Musses mästerskapsdebut på maraton

Musses mästerskapsdebut på maraton


Det var många som ansåg att Musse skulle fått gjort mästerskapsdebut på maraton redan i OS förra året efter att ha sprungit Hamburg Marathon på 2.12.28. De enda som inte verkade dela den uppfattningen var Svenska Olympiska Komittén men inför VM i Moskva har det inte funnits några sådana hinder utan Mustafa har haft klartecken för start sedan lång tid. 

Mustafa har i år bara gjort en framträdande på distansen i samband med Stockholm Marathon då han vann SM-guld och blev fyra totalt på 2.20.08 efter en långsam avslutning.

”Det var väldigt tufft på sista 5 km då orken tog slut. Jag är besviken med placeringen, men framför allt var det tråkigt att det kändes så dåligt på slutet.”, skrev Musse på sin egen blogg. Slutsatsen blev helt enkelt att han tränat för hårt för nära inpå loppet enligt hans tränare Ulf Friberg.

– Vi tog egentligen ingen hänsyn till Stockholm Marathon när vi la upp träningen men vi borde nog ha sett till att ha lite fräschare ben innan start. Inte minst eftersom det tog lite tid att återhämta sig från loppet, förklarar Ulf Friberg från Moskva. 

Förberedelserna inför VM-maran har, enligt Friberg, gått enligt planerna där Mustafa bland annat kört ett höghöjdsläger i St Moritz. Frågan nu är bara vilka möjligheter som finns till en bra placering bland de 70-talet löpare som kommer till start.

– Kollar man på tiderna ligger Mustafa runt plats 45 men med ett bra lopp tror jag att han mycket väl kan ha möjlighet att nå topp 20. Det kommer troligtvis vara mycket varmt så då kan vi säkert förvänta oss ett taktiskt lopp där tider runt 2.15 kan räcka långt.

– Vid VM i Osaka kom till exempel finländaren Janne Holmén på nioende plats med 2.19. Så tiden är helt oviktig, det är placeringen som gäller, säger Ulf Friberg.

VM skiljer sig också på ett par punkter mot världens stora maror och OS. I det första fallet är skillnaden att det inte finns några harar som håller tempot och i det senare fallet får de bästa nationerna ha med fem löpare i VM till skillnad mot tre i OS vilket öppnar för taktisk laglöpning.

Som vanligt är det hur som helst Kenya och Etiopien som står för de största favoriterna till slutsegern. Kenya har, i frånvaro av Abel Kirui som vunnit de två senaste VM-marorna, ett i mästerskapssammanhang oprövat lag. Men både Bernard Koech som sprang årets Dubai Marathon på 2.04.53 och Peter Some som segrade i Paris Marathon 2013 på 2.05.38 är naturligtvis inga duvungar. 

För Etiopiens del är kanske det största hoppet rutinerade Tsegay Kebede som lyckats vinna de senaste upplagorna av Chicagho Marathon och London Marathon. Och trots att han bara är 26 år har han dessutom ett starkt mästerksapsfacit i och med ett brons från OS 2008 och ett brons från VM 2009 på sträckan.

Förutom Musses insats och kampen mellan de två favorit-nationernas löpare ska det bli intressant att se om OS-mästaren Stephen Kiprotich från Uganda kan upprepa sin fina insats förra året. Eller om Japans jämna lag med fem löpare som gjort 2.08 med en taktisk insats kan rubba den östafrikanska dominansen på något sätt. 

Vad tror du, hur gårt det för Mustafa Mohamed?


Nr 11 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vinterns viktigaste nyckelpass
  • Bästa vinterskorna. Dubbat och odubbat, Stor guide!
  • Åtta misstag du inte vill göra
  • 9 julklappstips till alla löpare
  • Därför ska du testa 14-dagarsmetoden
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 2

Gabriel

Bernard Koech vann inte Dubai Marathon, han var 5:a. Visserligen bara 8 sekunder bakom Desisa som vann, men ändock.


Jonas Lund

Tack Gabriel, fixat.
Jonas Lund, WebbredaktörLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Etiopiskt i topp – och mycket starka svenska insatser i Stockholm Marathon

I ASICS Stockholm Marathon var de svenska löparna inte långt efter vinnarna. Carolina Wikström vann...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Favoritsegrare på Lidingöloppets tremil

Förhandstippade Samuel Russom vann herrklassen och Sylvia Medugu vann damklassen på Lidingöloppets tremil.

Läs mer
Göteborgsvarvet backar – arrangerar nytt lopp i november

Efter kritiken mot beslutet att ställa in erbjuder Göteborgsvarvet nu i stället ett helt nytt lopp.

Läs mer
Kleist och Gelfgren historiska svenska trailmästare

I söndags (19/9) avgjordes det första officiella svenska mästerskapet i traillöpning i Ljungskile – två varv på en 22,5 km...

Läs mer
Lidingöloppet lanserar nytt femkilometerslopp

Den traditionella Lidingöloppshelgen sträcks i år ut över en hel vecka för att minska risken för smittspridning. Dessutom lanserar man...

Läs mer