Patrik Nilsson visar storform

Patrik Nilsson visar storform


Stort grattis! Inom loppet av två veckor har du hamnat på pallen två gånger, först Challenge Fuerteventura och nu IM på Mallorca. Vad gör dig så stark?
– Det jag tror krävs för att utvecklas och orka med två tävlingar på kort tid är kontinuerlig träning över en längre tid. Egentligen inget konstigt eller magiska pass, men att kontinuerligt kunna träna och bygga upp en uthållighet/styrka från grunden. Tiden mellan loppen blir självklart extra viktig med återhämtning och ett bra upplägg kring träning och vila, säger Patrik Nilsson.

Berätta om Mallorca-tävlingen. Hur skiljde det sig från Fuerteventura?
– Loppet på Fuerteventura var riktigt slitsamt… En backig samt blåsig bana på både cykel och löpning gör att det är ett speciellt lopp. Mallorca har däremot bara en lång stigning på cykeln och resten av loppet är riktigt platt och ingen särskild vind. Båda loppen hade helt nya banor så vilka tider vi kunde tänkas ha var svårt att bedöma innan, dock inget som skulle behöva påverka något av loppen. Så utöver banprofilen var de ganska lika… Uppladdningarna inför tävlingarna bestod av att jag jobbade som guide på min tränares läger på Mallorca, så någon speciell toppningsträning uteblev egentligen helt vilket kändes i benen. Istället bestod träningen av mycket mängd på cykeln och en hälsena som strulat på löpningen.

Under båda loppen kunde jag simma och cykla med en förstagrupp (med Andreas Dreitz på Mallorca och två athleter på Fuerteventura som bröt sig ur grupperna). Simningen på Mallorca var dock mindre lyckad med en dålig start och en stökig simning rakt igenom där jag aldrig lyckades hitta någon rytm. Ut på löpningen var tempot betydligt högre de första kilometerna på Mallorca (tror vi sprang mellan 3.05-3.20/km de första 2km) innan farten slogs av. På Fuerteventura blev fältet utspritt direkt där jag kunde springa förbi en efter en. På Mallorca var vi dock en grupp om tre som kunde springa tillsammans och där jag först efter 15 km fick en lucka och kunde springa in som tvåa.

Hur har uppladdningen sett ut?
– Uppladdningarna inför loppen var egentligen detsamma. Inför båda loppen har jag jobbat som guide på Mallorca och min tränares läger. Toppningen har därför uteblivit helt och vi har istället tänkt långsiktigt och fått in mycket mängd på främst cykeln. Tyvärr strulade en hälsena, vilket satte lite käppar i hjulet på löpträningen… Däremot ha vi fått till bra alternativträning och kunnat hålla igång löpningen på ett fåtal pass.

Lyckligtvis har jag möjligheten att träna på Playitas så den banan har jag kunnat träna mycket på… Detsamma gäller banan på Mallorca som vi har cyklat ett antal gånger.

Ser man dig tävla någonstans hemma i Sverige? Hur ser sommarens tävlingar ut?
– Fokus nu ligger mot VM i Motala. Därefter hoppas jag kunna tävla i Kalmar igen… Förra året gick det inte riktigt som planerat och det Åsa gjorde för två år sedan när hon vann var något extra, så jag hoppas att vi kan få en svensk herrsegrare under det loppet. Jag vill gärna ge det loppet en chans till och hoppas att jag eller någon av de andra svenska herrarna kan ta sig först till målet inför en svensk publik. Efter Kalmar är planen inte riktigt klar. Om det blir en tur tillbaka till Malaysia, Australien eller något i USA får vi se…

Vad händer den närmsta veckan?
– Nu väntar några lugna dagar på Mallorca där jag fortsätter jobba några dagar till. På fredag flyger jag vidare till Danmark och två veckor där innan det bär tillbaka till Sverige och uppladdning inför Motala.

Se hela resultatlistan från Ironman Mallorca här.
Se hela resultatlistan från Challenge Fuerteventura här.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Så orkar du ultralångt

Om du ska springa ett ultralopp som Ultravasan gäller det att ha en koststrategi. Så...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Första pallplatsen för Sara Svensk

Sara Svensk tog sin första internationella pallplats på ett Ironmanevent och Daniella Ryf och Javier...

Läs mer

Fin OS-debut av Sharhrzad Kiavash

I söndags avgjordes för första gången triathlon i OS i Paralympics. Svenska Shahrzad Kiavash debuterade...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Patrik Nilsson krossade svenska rekordet!

Patrik Nilsson slog inte bara sitt personbästa och sitt motstånd med råge i dagens Ironman...

Läs mer
Tipsen du inte vill missa inför Ironman Kalmar

Nu är det inte långt kvar. Nerverna kanske börjar kännas och nu ska träningen vara gjord. Nästa lördag, 20 augusti...

Läs mer
Veckans triathlet: Jonathan Flod

Jonathan Flods syster övertalade honom att springa halva Lidingöloppet. På den vägen är det. Efter att ha genomfört loppet bestämde...

Läs mer
Åsa om vinsten i Vansbro

Åsa Lundström har hittills haft en kanonsäsong. Vinst Bilbao Triathlon, på pallen i tempo-SM och nu vinst i SM i...

Läs mer