Run in my world – London

Run in my world – London


Löpningen har förändrats. Det är inte längre bara en hobby eller något man genomlider för att gå ner några kilon. Inspirerad av löparprofiler världen över har sporten istället blivit en egen kultur och en livsstil. En samlande plats som hyllar olikheter och allas styrkor. Vi har pratat med några av de här profilerna och frågat vad som gör löpning till det bästa sättet att närma sig en stad på.

– Jag började springa för att jag ville komma i form men jag hade inte råd med ett gymkort. Så fort jag började springa så förändrades hela jag, hur jag uppträdde och hur jag såg ut, och jag kände direkt att jag ville dela med mig av känslan med flera här i min hemstad London.

Men jag identifierade mig inte med den traditionella bilden av en löpare. Eftersom jag vet hur viktigt det är för unga människor att springa, att träna, så ville jag skapa en gemenskap för unga från olika bakgrunder, som kom från olika socioekonomiska grupper, med olika kön och i olika storlekar. Det var så Run Dem Crew startade 2007. Vi var världens första run crew, nu finns det många över hela världen. Vi hjälpte till att bredda bilden av löparkulturen.

Tack vare min löpning och alla kontakter jag har fått genom medlemmarna i Run Dem Crew, så har jag fått uppleva London på ett helt nytt sätt. Jag har sett sidor av staden som jag inte visste fanns och som ingen annan har sett.


SEVÄRDHETERNA 
Jag brukar springa riktigt sent, runt midnatt eller klockan två på morgonen eller jättetidigt, typ fyra på morgonen. London får liv då när resten av staden sover. Jag bryr mig inte om hur länge eller hur långt jag springer, saker jag brydde mig om tidigare i min löparkarriär. Nu är jag mera av en känslolöpare. Jag tar in stadens mörker under de nattliga timmarna. Det jag är ute efter är en meditativ känsla när jag springer längs floden, kanalerna eller genom parkerna.

Men det här betyder inte att jag är en passiv löpare, jag joggar inte bara, jag trycker aktivt ner marken under mina fötter. Det är viktigt att vara uppmärksam på vad som finns runt dig, jag blir inspirerad av det jag ser och för mig är inte det viktiga vad som händer inuti min klocka.

Många löpare fokuserar på hastighet och distans, sånt som deras klocka kan berätta för dem. Så fort de tittar på siffrorna blir löpturen mycket tuffare än den hade behövt vara om de istället hade sprungit på känsla och varit i kontakt med sina sinnen.

LJUDEN
Som DJ är musiken viktigt för mig. Jag springer ofta med musik men inte alltid. En löpare måste bli bekväm med att höra sig själv andas och också göra det till sitt soundtrack. Men musik kan bli en bra träningskompis. Min löpning har varit viktig inspiration för mig när jag producerar musik. London är en väldigt musikalisk stad och när jag springer på natten och det är tyst och mörkt blir det något speciellt att lyssna på musik när jag tar mig från punkt A till punkt B.

När jag lyssnar på musik på en av mina löprundor, eller tar fram musik att springa till, letar jag efter musik som får mig att må bra. Absolut, det går säkert att hitta musik som gör dig mer energisk och kanske kan få dig att springa snabbare, men jag vill ha musik som ger mig glada minnen. Då kan jag använda den musiken när jag springer lopp och på det sättet bära med mig de där glada minnena.

Jag har satt ihop en spellista, i samarbete med Jaybird, som kommer att ta dig på en resa. Du behöver inte börja från början, utan kan hoppa in var som helst. Jag vill få människor att upptäcka nya sound och flera av låtarna är säkert helt nya för många. Musiken ska spegla varje fas i min löpning, jag kan inte välja en favorit. Alla låtar har ett syfte.

Run Wild: Rhythm SPOTIFY LIST

När löpare lyssnar på musik ska musiken ha en textur och en färg. Den ska skapa ett utrymme för löparen att springa i – den ska inspirera.

SMAKERNA
Run Dem Crew startade i ett kök, vid ett middagsbord, så när vi har sprungit tillsammans äter vi också tillsammans. Jag har aldrig varit på en träff med Run Dem Crew där vi inte har ätit och tack vare området där vi håller till så blir det mycket mat från Thailand och Vietnam. Det är inte alls säkert att magin uppstår under löpningen, det kan lika gärna vara innan, eller efter när vi sitter och äter. För oss har löpning blivit en så naturlig del av livet att det inte är konstigare än att borsta tänderna.

HJÄRTAT
Vi har människor i Run Dem Crew som faktiskt inte springer, men som ändå vill vara en del av gemenskapen. Det är viktigt att man möter människor där de är i livet. I London som stad finns det plats för alla, men ofta har inte löparkulturen speglat det. Genom musik, löpning och god mat så har vi kunnat samla människor. Människor som har olika hudfärg, kommer från olika klassbakgrunder och religioner och som samlas för att umgås. Vi firar varandra och våra gemensamma framgångar.

Vår London-grupp lever inte efter bilden att man måste kunna springa en viss distans på en viss tid för att kunna räkna sig som löpare. Det är ju fånigt! Jag har lika mycket respekt för någon som kan springa ett maraton på sju timmar som någon som springer det på två.

Nr 9 ute i butik nu!

Ur innehållet:

 • Håll farten uppe! Träningen som gör dig snabbare
 • Test! 21 nya löparskor
 • Dags för nystart. 2021 – nu kör vi!
 • 20 svar på frågor som du inte ställt
 • Ont i höften? Slipp vanligt höftproblem
 • Lura döden!Därför är löpning en föryngringskur
Bli plusmedlem nu

Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Gröt och kaffe i ett

Gröt och kaffe i ett


Recept av Dietistens Val: Coffee-oats är frukostgröt och kaffe i ett – en absolut vardagsfavorit som går lätt att förbereda kvällen innan och som sätter guldkant på frukosten.

Ingredienser för 4 portioner
4 dl havregryn
4 msk chiafrön
4 msk solrosfrön
0,5 tsk vaniljpulver
2 dl starkt kaffe
4 dl havredryck

Serveringsförslag: Banan, rostade hasselnötter, yoghurt eller kvarg.

Gör så här:
Blanda havregryn, chiafrön, solrosfrön, vaniljpulver, kaffe och havredryck. Låt stå i kylen minst en timme eller över natten.

Servera förslagsvis med skivad banan, hasselnötter och en klick yoghurt eller kvarg.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!


Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc trådlösa TRUE GO-hörlurar för bara 546 kronor! Välj mellan färgerna vit, svart eller rosa.

Vårt erbjudande
• 6 nummer av Runner’s World (ordinarie butikspris: 594 kronor).
• Defunc trådlösa TRUE GO-hörlurar (ordinarie pris 499 kronor).
• Sammanlagt värde: 1093 kronor.

 • Din rabatt: 50 %, ditt pris: 546 kronor!

Här gör du din beställning!

 

Med Runner’s World får du:
✔️ Världens ledande löpartidning
✔️ Träningstips av experter och elitlöpare.
✔️ Extra mycket sko- och pryltester
✔️  Läsningen för alla som springer, från nybörjare till proffs,
✔️ Tips och råd om träning, teknik och nya prylar
✔️ Allt om de stora loppen
✔️ Inspirerande resereportage
✔️ Runner’s World digitala tidningsarkiv
✔️ Runner’s Worlds app

*Går ej att kombinera med andra erbjudanden.

 

Här gör du din beställning!

 

Defunc TRUE GO-modellen är för den som vill ha en kraftfull ljud- och kommunikationsupplevelse- TRUE GO passar för långvarig lyssning utan att bli obekväma genom vår världsunika, egenutvecklade MultiTip™-design som ger en bättre ljudupplevelse samt håller dina lurar på plats för ökad komfort.

Funktioner:

 • 22 timmars speltid
 • Superb säker passform
 • Kraftfullt ljud
 • Långvarig komfort
 • Touch control
 • Bluetooth 5.0
 • USB-C
 • 10 m trådlös räckvidd
 • Laddningsbox ingår naturligtvis

Här gör du din beställning!

Len bovetegröt med björnbär

Len bovetegröt med björnbär


Recept av Dietistens Val: Helgens frysrensning gav utdelning i form av en hel låda björnbär från i somras. Att göra gröt på bovete är en bra variation till havregröten tycker vi – 100 procent fullkorn dessutom, och gott!

För 4 portioner:
2 dl helt bovete
4 dl havredryck
0,5 tsk kardemumma
0,5 tsk kanel
2 krm vaniljpulver
2 krm salt

Serveringsförslag: Massa björnbär! I annat fall rivet äpple med kanel, blåbär eller skivad banan med jordnötssmör.

Gör så här: Koka upp 2 liter vatten i en vattenkokare eller kastrull. Lägg bovetet i en sil och slå över det kokheta vattnet. Skölj sedan med kallt vatten och låt rinna av. Koka upp havredryck med 3 dl vatten i en kastrull. Tillsätt bovete, kardemumma, kanel, vanilj, och salt och låt koka under lock på svag värme cirka 20 minuter. Rör om någon gång under tiden.

Servera gröten förslagsvis med bär, mer havredryck och kanske lite hackade nötter.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Havregrynsgröt Deluxe

Havregrynsgröt Deluxe


Recept av Dietistens Val: Här kommer ett tips till alla som av någon anledning inte tycker om havregrynsgröt (hur nu det nu kan vara möjligt?). Genom att mixa havregrynen till ett fint mjöl så förvandlas gröten till en len kräm som passar även den mest grötskeptiska, det har vi bevis på! Fortfarande 100 procent fullkorn och ett väldigt bra val till frukost.

För 2 portioner:
2 dl havregryn
4 dl havredryck
Kardemumma och salt

Serveringsförslag: Massor med björnbär eller blåbär. I annat fall rivet äpple med kanel eller skivad banan med jordnötssmör.

Gör så här: Mixa havregryn till ett mjöl. Vispa ihop havremjölet med havredryck och 1 dl vatten i en kastrull. Pudra ner lite salt och kardemumma och låt puttra på svag värme tills gröten har en lagom len konsistens.

Servera gröten förslagsvis med bär, mer havredryck och kanske lite hackade nötter.

Psst! Gillade du det här? Ta då en större burk och mixa en hel liter havregryn så har du basen klar!


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Chiafrutti

Chiafrutti


Recept av Dietistens Val: Vem mer älskar när frullen står klar i kylen när man vaknar? Här kommer en favorit på vår frukostprepp – chiafrutti med honung och vanilj som du sedan toppar med de frukter och bär som du gillar mest!

För 4 portioner:
4 dl naturell yoghurt (eller växtbaserat alternativ)
3 dl mjölk eller havredryck
1,5 dl chiafrön
3 msk solrosfrön
1 msk honung
1 tsk vaniljpulver

Serveringsförslag: Massa björnbär! I annat fall rivet äpple med kanel, blåbär eller skivad banan med jordnötssmör

Gör så här:
Vispa ihop yoghurt med mjölk/havredryck, chiafrön, solrosfrön, honung och vaniljpulver. Låt stå i kylskåp ett par timmar eller över natten. Toppa med det du gillar!

Våra toppingfavoriter just nu är:
– Tinad mango och passionsfrukt
– Blåbär och kardemumma
– Hallon och tahinihonun
– Rivet äpple med jordnötssmör

PS! Följ gärna @dietistensval på Instagram för mer inspiration och recept!


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Känslan av att vara oslagbar

Känslan av att vara oslagbar


Förra året valde nästan 2 000 löpare att springa Salming Idre Fjällmaraton. Ett lopp med ett syfte. – Vi startade Salming Idre Fjällmaraton för att vi vill förmedla en speciell känsla – känslan av att vara oslagbar, säger tävlingsledaren Elisabeth Hansson.

– Vi tycker att det är allas rätt att någon gång få känna sig oslagbar! Oslagbar enligt vår definition handlar inte om att springa snabbast, det handlar om att känna sig oslagbar i förhållande till sig själv. För att du uppnått något du inte trodde att du kunde, för att du vågade och vann över den där fåniga ”jag kan inte”-rösten, förklarar Elisabeth Hansson, tävlingsledare för Salming Idre Fjällmaraton.

Men känslan av att vara oslagbar är så klart olika för olika personer. – För mig kan det vara den där känslan av eufori när jag är så himla trött, har kämpat länge och vet att jag kommer att fixa det här! När tårar av lycka samlas i ögonen, när jag knyter näven och bara är så stolt över mig själv, säger Elisabeth.

Löparna har fjället Städjan i blickfånget under stora delar av loppet
– väl medvetna om att de ska upp på det.

Vulkantopp och renar

Naturen kring Idre Fjäll är en viktig del i upplevelsen. Med fjället Städjan som juvelen i kronan. Toppen har en mycket speciell form, den ser ut som en vulkan. Löparna har den 1 131 meter höga Städjan i blickfånget under stora delar av loppet – med vetskapen att de ska upp dit.
– Det är så vackert här, de vida vyerna över fjället ger verkligen energi. Vilket kan behövas för det är ganska tuffa banor som möter löparna. Långa backar, tunga myrar och bitvis riktigt mycket sten kräver koncentration och fokus.
Idre är också Sveriges sydligaste renbetesområde och sameby.
– Renarna betar runt om på kalfjället och i skogen, det är alltid mycket uppskattat av löparna att få en skymt av de vackra djuren.

Fjällkänsla på alla distanser

Loppets distanser är 45 km, 28 km, 12 km och 84 km. – För oss är det viktigt att alla deltagare får uppleva fjällöpning, med vyer, branta backar och myrar – oavsett distans. Den längsta distansen, 84 km, är ny för 2021 och vi kan utlova en rejäl uppgift för de som tar sig an Järvens stig som den heter. Starten går i Grövelsjön tidigt på morgonen och löparna har 15 timmar på sig, flera mil är obanade och inte minst myrarna kommer att suga musten ur benen.

Så, kommer vi att känna oss oslagbara den 28 augusti nästa år? – Jag tror det. Alla har som sagt sin definition av känslan att vara oslagbar, men många vittnar om att de hittar den under loppet. Det är häftigt för jag tror att löparna förstår hur vi tänker och känner igen sig. När vi lanserade loppet och vår #blioslagbar fanns det ingen sådan på Instagram. Nu har över 12 000 använt den. Det är vi verkligen stolta över – vi vill ju att alla ska få uppleva den – känslan av att vara oslagbar!

Läs mer: Salming Idre Fjällmaraton 28 augusti 2021

Oslagbar utsikt.