Nu kan vi springa riktiga lopp igen!
KUNGSHOLMEN RUNT

Nu kan vi springa riktiga lopp igen!


Efter nästan ett och ett halvt års stopp kommer de stora loppen tillbaka. I augusti börjar det med tre millopp inne i Stockholm. I september tar halvmarorna över. Lidingöloppet och Stockholm Marathon följer därpå.

Ifjol var det pandemin som kom i april, i stället för våren. Den satte stopp för alla större löpartävlingar. I vintras blev det ännu mer strikta restriktioner och bara de löpare som betraktades som ”yrkesverksamma” fick tävla. Det största loppet under våren hade 60 deltagare.

Under tiden har de virtuella loppen försökt fylla det behov av utmaningar, att springa få fort man kan, som så många har ett sug efter. Men med lättnaderna som har trätt i kraft i sommar är det nu tillåtet att ha upp till 900 deltagare samlade i ett start- och målområde och ännu fler längs en bana. De sista begränsningarna ska slopas i september, är det preliminära beskedet.

Kalmarmilen blev förra veckan det första av de traditionella stadsloppen som arrangerades. Uppemot 400 löpare kom till start vilket inte var så många färre än före pandemin.

– Det var överraskande bra. Jag trodde att det skulle svårare, säger tävlingsledaren Calle Nilsson samtidigt som han arrangerar Löttorpsvarvet.
Calles Högby IF på Öland och med avstickare på fastlandet i Kalmar är Sveriges meste arrangör med runt 15 långlopp varje år.
–Det kan bero på att vi aldrig lade av. Vi höll i gång det på sparlåga och tvingades bara ställa in ett par av dem under pandemin.
Kalmarmilen lockade eliten trots att man inte kunder erbjuda prispengar.
– De kommer för att loppet finns, banan är trevlig. Charlotta Fougberg, som vann, var salig. Publikstödet var helt nytt, att bli framhejad i hela Kalmar, återger Calle som menar att det än så länge inte är lika lätt att attrahera de som bara springer enstaka lopp.

– Det är inte riktigt tillbaka som det har varit tidigare. Men det är många fler efteranmälningar, berättar Calle innan han övergår till onsdagskvällens arrangemang.

På lördag är Högby igång igen. Då med Ölands Marathon.
– Och då blir det bara en start! Ifjol fick vi köra ett lopp klockan nio och nästa klockan tre på eftermiddagen.

Flera lopp på Kungsholmen i Stockholm

Nästa lördag sparkar Kungsholmen Runt i gång de större loppen i Stockholm. För att inte slå i taket på maxgränsen om 900 löpare vid starten och målet vid Rålambshovsparken har man delat upp miltävlingen i två lopp, ett för de snabbare klockan 11 och ett till två timmar senare. Halvmaran som brukar springas över två varv på Kungsholmen har lagts på is till nästa år. Men de yngre får springa olika knatteklasser inne i parken.

Till det första loppet kommer de tre av de snabbaste tjejerna på SM-Milen. Hanna Lindholm och Sanna Mustonen jagar revansch på Anastasia Denisova, som vann på racingbanan i Anderstorp, mitt i de småländska skogarna. Nu ska de tampas på stadsgatorna, även om arrangören valt att koncentrera loppet i en post-pandemiversion där man vänder hem efter fem kilometer. Därmed blir banan flackare och följer vattnet hela vägen på Kungsholmen ”Halvrunt.

Hanna Lindholm, Huddinge AIS

– Publiken har man saknat! säger Hanna Lindholm, som vann den senaste upplagan, 2019.
– Jag öste på från start, som vanligt. Det var bra väder…och jag fick en stor öl när jag kom i mål!

Som elitlöpare har Hanna kunnat fortsätta tävla även under pandemin. Hon har inte sprungit några virtuella lopp.
– Nej, det går jag inte i gång på. Det känns inte på riktigt. Då kan jag lika gärna springa mot någon på träning. Jag vill ha motståndarna in real life, bredvid mig. Och jag hade gärna sprungit en SM-Mil med både killar och tjejer, mer folk i loppet.

Längre lopp i höst

Efter Kungsholmen Runt den 14 augusti dröjer det inte många dagar innan det är dags för ett nytt millopp med start och mål i ”Rålis”. Den 19 augusti hålls STHLM 10 på en bana som påminner starkt om Kungsholmen Runt, men med en liten sväng ut mot Pampas på Solnasidan. 28 augusti kan man avverka det tredje loppet över en mil. Då är det tänkt att uppskjutna Premiärmilen ska starta höstsäsongen, en vecka före Tjejmilen. Med de två loppen förskjuts fokus från innerstaden till banor på Norra och Södra Djurgården. Den största och mest urbana av millopp, Midnattsloppet, hålls däremot bara virtuellt men man arrangerar även loppserien Stockholms Bästa i samarbete med Runner´s World.

Det finns alltså gott om chanser att tävla igen och få svar på hur fort man kan springa en mil innan höstens lägre temperaturer erbjuder de ännu större långloppen. Göteborgsvarvet och Stockholm Halvmarathon hålls båda den 11 september. Två veckor senare fyller Lidingöloppet en hel vecka med olika klasser med den traditionella tremilen den 25 september. Ytterligare två veckor längre fram kommer Stockholm Marathon tillbaka med sitt första höstlopp någonsin.

FOTO: Deca Text & Bild

LÄNKAR TILL MILLOPPEN:

KfS Kungsholmen Runt

STHLM 10

ASICS Premiärmilen

TjejmilenLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Banrekordkross på 100 miles i Kullamannen

Fransmannen Alexandre ”Green cap” Boucheix krossade banrekordet med 47 minuter på helgens Kullamannen 100 miles....

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Starka startfält och Sjöström i Lidingöloppet

2022 års TCS Lidingölopp mönstrar starka startfält på klassiska tremilsdistansen. På damsidan är fjolårssegraren Sylvia...

Läs mer

Fixa Lidingöloppets fantastiska – men tuffa – bana

TCS Lidingöloppet är en klassiker bland svenska lopp. Det som gör loppet unikt är dess...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Formtoppa med Anders Szalkai inför Lidingöloppet

Sista veckan handlar om att bli så fysiskt och mentalt positivt laddad som möjligt inför...

Läs mer
Bästa sista minuten-tipsen inför Ramboll Stockholm Halvmarathon

Vi ger dig våra bästa sista minuten-tips inför lördagens Ramboll Stockholm Halvmarathon. Lycka till!

Läs mer
Din guide till ett perfekt halvmaraton

Frågorna kan vara många för den som ska springa sitt första halvmaraton – och här är svaren!

Läs mer