Frida och Charlotte i rekordform

Frida och Charlotte i rekordform


Fyra av fem platser till EM-lagen offentliggörs i början av maj och ytterligare en plats efter ASICS Stockholm Marathon.

Charlotte Karlssons 2:42:48 i Milano innebar en femteplats i loppet och en sänkning av personbästa på distansen med 1 minut och 40 sekunder. Trots att Charlotte drogs med en envis stressfraktur under hela förra året har hon hittills den här säsongen visat sig starkare än någonsin; i februari persade hon på halvmaran i Barcelona och igår visade hon marathonformen och klev upp på en andraplats på kvallistan inför EM i augusti.

Hej Charlotte! Stort grattis till nytt PB! Hur kändes loppet?
– Det kändes bra. Jag siktade på ett nytt personbästa, d v s under 2.44.28 (Florens 2012). Planen var att försöka springa ett jämnt lopp där första halvan på ca 1.22 och därefter öka om det kändes bra.

Jag hade en bra känsla i kroppen i princip hela vägen. Däremot fick jag springa nästan hela loppet själv, jag hade ryggar att ligga bakom totalt 3 km. Det var också väldigt varmt, upp emot 25 grader vid målgång. Gatstenarna som var under 3 km (efter att man sprungit ca 29 km) gjorde att jag var tvungen att dra ner på tempot ordentligt då det blev mycket tyngre att springa, men jag lyckades hämta hem de förlorade sekundrarna när det blev asfalt igen.

Jag hade ingen koll på att jag sprang så jämnt som jag gjorde. Jag tittade på klockan lite i bland och visste att jag låg i hyfsad fas, men det var inte förrän det var 1 km kvar som jag insåg att jag skulle greja det under 2.43.

Hur har initiativet med att skicka lag till EM påverkat din träning inför den här säsongen?
– Jag var skadad hela förra året och kom igång med träningen ordentligt i slutet på januari i år. Om det inte hade varit för EM så hade jag förmodligen väntat med att springa marathon fram till Stockholm, men annars har inte träningen påverkat något. Jag har velat komma tillbaka till löpningen så fort som möjligt efter skadan oavsett.

Vad tror du själv var den största faktorn till att det gick så bra igår?
– Jag har haft bra flyt med träningen den senaste tiden. Jag har känt mig otroligt motiverad och målinriktad. Jag hade med mig ett grymt supporterteam (pappa + 2 vänner) ner till Milano. Jag sprang mitt eget lopp och påverkades inte av några andra löpare. Jag är inne i en sån fas i livet att löpningen känns grymt kul – då går det ofta bra!

Ungefär samtidigt i Zürich tog Frida Lundén hem en åttonde plats och sänkte sitt personbästa med hela 2 minter och 45 sekunder! Den nya tiden 2:43:37 placerar henne i dagsläget på en tredjeplats på kvallistan till EM.


Mer Frida Lundén och EM-satsning!

I Runner’s World nummer 4 2014, som du hittar i butik just nu, har vi gjort en stor intervju med Frida. Du kan läsa hela artikeln och tidningen digitalt genom följande:


Nr 6 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Äntligen Långlopp! Träningsprogram inför höstens lopp.
  • 11 snabba kolfiberskor
  • Så fixar du sommarvärmen
  • Allt om OS i Tokyo!
  • Därför blir du lycklig av löpning
  • Extra bilaga. Nybörjarguide
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Denisova och Glans SM vinnare 10 km

SM 10 km väg 2021 avgjordes under riktigt varma och tuffa förhållanden på F1-banan i...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Varvetprogram med Musse, Hanna och Szacke!

Nu startar Göteborgsvarvs-programmet där coacherna Musse, Szacke & Hanna vill inspirera alla Varvetlöpare att klara...

Läs mer

Häng med Ewerlöf & Szalkai mot Lidingöloppet – nya inspirerande träningsprogram!

Inför 2021 års upplaga av TCS Lidingöloppet har Malin Ewerlöf och Anders Szalkai skapat helt...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Lidingöloppets digitala lopp – nu på turné!

Med start den 19 april arrangerar Lidingöloppet "digitala lopp" på några av de populäraste motionsslingorna...

Läs mer
Lidingöloppet blir en vecka längre

För att öka säkerheten och tryggheten för löparna förlängs perioden för TCS Lidingöloppsveckan, från 24 september till 3 oktober. Den klassiska tremilen...

Läs mer
ASICS Stockholm Marathon flyttar till oktober

På grund av den pågående pandemin och de restriktioner för folksamlingar som råder tvingas ASICS Stockholm Marathon skjutas fram. Loppet...

Läs mer