Ny bansträckning på Stockholm Marathon – så ser den ut!

Ny bansträckning på Stockholm Marathon – så ser den ut!


Nu blir det mer liv i Södermalmsdelen på maran! Banförändringarna som görs till 2017 har sin grund i ombyggnationen vid Slussen. 

Totalt handlar det om 6,9 nya kilometer. Den stora ändringen är bandelen på Södermalm – 2.7 kilometer från Slussen till Västerbron som kommer att passeras två gånger. Många kommer nog uppleva Västerbron som lättare, eftersom den där första branta knixen upp på bron är borttrollad.

– Särskilt på andra varvet tror jag att man kommer att vara glad att slippa knixet från Söder Mälarstrand upp till Västerbrofästet, som varit en av de tuffaste delarna av hela ASICS Stockholm Marathon. Många har här dragit på sig mjölksyra, tappat rytmen och fått kämpa sig upp för Västerbron. Vissa år har jag också upplevt att man haft en besvärande motvind på Söder Mälarstrand.  Nu kan löparna få skydd av husen inne på Södermalm om det blåser mot, säger marathonprofilen Anders Szalkai till marathon.se

Fram och förbi Gamla stan kommer banan att gå som tidigare, men istället för att vid Slussenområdet svänga ner på Söder Mälarstrand blir det ett svagt motlut upp mot korsningen där Götgatan och Hornsgatan börjar. Första delen av den nya södersträckningen kommer säkerligen bjuda på många hejarop och high fives från publiken, men även en del dryga hödjmeter. Men vid Zinken svänger banan av mot Lundagatan och på vägen ner mot Västerbron får man igen det.  

Sammanlagt innebär dock den nya bansträckningen fler höjdmeter på Söder. Nya sträckningen är dessutom 200 meter längre än den att springa längs med Söder Mälarstrand. Med två varv blir det 400 meter extra. Men eftersom ett maratonlopp alltid är 42195 meter har arrangörerna och polisen haft fullt jobb med att hitta ett sätt att på någon annan bandel tjäna 400 meter. Lösningen visade sig bli riktigt bra för löparna. 

Den nya bandelen på Östermalm

Den andra banändringen kommer efter 17 kilometer. Istället för att som tidigare år springa  Sturegatan upp mot Valhallavägen kommer löparna att fortsätta Karlavägen. Längs allérna, runda Karlaplan och fortsätta hela vägen fram till Radiohuset in på den ordinarie banan. Flackt och lättlöpt i 1,5 kilometer innan det är dags att ge sig ut på Djurgårdssvängen.
– På det här sättet undviker man stigningen upp till Valhallavägen, så det här kan bli en klart snabbare sträckning, säger Anders Szalkai.

ASICS Stockholm Marathon avgörs lördagen 3 juni 2017.

Källa: marathon.se


Nr 11 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vinterns viktigaste nyckelpass
  • Bästa vinterskorna. Dubbat och odubbat, Stor guide!
  • Åtta misstag du inte vill göra
  • 9 julklappstips till alla löpare
  • Därför ska du testa 14-dagarsmetoden
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Etiopiskt i topp – och mycket starka svenska insatser i Stockholm Marathon

I ASICS Stockholm Marathon var de svenska löparna inte långt efter vinnarna. Carolina Wikström vann...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Glädjebeskedet: Fullskaligt ASICS Stockholm Marathon genomförs 9 oktober

Restriktionerna för offentliga sammankomster släpps den 29 september, vilket betyder att motionsarrangemang och tävlingar kan...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

ASICS Stockholm Marathon flyttar till oktober

På grund av den pågående pandemin och de restriktioner för folksamlingar som råder tvingas ASICS...

Läs mer
Marathongruppen ställer in

På grund av det rådande läget med Coronapandemin har friidrottsföreningarna Hässelby SK och Spårvägens FK idag tvingats ta beslutet att...

Läs mer