Så laddar Buud för tävling mot världselit och amatörer runt Mont Blanc

Så laddar Buud för tävling mot världselit och amatörer runt Mont Blanc


Beat the Sun är ett stafettlopp runt Mont Blanc som går av stapeln mellan soluppgång och solnedgång på årets längsta dag. I år är det åtta lag med tre professonella idrottare och tre amatörlöpare i varje som utmanar varandra och solen i att hinna de 130 kilometerna runt Europas högsta berg. De har endast 15 timmar, 41 minuter och 35 sekunder på sig innan solen går ner.

Varje löpare springer två stafettsträckor som är mellan 4,5 och 17 kilometer långa. Terrängen och antalet höjdmeter varierar och den vackra banan innefattar både trail, landsväg, snö och is.

Amatörlöpare
Nytt för i år är att 24 amatörlöparare har chans att delta tillsammans med de professionella idrottarna. Löparna väljs ut bland dem som gått med i ASICS Beat the Sun community. 

Låter det här som någonting för dig? Läs mer om allt du har att vinna och ansök här! (sista ansökningsdag är 19 april). 50 finalister väljs sedan ut och får genomgå ett träningsprogram på elitnivå som förberedelse inför eventet. Bland dem väljs sedan de 24 slutliga deltagarna ut genom en kombination av expertpanel och webbomröstning.

Professionella idrottare
Bland de professionella idrottarna i årets lopp finns olympierna Ryan Hall som är USA:s snabbaste maratonlöpare med sin sub 2:05-tid och Deena Kastor som tog OS-brons i maraton 2004.

Buud, Hall och Kastor får sällskap av bland annat den holländska skridskoåkaren Erben Wennemars som är flerfaldig världsmästare, den brittiske maratonlöparen Matty Hynes, den tyska hinderbanelöparen Charles Franzke och traillöparen Megan Kimmel från USA.
 

Jonas Buud, Sveriges bästa ultralöpare, medverkar i Beat the Sun för andra gången. Jonas rutin och snabba fötter i tuff terräng kommer göra honom till en svår motståndare för de andra lagen. Vi ställde några frågor om loppet och formen:

Vad ser du fram emot mest med Beat the sun?
– Att få träffa alla de andra löparna från hela världen. Att sedan få umgås och springa i den underbara alpmijön runt Chamonix är ju helt fantastiskt. Jag fick många härliga minnen när jag var med för 2 år sedan, de minnena springer jag fortfarande och tänker på.  

Vad tror du blir den största skillnaden av att i år tävla tillsammans med amatörer i laget? 
– Man måste försöka att stötta och ge så mycket feedback som möjligt till de nya löparna som inte har så mycket rutin. Jag är ganska van att tävla med andra deltagare. När jag orienterade så sprang jag mycket stafetter med många olika personer som var på olika nivåer. Jag har även sprungit Vasastafetten men lite olika kombinationer av lag och träningsbakgrund. 

Hur känns din egen uppladdning och form inför årets lopp?
– Jag har ju valt att fokusera lite mera på kuperade traillopp i år. Jag sprang ett lopp på Nya Zeeland som jag segrade i och sedan sprang jag TransGranCanaria där jag blev 6:a. Tycker att träningen har gått bra fram till TransGranCanaria i början av mars. Fick tyvärr en del sega förkylningar efter det, men jag hoppas att det inte har påverkat så mycket. Kommer att åka till Madrid i början av maj för att springa lite mera backar och för att finslipa formen inför Comrades. Efter Comrades så blir det full fokus på Beat The Sun.

Vad är årets stora mål och satsningar i övrigt?
– Comrades i Sydafrika i slutet av maj är ett av de stora målen. Sedan vill jag ju så klart springa bra på Ultravasan i slutet av augusti. Jag har även lite planer på att springa Trail-VM i Portugal i mitten av oktober.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Felspringningen i adidas Stockholm Marathon – en snackis

Under lördagens adidas Stockholm Marathon hände det som är en mardröm för en lopparrangör –...

Läs mer

Fler intressanta artiklar