Nu kommer Sveriges enda lopp i gruva

Nu kommer Sveriges enda lopp i gruva


Mitt i Stockholm, under Atlas Copcos kontor i Sickla, finns en gruva. Nu kommer den för första gången att användas till annat än provborrning och produktutveckling. 

– Det blir en 2,5 km lång världsunik löparupplevelse, något som vi inte tror att du kan uppleva någon annan stans, säger Fredrik Trahn, tävlingsledare för Sicklaloppet.

Sickla gruvlopp går samma dag som Sicklaloppet 10 km och Lilla Sicklaloppet – söndag 21 september.

400 startplatser finns i premiärupplagan av Sickla gruvlopp och platserna släpps onsdag 18 juni kl 09.00 på sicklaloppet.se

Deltagande i Sickla gruvlopp stödjer också Atlas Copcos välgörenhetsprojekt ”Vatten åt Alla” genom en del av anmälningsavgiften. Vatten år Alla är en ideell organisation som drivs av anställda inom Atlas Copco. Organisationens uppgift är att förse människor i nöd med rent dricksvatten.


Nr 9 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Höstens roligaste löpträning
  • Testa något nytt: Bli snabb & stark 2022
  • Spring bättre – med musik
  • 11 sportbehåar i stort test
  • Ditt perfekta kostupplägg
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 6

Jan Söderkvist

Kul initiativ. Hur många vet om att det finns en gruva där?
Men. Som vanligt när lopp marknadsför sig som det första, största, bästa så glöms det bort att kolla upp påståendet.
Sickla Gruvlopp är INTE världens enda löpartävling i gruva, och definitivt inte den första. I Tyskland finns bl.a loppet Kristallmarathon som arrangerats i en saltgruva under många år (www.marathon.de/laeufe/kristallmarathon.html). Jag har för mig att svenskar sprungit loppet och frågan är om det funnits en artikel i Marathonlöparen? Även svenska Dunderdygnet hade i början av 2000-talet en tävling där en av loppets fem etapper gick nere i gruvan.
Även artikeln om Ultravasan innehåller liknande fel. Ultravasan är INTE första gången man kunnat tävlingsspringa i Fäders Spår som ultralöpare. Under 2003-2006 hade den tidigare arrangören av Vasastafetten en officiell tävlingsklass för ultralöpare som sololöpte hela sträckan från Sälen till Mora samma dag som stafettlöparna. Även 2010 var det en tävlingsklass för ultralöpare parallellt med Vasastafetten organiserat av Vasaloppet i samarbete med några ultralöpare. Men det stämmer att det är första gången det sker under namnet Ultravasan.


Kamil

Men där finns sådan tävling redan i Polen i Bochnia salt gruvan!
http://www.sztafetabochnia.pl/multimedia/galeria.html


sverker

det finns ett lopp i gruvgångar i gällivare eller malmberget tror jag?


Andreas Nilsson

Varför inte ändra rubriken? Det finns ju uppenbarligen redan lopp i gruvor…


Sicklaloppet

Hej!
Vi har inför lanseringen undersökt och försökt kartlägga om det finns andra sådana här lopp. Vi har inte själv hittat några innan vi berättade om Sickla gruvlopp. Vi ställde också fråga till Svenska Friidrottsförbundet om de kände till några sådana lopp. Deras svar var att de inte kände till några sådana lopp i världen men att det inte nödvändigtvis betyder att det inte finns det.
Tidigare fanns det ett lopp i LKAB-gruvan i Gällivare men det är nedlagt. Nu har vi även hört talas om Kristallmarathon i Tyskland och något annat liknande lopp.
Sedan finns det ju många lopp i tunnlar, garage och andra former av underjordiska platser och byggnader som inte är en gruva.
Det är jättekul tycker vi att det finns fler sådana här lopp för miljön är fantastisk! För att vara tydligare kommer vi i fortsättningen att kalla Sickla gruvlopp för ”Sveriges enda löpartävling i gruva”.
Mvh Sicklaloppet


lasse

http://www.youtube.com/watch?v=jKnJen6wE0kLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Etiopiskt i topp – och mycket starka svenska insatser i Stockholm Marathon

I ASICS Stockholm Marathon var de svenska löparna inte långt efter vinnarna. Carolina Wikström vann...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Favoritsegrare på Lidingöloppets tremil

Förhandstippade Samuel Russom vann herrklassen och Sylvia Medugu vann damklassen på Lidingöloppets tremil.

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Göteborgsvarvet backar – arrangerar nytt lopp i november

Efter kritiken mot beslutet att ställa in erbjuder Göteborgsvarvet nu i stället ett helt nytt...

Läs mer
Kleist och Gelfgren historiska svenska trailmästare

I söndags (19/9) avgjordes det första officiella svenska mästerskapet i traillöpning i Ljungskile – två varv på en 22,5 km...

Läs mer
Lidingöloppet lanserar nytt femkilometerslopp

Den traditionella Lidingöloppshelgen sträcks i år ut över en hel vecka för att minska risken för smittspridning. Dessutom lanserar man...

Läs mer
Glädjebeskedet: Fullskaligt ASICS Stockholm Marathon genomförs 9 oktober

Restriktionerna för offentliga sammankomster släpps den 29 september, vilket betyder att motionsarrangemang och tävlingar kan genomföras som normalt. Det innebär...

Läs mer