Nike Women’s 10K: "Plötsligt sprang jag med Paula Radcliffe och Joan Benoit"

Nike Women’s 10K: "Plötsligt sprang jag med Paula Radcliffe och Joan Benoit"


Cecilia Falk har tränat i hela sitt liv men började med löpning först för två år sedan. Hon fastnade och har sedan dess sprungit mot klockan för att bli så snabb som möjligt. Första målet blev att komma under 50 minuter på milen, vilket hon gjorde relativt snabbt, men därefter har det blivit allt tuffare att kapa tiden. Inför Nike Women’s 10K satsade hon på att komma under 45 minuter. 

– Jag har alltid pressat mig hårt och mina mål är alltid höga, säger Cecilia.

Här delar hon med sig av sin loppupplevelse från lördagskvällen i Stockholm. Ett lopp som avslutades på ett minst sagt annorlunda sätt…

MITT LOPP – Cecilia Falk
När det gula bandet (som anger startgrupp, reds anm.) sätts på min handled känner jag adrenalinet pumpa i blodet. Jag bestämmer mig för att hålla mig till farthållaren som bär flaggan för 45 minuter. När sekunderna tickar ner vill jag bara dra ifrån alla… Jag kastar mig iväg, springer så fort att killen med flaggan är kvar långt bakom i ledet.

Jag springer. Folk skriker och mina ben rör sig under mig av bara farten. Jag tänker på min son som jag önskade kunde se mig under loppet. Jag tänker på min syster som sagt att jag ska vara glad om jag kommer i mål på 49:07. Aldrig tänker jag, hon ska få se! 45 minuter eller under, helst 42!

Underlaget är hårt och benen börjar kännas när jag passerar 4 kilometer. Västerbron närmar sig… Jag sliter över bron, tittar ut över Stockholmskvällen och tänker – va fan håller jag på med? Klarar mig över bron och nu är det nedförsbacke, äntligen!

Jag pressar mig igenom kilometer 6 och 7, och ser Stadshuset allt närmare. Då, precis då, är det något som slår mig över huvudet, benen och kroppen – jag blir så svag. Vad är det som händer? Kroppen skriker! Mjölksyran forsar genom mig, hjärnan och kroppen vill inte längre. Vill bara stanna, orkar inte, klarar inte. Vill inte!

Precis då när mitt 4:20-tempo sjunker och mina ben börjar gå, hugger någon tag i min hand. Någon skriker på mig men jag hör inte orden för jag är så trött att jag faktiskt inte orkar lyssna. Någon drar mig, håller min hand så hårt att jag måste hålla tillbaka. Helt plötsligt tar någon min andra hand! 

Jag orkar knappt vrida på huvudet men känner energin som sprids i min kropp, adrenalinet som pumpar. På varsin sida om mig springer världens snabbaste maratonlöperska Paula Radcliffe och Joan Benoit Samuelson, den första kvinnan att vinna ett OS-maraton.

Jag springer alltså där mellan Paula och Joan. De vägrar släppa mina händer och de vägrar låta mig ge upp. De pressar, peppar och skriker så mycket att jag knappt hör orden… Men energin kommer, den bara öser över mig trots att min kropp var helt slut.

Vi korsade mållinjen tillsammans, hand i hand, på tiden 44:20. En oslagbar känsla som toppas av att vi kramas och Paula säger ”Ge aldrig upp! Jag visste att du skulle klara det!”. Joan vänder sig mot mig med ett leende och säger ”Du är inte ens trött, vi kunde ha tagit i lite till…!”. 

Mitt nästa mål är att förbättra min löpteknik och att läsa på om banprofilen så att jag kan fördela kraften jämnare över loppet. Mot slutet av sommaren ska jag klara milen på 42 minuter, för jag vet att jag klarar det!

Cecilia laddar i Kungsträdgården inför loppet (Foto: Instagram @falkcecilia)

Foto: Nike Sverige

NIKE WOMEN’S 10K STOCKHOLM
På lördagskvällen den 27 juni fylldes Kungsträdgården i Stockholm av löpsugna tjejer. Uppvärmningen hölls av Nikes Master Trainers till tonerna av Icona Pop, som uppträdde live på scenen. De två löparlegendarerna Paula Radcliffe (världsrekordhållare i maraton på 2:15:25) och Joan Benoit Samuelson (den första kvinnan att vinna OS-guld i maraton i Los Angelses 1984) var med som farthållare under loppet som gick från Kungsträdgården via Gamla Stan och Slussen för att sedan vika av på Söder Mälarstand. Efter ett par kilometer tog sig löparna upp på Västerbron, banan fortsatte därefter längs Norr Mälarstrand och förbi Stockholms Stadshus. Efter 10 kilometer avslutades loppet i Kungsträdgården. Frida Lundén (FK Studenterna) var snabbast över mållinjen på 35:20, tvåa Charlotte Karlsson (Hässelby SK), följd av klubbkompisen Lisa Blommé.


Antal kommentarer: 3

Pilla

Wow grymt sprunget. Satsade också på runt 45 men min mage sa upp sig vid 4-6 km så det gick inte. Tur att det kommer fler lopp 🙂


Theres

Wow! Härligt!!!!


Petra Månström

Stort! Det måste ha varit en fantastisk upplevelse!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Starka startfält och Sjöström i Lidingöloppet

2022 års TCS Lidingölopp mönstrar starka startfält på klassiska tremilsdistansen. På damsidan är fjolårssegraren Sylvia...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Fixa Lidingöloppets fantastiska – men tuffa – bana

TCS Lidingöloppet är en klassiker bland svenska lopp. Det som gör loppet unikt är dess...

Läs mer

Formtoppa med Anders Szalkai inför Lidingöloppet

Sista veckan handlar om att bli så fysiskt och mentalt positivt laddad som möjligt inför...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Bästa sista minuten-tipsen inför Ramboll Stockholm Halvmarathon

Vi ger dig våra bästa sista minuten-tips inför lördagens Ramboll Stockholm Halvmarathon. Lycka till!

Läs mer
Din guide till ett perfekt halvmaraton

Frågorna kan vara många för den som ska springa sitt första halvmaraton – och här är svaren!

Läs mer
Viktor Stenqvist och Anna Hellström vann Ultravasan

För första gången blev det enbart svenska segrar i Ultravasan 90 och Ultravasan 45. Fjolårstvåan Viktor Stenqvist vann Ultravasans herrklass...

Läs mer