Mikaela utmanar om topplacering på maran

Mikaela utmanar om topplacering på maran


I höstas fick Spårvägens Mikaela Larsson sitt genombrott på maraton när hon blev bäst placerade svensk i Berlin Marathon med sin 13:e plats. Med tiden 2.44.31 satte Mikaela nytt personbästa med nästan 5 minuter. Detta lopp kom efter endast 1,5 års konkret löpträning. Dessförinnan hade 31 åriga Mikaela hållit igång sin fysiska status med egen allsidig träning, och som instruktör i bland annat spinning och core-pass.

Sen såg hon en annons om att löpargruppen Team Stockholm Marathon hade gemensamma sommar träningspass inför huvudstadens stora halvmaratonlopp. Så hon gick med där, för att klara springa längre än någonsin. Mikaela tränade mot att springa halvmaran på 1.50 men kom i mål på 1.35. Sedan dess har det rullat på och nu efter endast två år med strukturerad löpträning hör Mikaela till toppkandidaterna i Asics Stockholm Marathon.

Hur är läget inför lördagens lopp?
– Det känns bra tycker jag. Jag har precis kört sista kvalitétspasset innan maran. (tisdag innan lördagens lopp) Det blev 3 x 8 minuter tröskel, så lite snabbare än maratonfart. Sen avslutade jag passet med några lätta 200 meters intervaller. Nu är det vila imorgon onsdag, och sen lugn distans de två sista dagarna innan loppet.

Låter som du har planen klar träningsmässigt. Kommer du göra någon speciell kostladdning?
– Nja, ingen speciell laddning utan det blir bara lite extra kolhydrater under torsdag och fredag. Då blir det lite extra bröd eller pasta, men inget överdrivet.

Du slog igenom med dina 2.44 i höstas. Hur tycker du din status är nu jämfört med då?
– Jag tror att det är bättre. Det känns så, och jag körde ett referenspass över 3 x 5 km två veckor innan maran och den här gången var jag betydligt snabbare än inför Berlin. Så det var ett bra tecken tycker jag.

Har du satt upp några målbilder för lördagens lopp?
– Jag ska försöka köra så jämna halvor som det går. Allt handlar om att hitta ett bra tempo som jag kan hålla. Sen hoppas jag ha en riktigt bra dag och kroppen svarar som jag vill.

Din utveckling som löpare har varit snabb, vad säger du själv om din progression som löpare?
– Jag har fokuserat mycket mer på löpningen, tidigare har min träning varit ganska spretig. Det är nog den stora anledningen till att jag utvecklats att jag spretar lie mindre nu. Nu blir det fler mil och bra löppass med kontinuitet. Periodvis har det gått lite segt, så det har inte varit någon spikrak utveckling, men jag tyckte jag fick ett bra släpp i samband med Kungsholmen halvmaraton som jag körde 3 veckor innan maran som träning. Där hade jag 1.17 och det var personbästa och känslan under loppet var bra.  

Under loppet på lördag, har du några knep att ta till om det tar emot?
– Jag tror mitt knep är att fylla på med energi regelbundet. Jag kommer köra koffein gel från Enervit både vid 10, 20 och 30 km och sen dricka bra. Det tycker jag hjälper. I övrigt gäller det bara hitta känslan och inte öppna för hårt. Så flyta med istället för att trycka på upp till 3 mil, och därefter ska jag gå på.

Hur ser ditt drömväder ut på lördag?
– 15 grader, strålande sol och vindstilla. Framförallt vindstilla, för just vind tycker jag är det jobbigaste. Men oavsett väder ser jag fram mot loppet på lördag.

RW tackar för intervjun och önskar Mikaela lycka till på lördag. Det ska bli spännande att följa henne och övriga löpare på loppet!


Nr 12 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Nästa säsong börjar idag
  • Träningsprogram för milen, halvmaran, maraton
  • Därför ska du träna dina fötter
  • Ett bättre sätt att springa långpass
  • Årets bästa löparskor. 12 av våra favoriter från 2021
  • Gravid? Fortsätt springa!
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Etiopiskt i topp – och mycket starka svenska insatser i Stockholm Marathon

I ASICS Stockholm Marathon var de svenska löparna inte långt efter vinnarna. Carolina Wikström vann...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Glädjebeskedet: Fullskaligt ASICS Stockholm Marathon genomförs 9 oktober

Restriktionerna för offentliga sammankomster släpps den 29 september, vilket betyder att motionsarrangemang och tävlingar kan...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

ASICS Stockholm Marathon flyttar till oktober

På grund av den pågående pandemin och de restriktioner för folksamlingar som råder tvingas ASICS...

Läs mer
Marathongruppen ställer in

På grund av det rådande läget med Coronapandemin har friidrottsföreningarna Hässelby SK och Spårvägens FK idag tvingats ta beslutet att...

Läs mer