Meraf Bahta siktar på EM-medalj

Meraf Bahta siktar på EM-medalj


Vid årsskiftet fick Meraf Bahta äntligen ett efterlängtat svenskt medborgarskap. Och sedan dess har det gått spikrakt framåt. I juni satte hon nytt personligt rekord på 1500 meter (4.03.16) och i juli slog hon till med nytt PR på 3000 meter (8.57.06).

Ja, alltså förutom det svenska rekordet på 5000 meter i maj -14.59.49 gjorde henne till första svenska under 15 minuter och Sara Wedlunds 18 år gamla rekord putsades med över sju sekunder. På lördag står hon på startlinjen på 5000 meter – och hon siktar såklart högt.

Grattis till en fantastisk säsong! Vad tror ni att den stora utvecklingen beror på? Har ni ändrat något särskilt det senaste året?
– Dels har Meraf fått vara hel och frisk i vår och bland annat spenderat sex veckor på träningsläger i USA. Men den kanske viktigaste faktorn är att det svenska medborgarskapet har gått igenom. Det ger en stor trygghet att kunna landa i att man få stanna och får springa mästerskap. Därför har vi också kunnat lägga upp en mer långsiktig och stabil planering och kunnat ökat lite i både volym och kvalitét.

Hur ser era förhoppningar ut?
– Det här är Merafs debut i seniormästerskap och det är många duktiga löpare med och springer. Men visst finns det förhoppningar om att kunna ta en medalj – Meraf ligger ju tvåa på Europalistan just nu.

Blir det rekord ännu en gång?
– Vi räknar nog inte med att loppet kommer gå i rekordfart. Det är svårt utan harar och med så många duktiga löpare med och springer så kan det nog bli ett taktiskt lopp, där positionering kommer bli viktigt.

Hur har uppladdningen inför EM sett ut?
– Meraf har varit nere i St Moritz den senaste månaden och tränat på hög höjd. Dock har temperaturerna varit svala, 8-12 grader och regn, så vi har även fått tillbringa en del tid i Italien för att samla värme.

Vilka ser ni som de tuffaste konkurrenterna?
– England och Turkiet kommer bjuda på starkt motstånd, men framförallt kommer favorittippade Sifan Hassan från Holland att bli tuff.

Klockan 17.40 på lördag är det dags!

Vi önskar ett stort Lycka till!


Nr 9 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Höstens roligaste löpträning
  • Testa något nytt: Bli snabb & stark 2022
  • Spring bättre – med musik
  • 11 sportbehåar i stort test
  • Ditt perfekta kostupplägg
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Etiopiskt i topp – och mycket starka svenska insatser i Stockholm Marathon

I ASICS Stockholm Marathon var de svenska löparna inte långt efter vinnarna. Carolina Wikström vann...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Favoritsegrare på Lidingöloppets tremil

Förhandstippade Samuel Russom vann herrklassen och Sylvia Medugu vann damklassen på Lidingöloppets tremil.

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Göteborgsvarvet backar – arrangerar nytt lopp i november

Efter kritiken mot beslutet att ställa in erbjuder Göteborgsvarvet nu i stället ett helt nytt...

Läs mer
Kleist och Gelfgren historiska svenska trailmästare

I söndags (19/9) avgjordes det första officiella svenska mästerskapet i traillöpning i Ljungskile – två varv på en 22,5 km...

Läs mer
Lidingöloppet lanserar nytt femkilometerslopp

Den traditionella Lidingöloppshelgen sträcks i år ut över en hel vecka för att minska risken för smittspridning. Dessutom lanserar man...

Läs mer
Glädjebeskedet: Fullskaligt ASICS Stockholm Marathon genomförs 9 oktober

Restriktionerna för offentliga sammankomster släpps den 29 september, vilket betyder att motionsarrangemang och tävlingar kan genomföras som normalt. Det innebär...

Läs mer