Möt favortierna till SM-guldet i maraton
Det blev ingen femte raka seger för Isabellah Andersson när Tjejmilen 2012 avgjordes i ett regnigt Stockholm. Istället var det norskan Karoline Bjerkeli Grövdal som vann loppet på 33.14 över minuten före tvåan Andersson. Här hittar du också alla övriga resultat från dagens lopp.

Möt favortierna till SM-guldet i maraton


Det första som konstateras under Stockholm Marathons pressträff är svårigheten att utse en favorit till slutsegern, åtminstone på herrsidan. Inte minst eftersom många kenyaner och etiopier har en förmåga att överraska och slå personbästa med flera minuter, dels därför att en del av östafrikanerna har haft visumproblem vilket medför att de inte kommer att kunna ställa upp i loppet.

– Det är nästan helt omöjligt att ranka de här löparna eftersom det inte är ovanligt att någon med ett personbästa på runt 2.14 från Kenya helt plötsligt gör en tid på 2.07 när de kommer till Europa, säger Stockhom Marathons presschef Lorenzo Nesi.

Han får medhåll av TV4:s experkommentator A Lennart Juhlin som också arbetar på friidrottsförbundet.
– Vi har haft afrikanska löpare som kommit på femte plats här i Stockholm för att ett par år senare vinna stora maratonlopp på andra håll i världen.

På damsidan finns däremot en svensk favorit till slutsegern i form av Isabellah Andersson. Hon har redan vunnit Stockholm Marahton tre gånger och nu har möjlighet att bli historisk genom att bli ensam om fyra förstaplatser. För de svenska herrarna handlar det däremot först och främst om att vinna SM-guld och eventuellt lyckas kvala in till friidrotts-VM senare i höst.

Isabellah Andersson, 30. Personligt rekord: 2.23.41
Isabellah Andersson som kom på fjärde plats i EM 2010 och slog svenskt rekord i Dubai med 2.23.41 tidigare i år har nyligen kommit tillbaka efter en mindre knäoperation. Det första tävlingstestet efter skadeuppehållet skedde under Göteborgsvarvet förra helgen där hon sprang på 1.14.16.

– Skador är en del av vårt jobb som löpare. Det är inte kul när det händer men det finns inte så mycket man kan göra. Som tur är fick jag snabb hjälp och förra veckans lopp gick som planerat. Jag vet därför att jag är på rätt väg men tänker inte på att jag kan bli historisk imorgon.

Anna von Schenk, 37. Personligt rekord: 2.37.06
Anna von Schenk, som sprang EM-maran i fjol, har också haft ett längre skadeuppehåll under vintern. Under mitten av januari fick hon problem med baksidan av ena låret och tvingades ta en flera veckor lång löpvila. Det har också inneburit att hon inte kunnat springa några kvalitetspass under hela den här perioden.

– Det var först efter att min insats på Kungsholmen Runt för några veckor kändes okej som jag beslutade mig för att springa Stockholm Marathon. Det är ändå så svårt att säga hur det ska gå under ett maratonlopp så om inte annat få jag se det som en bra träning.

Adil Bouafif, 32. Personligt rekord: 2.20.00
Hässelbylöparen som vann SM-guldet i maraton 2010 visade en stark form under Terräng-SM tidigare där han segrade både på korta och långa distansen. Han säger själv att han är i bättre form i år efter att ha tränat utomlands under vintern. Bland annat kom han hem till Sverige i onsdags efter att ha haft en längre träningsperiod i marockanska Atlasbergen.   

– Där sprang jag till och med ifrån en del löpare som har gjort maraton på runt 2.10 vilket naturligtvis är bra och jag känner mig i toppform. Min plan är att göra första halvan på 1.07 och om det då känns bra försöka fixa en tid för att få en EM-biljett. Annars tar jag det säkra före det osäkra och siktar in mig på kampen om SM-guldet istället. 

Lars Johansson, 25. Personligt rekord: 2.17.33
Trots att han gjorde den snabbaste maratontiden i Sverige förra året blev det aldrig något EM för Lars Johansson efter en del skadebekymmer. Nu är han dock tilbaka och siktar på att vara med i kampen om SM-medljerna även om han inte vill säga något om vilken valör det kan bli.

– Jag har totalt varit åtta veckor i Kenya och tränat under våren. Där har jag både kört själv och  ihop med lokala löpare. Det gäller dock att hålla igen och lyssna på kroppen eftersom kenyanerna själva tränar så hårt. Annars är det lätt hänt att man springer sönder sig. 

David Nilsson, 24. Debutant på maraton 
Efter att ha blivit bäste svensk under förra årets Lidingölopp började tanken på att
springa Stockholm Marathon växa hos David Nilsson som tidigare mest varit inriktad på kortare distanser. Efter bra träningsperioder under våren med mängdveckor uppåt 25 mil bestämde han sig för att nu debutera på sträckan.

– Jag har kommit fram till att jag gillar att köra mycket distans i min träning och upptäckt att min kropp klarar en relativt stor mängd. Däremot vet jag inte vad jag kan förvänta mig av en så här lång tävling. Framförallt tror jag att den störst utmaningarna blir att lyckas med vätska och energi samt att hantera att låren tar mycket stryk.   Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Felspringningen i adidas Stockholm Marathon – en snackis

Under lördagens adidas Stockholm Marathon hände det som är en mardröm för en lopparrangör –...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Kanske för många pass – men nu börjar nedtrappningen

Följ Runner’s Worlds chefredaktör Anders Szalkais uppladdning och träning inför adidas Stockholm Marathon den 4 juni. [Presenteras i samarbete med...

Läs mer
Etiopiskt i topp – och mycket starka svenska insatser i Stockholm Marathon

I ASICS Stockholm Marathon var de svenska löparna inte långt efter vinnarna. Carolina Wikström vann SM-guld med den snabbaste tiden...

Läs mer