Premiär för nystartade Fjällmaraton Sälen

Premiär för nystartade Fjällmaraton Sälen


Fjällmaraton Sälen är ett helt nytt fjällopp. Hur går det med förberedelserna?

– Det känns rätt bra faktiskt. Föreningen Malungs Orienteringsklubb, som arrangerar loppet, har lång tids erfarenhet av att arrangera tävlingar i Sälenfjällen och vi är väl bekanta med terrängen. Eftersom det är första året vi genomför loppet är det ändå lite nervöst och vi som leder arbetet får tänka till lite extra så att vi inte missar något i förberedelserna.

– För deltagarna prioriterar vi välmarkerade banor, bra service utmed banan och en välbyggd målarena. Vi hoppas också på att många deltagare tar chansen att umgås och äta gott i samband med den uppladdningsbuffé och bankett som vi erbjuder.

– För oss är det väldigt viktigt att leverera ett bra arrangemang, med nöjda deltagare efteråt och vi kommer verkligen ge 100 procent för att lyckas med detta. Sälenfjällen har dessutom väldigt hög kapacitet gällande stug- och hotellboende vilket är mycket positivt för arrangemanget som helhet.

Kan du beskriva banorna och vad löparna kan förvänta sig av loppet?

– Vi har 2 olika banor, helmaraton 42 km, och halvmaraton 21 km. Inledningen är densamma med 5,8 km uppförslöpning upp till Högfjällshotellet. Därefter bär det av upp mot kalfjället och i stort sett uteslutande löpning på markerade leder. Lederna är kuperade men det är inga branta stigningar utan istället svagt sluttande uppför eller nedför.

– Lederna är, som brukligt i välbesökta fjällmarker, delvis stenbundna men vissa partier är väldigt fint preparerade. Vid några större myrmarker är det spänger som löparna springer på, vilket gör det betydligt lättare än att behöva springa i myren. Beroende på väderlek de sista veckorna kan lederna variera lite i framkomlighet. De båda banorna avslutas också på samma sätt, genom brant utförslöpning på grusväg vid slalombackarna i Lindvallen. 

Vilka tror du kommer att vara med och slåss om slutsegern?

– Mycket svårt att säga. Vi har inga uppgifter på meriter bland löparna som anmäler sig så vi har inte full koll på kapaciteten hos alla. I 42km-klasserna vet jag att en duktig finlandssvensk tjej, Jonna Öblom från Raseborg är anmäld och på herrsidan kommer segraren från Vansbro maraton, Kenneth Löfman IKJ Haninge, att springa. 

– Den klass som framförallt har lockat namnkunniga löpare är damernas 21km-klass, där duktiga konditionsidrottare är anmälda. Bland annat IFK Moras längdskidåkare Helene Söderlund och landslagsskidskytten, Anna-Karin Strömstedt och de kommer med största sannolikhet vara med och fightas i toppen.

– Bland herrarna kan kanske IFK Moras Erik Eriksson höra till favoriterna. Även om det var något år sedan nu så blev Erik 4:a på Vasaloppet 2009 och var samma år med och blev svensk mästare i stafett på längdskidor.

Vad är det bästa med att springa i Sälenfjällen?

– Landskapet och miljön helt klart. Många besöker Sälenfjällen på vintern för skidåkning i backarna och ser aldrig landskapet under barmarksperioden då det också är fantastiskt. Löpningen i Sälen blir som bäst så fort man lämnat områden med skidliftar utom synhåll och kan springa milslånga turer i total tystnad, till bäckens porlande eller vindens sus.

Besök Fjällmaraton Sälens hemsida för mer information och anmälan


Nr 11 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vinterns viktigaste nyckelpass
  • Bästa vinterskorna. Dubbat och odubbat, Stor guide!
  • Åtta misstag du inte vill göra
  • 9 julklappstips till alla löpare
  • Därför ska du testa 14-dagarsmetoden
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Etiopiskt i topp – och mycket starka svenska insatser i Stockholm Marathon

I ASICS Stockholm Marathon var de svenska löparna inte långt efter vinnarna. Carolina Wikström vann...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Favoritsegrare på Lidingöloppets tremil

Förhandstippade Samuel Russom vann herrklassen och Sylvia Medugu vann damklassen på Lidingöloppets tremil.

Läs mer
Göteborgsvarvet backar – arrangerar nytt lopp i november

Efter kritiken mot beslutet att ställa in erbjuder Göteborgsvarvet nu i stället ett helt nytt lopp.

Läs mer
Kleist och Gelfgren historiska svenska trailmästare

I söndags (19/9) avgjordes det första officiella svenska mästerskapet i traillöpning i Ljungskile – två varv på en 22,5 km...

Läs mer
Lidingöloppet lanserar nytt femkilometerslopp

Den traditionella Lidingöloppshelgen sträcks i år ut över en hel vecka för att minska risken för smittspridning. Dessutom lanserar man...

Läs mer