Nu börjar VM med Abeba som guldfavorit

Nu börjar VM med Abeba som guldfavorit


Under de senaste åren har Isabellah Andersson ensamt fått stå för de svenska mästerskapsinsatserna på lång- och medeldistans. Men i år har Svenska Friidrottsförbundets grenansvarige Ulf Friberg alltså tre löpare på plats, med Abeba Aregawi som den klart mest lysande stjärnan. 

–  Det ska bli spännande att se vilken utveckling hon har fått efter den senaste tidens träning i Etiopien på hög höjd. Jag har bara hunnit träffat henne som hastigast sen hon kom hit igår, säger Ulf Friberg som är på plats Moskva sedan ett par dagar.

Under året har Abeba dominerat och säkrat totalsegern på 1500 meter i Diamond League. Hon har också årets bästa tid på sträckan med 3.56.60 och slipper dessutom tävla mot de fyra löpare som var före henne i förra årets OS eftersom de inte kommer till mästerskapet.

– I första hand gäller det för Abeba att ta sig igenom försöken på söndag förmiddag utan att riskera något utan istället springa så rent och smart som möjligt. Händer det något i ett tajt 1500 meterslopp sker det ofta under de första 100 metrarna, förklarar Ulf Friberg.

Han anser samtidigt att Aregawi visar upp ett större register som löpare i år genom att vinna lopp oavsett om de går snabbt redan från början eller om det avgörs med en sprint efter en långsam inledning.

– Mästerskapslopp skiljer ju sig mycket från galorna eftersom det inte finns några harar. Därför måste man som favorit kunna styra loppet för att inte hamna i problem. Jag anser att Abeba har bäst löpkapacitet i startfältet och fått bra erfarenhet av att kontrollera lopp utan harar under inomhussäsongen. Att hon dessutom tävlat bra på 800 meter visar hon har en stark avslutning om det skulle behövas.

Den andra kvinnliga svenska löparen på plats i Moskva är Charlotta Fougberg som går in i mästerskapet redan på lördag förmiddag när försöken på 3000 meter hinder avgörs. Ulf Friberg tror att hon med sin fina utveckling under senare tid och med rätt lopp kan ta sig ända till final.

– Tidsutvecklingen på 3000 meter hinder för damer har stått stilla under de senaste åren och Charlotta har mer fart i kroppen än sitt personliga rekord på 9.45. Kan hon komma ner mot tider på runt 9.35 kan det mycket väl räcka för att ta sig vidare.

Mustafa Mohammed springer maraton på lördag 17 augusti och vi återkommer om hans lopp närmare det datumet.

Alla heat, resultat och mästerskapsinfo

TV4 sänder från VM på följande tider


Nr 6 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Äntligen Långlopp! Träningsprogram inför höstens lopp.
  • 11 snabba kolfiberskor
  • Så fixar du sommarvärmen
  • Allt om OS i Tokyo!
  • Därför blir du lycklig av löpning
  • Extra bilaga. Nybörjarguide
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Denisova och Glans SM vinnare 10 km

SM 10 km väg 2021 avgjordes under riktigt varma och tuffa förhållanden på F1-banan i...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Varvetprogram med Musse, Hanna och Szacke!

Nu startar Göteborgsvarvs-programmet där coacherna Musse, Szacke & Hanna vill inspirera alla Varvetlöpare att klara...

Läs mer

Häng med Ewerlöf & Szalkai mot Lidingöloppet – nya inspirerande träningsprogram!

Inför 2021 års upplaga av TCS Lidingöloppet har Malin Ewerlöf och Anders Szalkai skapat helt...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Lidingöloppets digitala lopp – nu på turné!

Med start den 19 april arrangerar Lidingöloppet "digitala lopp" på några av de populäraste motionsslingorna...

Läs mer
Lidingöloppet blir en vecka längre

För att öka säkerheten och tryggheten för löparna förlängs perioden för TCS Lidingöloppsveckan, från 24 september till 3 oktober. Den klassiska tremilen...

Läs mer
ASICS Stockholm Marathon flyttar till oktober

På grund av den pågående pandemin och de restriktioner för folksamlingar som råder tvingas ASICS Stockholm Marathon skjutas fram. Loppet...

Läs mer