Rekorden uteblev under tuffa Kalmar

Rekorden uteblev under tuffa Kalmar


Publiken fanns på plats och det var åskådare längs hela banan. Ironman Kalmar har nu ett rykte om sig att vara en tävling med ett otroligt publikstöd. ”Helt fantastisk publik” sa tvåan Eva Nyström.

Tusentals åskådare hade samlats vid starten för att heja fram de 1,715 tävlande.
– Årets tävling blev en riktig publikfest! Vi är nöjda med tävlingen som genomfördes under tuffa förhållanden, speciellt vindmässigt som tog hårt på de tävlandes krafter, säger Tobias Borger, VD Kalmar Triathlon AB.

På simningen gick Jonas Djurback snabbt upp i ledning, tätt följd av KJ Danielsson, som med några till utgjorde första klungan. Jodie Swallow var med där och gick i ledning precis innan uppgång och fick Djurback en sekund efter sig med sin tid 48:30. Att en dam är först upp ur vattnet är inte vanligt och det ledde till jubel. Djurback växlade dock om Swallow och var först ut på cykeln.

Cyklingen var tuff med hård, sydlig vind vilket innebar sid- och kastvindar på den 6 km långa Ölandsbron. Det var en jämn kamp mellan favorittippade KJ Danielsson och Pedro Gomes medan Jodie Swallow ohotat höll ledningen genom hela cyklingen. Närmast efter Swallow låg Brita Martin (NZL) och Eva Nyström. Nyström som är stark cyklist tog in på cyklingen och gick om Martin vid 120 km. Men sen hamnade hon i dåligt läge och i låg något av ett ingen mans land, helt själv utan en medtävlande i närheten.

Gomes gjorde dagens snabbaste cykling på 4:33:42 och behöll sin ledning från cykel till löpning och den otroliga publiken sporrade honom till mållinjen. Han sade efter loppet att publiken var så högljudd att han inte kunde höra sig själv tänka. Gomes vann, följd av David Pleše och Anton Blohkin. För damerna var det inte helt oväntat Swallow som ohotad tog hem segern före Nyström och Martin.

Bland svenskarna var det SM-tvåan på långdistans, David Näsvik som var snabbast och kom 6:a totalt. Pontus Lindberg som haft problem med skador efter en cykelkrasch tidigare, var andra svensk i mål och 8:a totalt. KJ Danielsson var tredje svensk och kom in på plats 14.

Resultat

Herrar:
1. Pedro Gomes, POR, 8:19:30
2. David Plese, 8:22:01
3, Anton Blokhin, UKR, 8:26:09
4. Jarmo Hast, FIN, 8:35:40
5. Christophe Bastie, FRA, 8:37:12
6. David Näsvik, SWE, 8:38:38
7. Andrey Lyatskiy, RUS, 8:41:11
8. Pontus Lindberg, SWE, 8:43:24
9. Manuel Wyss, SUI, 8:50:15
10. Sören Kofed, DEN, 8:56:39

På damsidan var Louise Rundqvist andra bästa svenska och 4:a totalt, efter Eva. Tredje svenska var Ullis Eriksson, totalt 11:a.

Damer:
1. Jodie Swallow, GBR, 8:54:01
2. Eva Nyström, SWE, 9:17:56
3. Brita Martin, NZL, 9:22:18
4. Louise Rundqvist, SWE, 9:48:39
5. Caroline Devos, BEL, 9:56:27
6. Valentina Kislukhina, RUS, 10:04:28
7. Jana Candrova, CZE, 10:06:06
8. Johanna Virtanen, FIN, 10:07:04
9. Maria Lemeseva, RUS, 10:07:14
10. Helene Pallesen, DEN, 10:07:14

Länk till fullständiga resultat.

Många var nyfikna på hur före detta proffscyklisten Magnus Bäckstedt skulle attackera cyklingen. Hans taktik var att ta det moderat på cyklingen, vilket han också gjorde, med hans egna mått mätt, på tiden 4:36:37…

– Det var nyttigt för mig att prova på distansen. Nu vet jag vad jag behöver träna på inför Ironman Wales. Det var fantastisk stämning längs hela banan och jag blev mottagen som en ”homeboy”. Från cykelsporten är jag van vid att man blir servad av ett team och efter målgång åker man direkt därifrån. Här var det otrolig gemenskap mellan de tävlande, säger Bäckstedt. Han gick i mål på 9:49:01. 

Det var en tuff dag för många på banan som efter blåsig simning och cykling gav resultat på löpningen. Generellt sett fick var det sämre tider i år jämfört mot förra året. 

Alla är överens om att publiken på Kalmar Ironman är något utöver det vanliga. Såna rykten sprids snabbt och det blir en populär tävling som man vill tävla på.  Det bådar gott inför Kalmar Ironman 2014.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Tre snabba millopp i sommar!

Oavsett om du ska springa ditt första lopp eller jagar ett nytt personbästa (det gör...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Gabriel Björlin ungt utropstecken i Ironman Kalmar

I helgen gick Kalmar Ironman, höjdpunkten för många i triathlonsverige. 15 svenskar fixade genom sin...

Läs mer

Herrproffs tävlar i IRONMAN Kalmar 2017

Man fortsätter att separera proffsen även i nästa års IRONMAN Kalmar och Köpenhamn. 2017 tävlar...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Så följer du Ironman World Championship

Ikväll kl 18.30 svensk tid går starten för årets Ironman World Championship på Hawaii. Så...

Läs mer
Kona time - alla svenskar som tävlar i Ironman World Championship

Lördag 8 oktober avgörs Ironman World Championship på Hawaii. Åsa Lundström är med i proffsklassen och har goda chanser att...

Läs mer
Fin OS-debut av Sharhrzad Kiavash

I söndags avgjordes för första gången triathlon i OS i Paralympics. Svenska Shahrzad Kiavash debuterade och hon gjorde det med...

Läs mer
Imorgon är det dags för Ironman Kalmar!

Imorgon, lördag 20 augusti klockan 06:45 går starten för Ironman Kalmar. Deltagarna ska ta sig igenom 3860 meters simning, 18...

Läs mer