Rune ser fram emot Stockholm Ultra

Rune ser fram emot Stockholm Ultra


 För mig är Stockholm Utra en dröm som nu går i uppfyllelse. Tyvärr kommer loppet efter min karriär, säger Rune Larsson som är på plats som expertkommentator i webb-tv-sändningen på söndag.

Rune Larsson inledde sin karriär som maratonlöpare och sprang på 2.18 vid Boston Marathon 1981. Sedan övergick satsningen till ultralöpning och Rune var under 80-talet en av världens mest framgångsrika på ultradistanser. Hans bästa tid på 100 km är 6.43,36 från 1987, en tid som stod sig svenskt rekord i 22 år innan Jonas Buud slog det 2009.

När Rune var på topp som ultralöpare var sporten liten i Sverige. De som tävlade på så långa distanser under 80-talet var inte fler än att alla kände alla.

Knappt en åskådare fanns på plats när Rune debuterade på 100 km vid Lejonbragden i Lund 1984 och direkt förbättrade det svenska rekordet till 7.03.04. Ett lopp som Stockholm Ultra Marathon har Rune drömt om i åratal:

– Jag har länge varit med och arbetat för att ultralöpning i ska bli mer uppmärksammad och få högre status i Sverige.

– Vi måste få bort det här snacket om att man utsätter sig för ett helvete om man springer ultra. Vi ska istället förklara att många kan klara att springa så här långt. Vi ska bryta ner barriärerna. Folk måste få klart för sig att det här handlar om upplevelselöpning.

– Vi behöver en tävling som Stockholm Ultra Marathon med en arrangör som verkligen satsar professionellt. Loppet kommer att betyda väldigt mycket för utvecklingen av ultralöpning i Sverige, menar Rune Larsson.

Under 2000-talet, när Rune slutat tävla på elitnivå, har han blivit uppmärksammad som äventyrare. År 2001 tilldelades Rune Larsson Svenska Roddförbundets pris ”Årets roddare” för hans och Niclas Mårdfelts rodd från Teneriffa till Barbados, en sträcka som tog 95 dagar att genomföra. 

År 2004 fick Rune tidningen Outsides pris som ”Årets Äventyrare” för sin löptur på 497 mil tvärs över Amerika på 77 dagar vilket innebär 6,4 mil löpning i snitt per dag. 2011 sprang Rune tillsammans med Susanne Johansson drygt 400 mil från Monte Gordo i sydligaste Portugal hem till Trollhättan.

På söndag är Rune Larsson på plats som expertkommentator i webb-tv-sändningen, men också som coach åt två duktiga löperskor i damklassen, Petra Skiöld och Anna Enders. Han har provsprungit banan och vet vad som väntar:

– Det är en fantastiskt fin bana. En stor del av banan är vindskyddad och skyddad mot starkt solljus.

– Banan är vacker. Löparna kommer att uppskatta den fina naturen.

Se webb-tv-sändningen live på Stocholm Ultras hemsida


Nr 9 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Höstens roligaste löpträning
  • Testa något nytt: Bli snabb & stark 2022
  • Spring bättre – med musik
  • 11 sportbehåar i stort test
  • Ditt perfekta kostupplägg
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Etiopiskt i topp – och mycket starka svenska insatser i Stockholm Marathon

I ASICS Stockholm Marathon var de svenska löparna inte långt efter vinnarna. Carolina Wikström vann...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Favoritsegrare på Lidingöloppets tremil

Förhandstippade Samuel Russom vann herrklassen och Sylvia Medugu vann damklassen på Lidingöloppets tremil.

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Göteborgsvarvet backar – arrangerar nytt lopp i november

Efter kritiken mot beslutet att ställa in erbjuder Göteborgsvarvet nu i stället ett helt nytt...

Läs mer
Kleist och Gelfgren historiska svenska trailmästare

I söndags (19/9) avgjordes det första officiella svenska mästerskapet i traillöpning i Ljungskile – två varv på en 22,5 km...

Läs mer
Lidingöloppet lanserar nytt femkilometerslopp

Den traditionella Lidingöloppshelgen sträcks i år ut över en hel vecka för att minska risken för smittspridning. Dessutom lanserar man...

Läs mer
Glädjebeskedet: Fullskaligt ASICS Stockholm Marathon genomförs 9 oktober

Restriktionerna för offentliga sammankomster släpps den 29 september, vilket betyder att motionsarrangemang och tävlingar kan genomföras som normalt. Det innebär...

Läs mer