Meraf Bahta siktar på EM-medalj

Meraf Bahta siktar på EM-medalj


Vid årsskiftet fick Meraf Bahta äntligen ett efterlängtat svenskt medborgarskap. Och sedan dess har det gått spikrakt framåt. I juni satte hon nytt personligt rekord på 1500 meter (4.03.16) och i juli slog hon till med nytt PR på 3000 meter (8.57.06).

Ja, alltså förutom det svenska rekordet på 5000 meter i maj -14.59.49 gjorde henne till första svenska under 15 minuter och Sara Wedlunds 18 år gamla rekord putsades med över sju sekunder. På lördag står hon på startlinjen på 5000 meter – och hon siktar såklart högt.

Grattis till en fantastisk säsong! Vad tror ni att den stora utvecklingen beror på? Har ni ändrat något särskilt det senaste året?
– Dels har Meraf fått vara hel och frisk i vår och bland annat spenderat sex veckor på träningsläger i USA. Men den kanske viktigaste faktorn är att det svenska medborgarskapet har gått igenom. Det ger en stor trygghet att kunna landa i att man få stanna och får springa mästerskap. Därför har vi också kunnat lägga upp en mer långsiktig och stabil planering och kunnat ökat lite i både volym och kvalitét.

Hur ser era förhoppningar ut?
– Det här är Merafs debut i seniormästerskap och det är många duktiga löpare med och springer. Men visst finns det förhoppningar om att kunna ta en medalj – Meraf ligger ju tvåa på Europalistan just nu.

Blir det rekord ännu en gång?
– Vi räknar nog inte med att loppet kommer gå i rekordfart. Det är svårt utan harar och med så många duktiga löpare med och springer så kan det nog bli ett taktiskt lopp, där positionering kommer bli viktigt.

Hur har uppladdningen inför EM sett ut?
– Meraf har varit nere i St Moritz den senaste månaden och tränat på hög höjd. Dock har temperaturerna varit svala, 8-12 grader och regn, så vi har även fått tillbringa en del tid i Italien för att samla värme.

Vilka ser ni som de tuffaste konkurrenterna?
– England och Turkiet kommer bjuda på starkt motstånd, men framförallt kommer favorittippade Sifan Hassan från Holland att bli tuff.

Klockan 17.40 på lördag är det dags!

Vi önskar ett stort Lycka till!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Häng med Ewerlöf & Szalkai mot Lidingöloppet

Årets TCS Lidingöloppet-program är komponerade av Malin Ewerlöf och Anders Szalkai med målet att peppa och guida löparna ända fram...

Läs mer
Säg cheese!

Nu lanseras tävlingen Cheese Rolling i Sverige: ett galet utförslopp där deltagarna bara har ett enda mål – att fånga...

Läs mer
Programmen mot 2022 års TCS Lidingöloppet redo

Nu är träningsprogrammen mot 2022 års upplaga av TCS Lidingöloppet redo att peppa och guida löparna. Det 22 veckor långa...

Läs mer