Nu börjar VM med Abeba som guldfavorit

Nu börjar VM med Abeba som guldfavorit


Under de senaste åren har Isabellah Andersson ensamt fått stå för de svenska mästerskapsinsatserna på lång- och medeldistans. Men i år har Svenska Friidrottsförbundets grenansvarige Ulf Friberg alltså tre löpare på plats, med Abeba Aregawi som den klart mest lysande stjärnan. 

–  Det ska bli spännande att se vilken utveckling hon har fått efter den senaste tidens träning i Etiopien på hög höjd. Jag har bara hunnit träffat henne som hastigast sen hon kom hit igår, säger Ulf Friberg som är på plats Moskva sedan ett par dagar.

Under året har Abeba dominerat och säkrat totalsegern på 1500 meter i Diamond League. Hon har också årets bästa tid på sträckan med 3.56.60 och slipper dessutom tävla mot de fyra löpare som var före henne i förra årets OS eftersom de inte kommer till mästerskapet.

– I första hand gäller det för Abeba att ta sig igenom försöken på söndag förmiddag utan att riskera något utan istället springa så rent och smart som möjligt. Händer det något i ett tajt 1500 meterslopp sker det ofta under de första 100 metrarna, förklarar Ulf Friberg.

Han anser samtidigt att Aregawi visar upp ett större register som löpare i år genom att vinna lopp oavsett om de går snabbt redan från början eller om det avgörs med en sprint efter en långsam inledning.

– Mästerskapslopp skiljer ju sig mycket från galorna eftersom det inte finns några harar. Därför måste man som favorit kunna styra loppet för att inte hamna i problem. Jag anser att Abeba har bäst löpkapacitet i startfältet och fått bra erfarenhet av att kontrollera lopp utan harar under inomhussäsongen. Att hon dessutom tävlat bra på 800 meter visar hon har en stark avslutning om det skulle behövas.

Den andra kvinnliga svenska löparen på plats i Moskva är Charlotta Fougberg som går in i mästerskapet redan på lördag förmiddag när försöken på 3000 meter hinder avgörs. Ulf Friberg tror att hon med sin fina utveckling under senare tid och med rätt lopp kan ta sig ända till final.

– Tidsutvecklingen på 3000 meter hinder för damer har stått stilla under de senaste åren och Charlotta har mer fart i kroppen än sitt personliga rekord på 9.45. Kan hon komma ner mot tider på runt 9.35 kan det mycket väl räcka för att ta sig vidare.

Mustafa Mohammed springer maraton på lördag 17 augusti och vi återkommer om hans lopp närmare det datumet.

Alla heat, resultat och mästerskapsinfo

TV4 sänder från VM på följande tider


Nr 9 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Höstens roligaste löpträning
  • Testa något nytt: Bli snabb & stark 2022
  • Spring bättre – med musik
  • 11 sportbehåar i stort test
  • Ditt perfekta kostupplägg
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Etiopiskt i topp – och mycket starka svenska insatser i Stockholm Marathon

I ASICS Stockholm Marathon var de svenska löparna inte långt efter vinnarna. Carolina Wikström vann...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Favoritsegrare på Lidingöloppets tremil

Förhandstippade Samuel Russom vann herrklassen och Sylvia Medugu vann damklassen på Lidingöloppets tremil.

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Göteborgsvarvet backar – arrangerar nytt lopp i november

Efter kritiken mot beslutet att ställa in erbjuder Göteborgsvarvet nu i stället ett helt nytt...

Läs mer
Kleist och Gelfgren historiska svenska trailmästare

I söndags (19/9) avgjordes det första officiella svenska mästerskapet i traillöpning i Ljungskile – två varv på en 22,5 km...

Läs mer
Lidingöloppet lanserar nytt femkilometerslopp

Den traditionella Lidingöloppshelgen sträcks i år ut över en hel vecka för att minska risken för smittspridning. Dessutom lanserar man...

Läs mer
Glädjebeskedet: Fullskaligt ASICS Stockholm Marathon genomförs 9 oktober

Restriktionerna för offentliga sammankomster släpps den 29 september, vilket betyder att motionsarrangemang och tävlingar kan genomföras som normalt. Det innebär...

Läs mer