R.I.P. Roger Bannister

R.I.P. Roger Bannister


Det lyckades han med den 6 maj 1954 på Oxford universitets löparbana, Iffey Road, vilket skapade stora rubriker på sportsidorna världen över. Det var en magisk gräns han sprängde den gången. Så många löpare hade försökt tidigare, utan att lyckas. Bannister gick i mål på 3.59.4 och löparvärlden blev sig aldrig lik igen. Den bästa tiden innan hade svenske Gunder Hägg med 4.01.4, satt 1944.

– Jag ser det som en av de mest fantastiska löparprestationerna någonsin, säger Sebastian Coe i en kommentar till Bannisters bortgång, som själv satte världsrekord på sträckan tre gånger.

– Han gjorde det med ett träningsupplägg där han sprang 28 miles i veckan (runt 45 km), han sprang i läderskor med spikar där bara spikarna förmodligen vägde mer än dagens löparskor i lättviktsmaterial, och på löparbanor med ett underlag betydligt långsammare än dagens.

Bannister var 25 år när han satte rekordet, och hade löpningen som en hobby vid sidan av studierna i medicin vid Oxford universitet. Han har beskrivits som mycket artig, mycket brittisk, en gentleman ut i fingerspetsarna. Men på löparbanorna var det alltid all in, alltid på gränsen till kollaps efter målgång, vid något tillfälle svimmade han också.

Bannisters rekord skulle inte stå sig särskilt länge. När den mentala muren för 4 minuter på den engelska milen väl var bruten, skulle fler löpare följa efter. Den som kom först efter Bannister var australiern John Landy, som bara några veckor senare sänkte världsrekordet till 3.58.0. Den sjunde augusti samma år skulle de båda mötas på sträckan i The Empire Games i Vancouver, British Columbia. Pressen skrev om mötet som ”The Mile of the Century” och ”The Miracle Mile”, ett lopp som lockade till sig 35 000 åskådare.

Landy tog täten i loppet, men på det sista varvet gick Bannister förbi och sprang in på 3.58.8. Några månader senare, i december, förklarade Roger Bannister att löparkarriären var över. Valet stod mellan en löparkarriär och en karriär som läkare, det skulle inte gå att kombinera båda. Bannister valde läkarkarriären, och kom med åren att bli en mycket aktad neurolog.

I sina memoarer, ”The Four Minute Mile” skriver Bannister att han började springa i unga år, dels för att komma undan elaka skolkamrater, men också för att hinna undan för bomber när han hörde flyglarmet gå under andra världskriget.

– Jag såg hur bomber föll och hur kulsprutor smattrade efter mig om jag inte sprang tillräckligt fort, skriver han.

1975 sprang John Walker från Nya Zeeland under 3.50 och 1999 gick marockanen Hicham El Guerrouj in på 3.43.13, som är det nuvarande världsrekordet.

Nu har Bannister alltså sprungit klart, men hans fru Moyra Jacobsson är fortfarande i livet (de gifte sig 1954). Hon var dotter till den svenske ekonomen Per Jacobsson. Så lite svenskt finns det inblandat i Bannisters rekord, även om Moyra kanske inte alltid hade full koll på makens löpning. – Ett tag trodde hon att jag hade sprungit fyra miles på en minut, skriver Bannister.

Men de levde länge lyckliga ändå!


Antal kommentarer: 1

Anders

R.I.P. in deed, Sir Roger, framstående löpare med rätt kort karriär, tillika framstående läkare/neurolog med en lång karriär. Bannister sade sig hellre vilja bli ihågkommen för sin forskning än sin löpning, tämligen förståeligt…
Hursomhelst intressant att hans relativa misslyckande (blev 4:a, dock på nytt personligt & brittiskt rekord) på 1500 i OS i Helsingfors 1952 fick honom att satsa på löpningen ett par år till, med gott resultat. Intervallträningen för sedermera legendariske tränaren Franz Stampfl gjorde nog sitt, liksom farthållningen från kompisarna Brasher (guldmedaljör på 3000 m hinder i Melbourne 1956 och sen medgrundare av London Marathon 1981) samt Chris Chataway (1954 samväldesmästare på 3 miles, EM-tvåa på 5000m och ett tag världsrekordhållare) gjorde nog sitt för att hjälpa till i det legendariska rekordloppet.
/A.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Sarah Lahti går för svenskt rekord i Málaga

Under helgen arrangerar assics eventet META: TIME: TRIAL i Málafa. Ihop med att de släpper...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Här är vinnarna från läsarundersökningen!

Bland alla svar på vår läsarundersökning tävlade vi ut tre fina priser – här är...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Jag är löpare: Fredrik Hallgren

Skådespelaren Fredrik Hallgren, bioaktuell i Vasaloppskomedin Ur spår, om sin relation till löpning.

Läs mer
Tre döms till livstid för mordet på Ahmaud Arbery

När Ahmaud Arbery, 25, var ute och sprang i den amerikanska delstaten Georgia förra året blev han dödad av tre...

Läs mer
Perfekta tillbehöret till korvgrillen – krämig och het majsröra

Vegokorv, köttkorv eller rökt morot. Du väljer – men missa för allt i världen inte den här toppingen: krämig majsröra!

Läs mer