Musses drömtaktik i Stockholm Marathon

Musses drömtaktik i Stockholm Marathon


 Musse har varit med om två OS-, tre VM- och en EM-final som hinderlöpare samt klivit på EM-pallen två gånger som terränglöpare. Maratonsatsningen inleddes ifjol med topplaceringar på de stora loppen i Hamburg och Florens. Stockholm Marathon har han följt många gånger på TV.

– Jag har sett hur mycket publik det är och hur roligt det verkar vara. Då har jag tänkt att någon gång måste jag springa loppet.

– I år passar det väldigt bra, när det är två och en halv månad före VM och jag behöver inte jaga några snabba tider, menar Musse som redan är uttagen till mästerskapet i Moskva, i mitten på augusti.

Träningen har gått bra, utan större stopp sedan i mars. Musse genrepade med en halvmara i Algeriet i början på maj, som slutade klart fortare än hans svenska rekord på distansen. Men banan visade sig vara för kort.

– Det var lite kaotiskt, skrattar Musse, som ändå bevisligen är i god form. Den tuffa banan i Stockholm borde passa Musses egenskaper, såväl löpstyrkan som hans taktiska sinne.

– Jag är rätt så oerfaren, det här är bara andra året som maratonlöpare, men det gäller att inte rusa med.

Fem-sex sekunder för fort per kilometer räcker för att förstöra ett maratonlopp. Det har gått tolv år sen en svensk man senast vann i Stockholm och den segraren, Anders Szalkai, har varit generös nog att ge Mustafa Mohamed några god råd.

– Nyttiga tips for en nybörjare som jag. Han har nämnt att många rycks med i Kungsträdgården, där det står väldigt mycket folk och hejar och han har varnat för knixen upp till Västerbron, som är väldigt brant.

Szalkai, som har fortsatt springa och nu fullföljt 17 maratonlopp i Stockholm, har även beskrivit strategin för att vinna. Musse sticker inte under stol med att han har den ambitionen. Så här ter sig hans drömversion av den 1 juni:

– Jag ligger med i klungan avslappnad, utan att behöva slita. Någon gång på andra varvet känner jag mig stark och prövar de andra, får med mig en eller två ner för Västerbron, där jag är stark utför. Sen grillar jag dem och kan defilera den sista kilometern in i mål och njuta av publiken.


Nr 9 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Höstens roligaste löpträning
  • Testa något nytt: Bli snabb & stark 2022
  • Spring bättre – med musik
  • 11 sportbehåar i stort test
  • Ditt perfekta kostupplägg
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 2

Morgan

Heja Musse! Känns stort att bara få starta i samma lopp som han.:-)


Mikael

Fasen va skön läsning!
Att läsa Musse beskriva sin egen bild av hur han går segrande ur detta lopp är jäkligt härligt! Tydlig målbild och fokuserad på uppgiften.
Lycka till Musse!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Etiopiskt i topp – och mycket starka svenska insatser i Stockholm Marathon

I ASICS Stockholm Marathon var de svenska löparna inte långt efter vinnarna. Carolina Wikström vann...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Glädjebeskedet: Fullskaligt ASICS Stockholm Marathon genomförs 9 oktober

Restriktionerna för offentliga sammankomster släpps den 29 september, vilket betyder att motionsarrangemang och tävlingar kan...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

ASICS Stockholm Marathon flyttar till oktober

På grund av den pågående pandemin och de restriktioner för folksamlingar som råder tvingas ASICS...

Läs mer
Marathongruppen ställer in

På grund av det rådande läget med Coronapandemin har friidrottsföreningarna Hässelby SK och Spårvägens FK idag tvingats ta beslutet att...

Läs mer