kommer sent i säng orkar kanske inte gå upp en timme tidigare för att äta en ordentlig frukost. Andra har överhuvudtaget svårt att äta på morgonen.

Det bästa knepet för att få i sig lite energi före morgonjoggen är att välja något snabbt och lättsmält precis innan man ger sig ut. Ät en energikaka, ett rostat bröd med marmelad eller en banan, men undvik svårsmält föda som kött och ägg. Glöm inte att dricka ordentligt, förutom vatten är fruktjuicer eller sportdrycker bra alternativ eftersom de ger lättillgänglig energi. Ofta behövs några veckors experimenterande innan man kan avgöra vilket tillvägagångssätt som är bäst för en själv.


Antal kommentarer: 2

Joakim

Detta kostråd gäller om man även annars mest äter energikakor, rostat bröd och bananer. Äter man mer hållbar mat som långsamt lagras i kroppen, fördelar kroppen energin jämt över dagen. Träning eller ej. Alltså kan man äta när man är hungrig, inte när man tycker att man borde. Själv har jag sprungit 14km på tre ägg till frukost. Försök göra det på tre rostade mackor.
LCHF vinner alltid över riskakor och rostat bröd och annan 80-tals mat.


Pontus

Jag springer alltid mina morgonpass på tom mage även om det bara är 10km eller 30km. Jag tror på ”train low, race high” och att kroppen när den väl får i sig extra energi på t. ex. en tävling får en ökad prestation. Men det passar nog inte alla utan detta får man nog prova sig fram till och se vad som fungerar.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Så orkar du ännu längre!

Så här ser du över din vätskebalans, undviker kramp och justerar ditt kolhydratintag under passen...

Läs mer

Tofu scrambled

Växtbaserade scrambled eggs – ät dem i stället för vanliga ägg eller som variation till frukosten!

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Rostad potatis med paprikahummus och parmesan

Rostad potatis är ett jättegott tillbehör till grillen – eller ät den med bara en...

Läs mer
Därför ska du äta som en sydeuropé

De som äter medelhavsinspirerad mat håller sig generellt friskast och lever längst, säger kostprofessorn Alicja Wolk på Karolinska institutet.

Läs mer
Fisktacos med pico de gallo och ärtmole

Här är en variant på fisktacos med mexikansk tomatsalsa och ärtmole – perfekt för fredagsmyset.

Läs mer
Somriga vegoburgare

Här kommer tips på en grym vegoburgare som komplement till de vanliga köttburgarna.

Läs mer