Riktigt stora förändringar i bansträckningen på Stockholm Marathon 2018!

Riktigt stora förändringar i bansträckningen på Stockholm Marathon 2018!


Bland annat försvinner den impopulära svängen ut på Gärdet och de två varven.

– Vi försöker slå flera flugor i en smäll, säger Daniel Almgren, vd för Marathongruppen som arrangerar loppet.

Nästa år fyller Stockholm Marathon 40 år, och jubiléet firas bland annat med en helt ny bansträckning. Eller snarare, de populära delarna finns kvar och de som av löparna anses tråkiga byts ut.

– Dels är det för att Stockholm vuxit under de här åren, det finns helt andra områden att springa i nu, säger Daniel Almgren.

– Sen försöker vi ta tillvara på feedbacken från löparna, och den har i mycket gått ut på att rundan till Kaknäs är trist. Dessutom vill man ha mer löpning i city och mindre upprepning.

Daniel Almgren och Marathongruppen har arbetat med banomdragningen sedan i september förra året. Hundratalet alternativa dragningar har gåtts igenom och förkastats tills man enades om den här. Och han är inte orolig för hur omdragningen kommer att tas emot av loppets stammisar:

– Det kommer definitivt vara folk som tycker att vi överger den gamla sträckningen, men min upplevelse är att 95 procent av feedbacken på tidigare förändringar varit positiv.

Daniel Almgren tycker att Stockholm är en utmanande stad att arrangera lopp i:

– Löparna vill ha en envarvsbana i city som samtidigt är snabb och flack – i Stockholm är det en omöjlig ekvation. Men med den nya dragningen får vi mer av city, kapar de trista områdena och blir av med några av de tuffaste stigningarna.

– Vi försöker slå flera flugor i en smäll, säger han.

Och ja – den både hatade och älskade Västerbron blir kvar, men besöks bara en gång i 2018 års bansträckning. Målgången kommer vara på Stadion som tidigare, men den exakta platsen för starten vet man inte innan den nya banan kontrollmätts.

Nästa år blir det också mer löpning på Södermalm.

– Tidigare har vi bara tangerat stadsdelen, men nu kommer vi verkligen vara på Södermalm, det tycker jag är roligt. Det kommer göra mycket för stämningen och jag tror de kilometrarna kommer uppskattas både av Stockholmare och löpare utifrån landet eller utomlands ifrån, säger Daniel Almgren.

Underhållningen kring banan håller man också på att se över ­– Daniel Almgren beskriver det som att man nu kan börja ”med ett vitt papper” och att det blir lättare att bryta uppkörda spår nu.

Stockholm Marathons nya bansträckning kommer presenteras i sin helhet någon gång i augusti – men enligt Daniel Almgren kommer de första fem-sex kilometrarna avslöjas för de som deltar i årets maraton.

Även i år förändras banan på grund av Slussenombyggnaden, det blir 6,9 nya bankilometer. Bland annat ersätts Söder Mälarstrand med Hornsgatan och Lundagatan.

Läs också: Så ser nyheterna i bansträckningen 2017 ut!


Nr 10 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Spring dig ung. Forskare: Löpning bromsar åldrandet.
  • Höstens bästa löparskor. Stor guide!
  • Så tränar du optimalt i vinter
  • 10 saker alla löpare bör veta
  • Ta nästa steg? Här är facit
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 1

Peder

Vill ha en preliminär hint om bansträckning redan nu! Var inte så hemliga.
PWLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Etiopiskt i topp – och mycket starka svenska insatser i Stockholm Marathon

I ASICS Stockholm Marathon var de svenska löparna inte långt efter vinnarna. Carolina Wikström vann...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Glädjebeskedet: Fullskaligt ASICS Stockholm Marathon genomförs 9 oktober

Restriktionerna för offentliga sammankomster släpps den 29 september, vilket betyder att motionsarrangemang och tävlingar kan...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

ASICS Stockholm Marathon flyttar till oktober

På grund av den pågående pandemin och de restriktioner för folksamlingar som råder tvingas ASICS...

Läs mer
Marathongruppen ställer in

På grund av det rådande läget med Coronapandemin har friidrottsföreningarna Hässelby SK och Spårvägens FK idag tvingats ta beslutet att...

Läs mer