Sandra Eriksson laddar för Lidingöloppet

Sandra Eriksson laddar för Lidingöloppet


Hur känns formen inför loppet?
– Formen känns bra. Jag har ju haft en hel del skade- och sjukdomsproblem det senaste året, så tävlingsformen som brukar vara på topp mitt i sommaren har kommit mycket senare i år och jag känner mig grymt pigg i benen. Dock är jag mycket väl medveten om att jag har tränat för 3000m hinder på bana. Inte för 30km terräng. Men klarade jag det i fjol så borde jag förhoppningsvis klara det i år också.

Har du någon strategi för hur du ska lägga upp loppet? Kommer du lägga upp det annorlunda än förra året?
– Visst har jag mina strategier, men det kan jag ju inte avslöja innan loppet, haha! Men jag kan avslöja så pass mycket som att jag kommer att gå mycket på känsla i år. Och jag bryter hellre än kommer i mål med en skada/överbelastning, som jag gjort de senaste två åren.

Hur förbereder du dig sista veckan innan loppet?
– Sista veckan inför loppet blir nog väldigt lugn. Det blir väl några lätta löppass och så försöker jag vara extra noga med sömn och näring. Ifjol var jag så nervös att jag hade svårt att äta innan loppet och hade ganska mycket energibrist då jag sprang. I år känner jag mig lugn så då blir det nog bättre.

När tror du det kommer att vara som tyngst för dig?
– De platta partierna kommer nog att vara tyngst, åtminstone mentalt. Jag vet att jag är duktig i backarna och blir lätt uttråkad då det inte händer något, speciellt i början på andra milen. Sista milen är ju absolut fysiskt jobbigast men då handlar allting bara om att kämpa sig igenom allting. Längtan efter mållinjen och känslan efteråt är så stark att det inte ens går att fundera på att bryta.

Hur känns förväntningarna på dig sedan förra årets seger? Du satte ett rejält PB på sträckan, tror du att du kan slå den siffran i år?
– Har man en gång vunnit så är man knappast nöjd med något annat än att vinna igen. Att jag satte PB med en halvtimme ifjol var inte så konstigt eftersom jag skadade knät året innan och gick och haltade förra loppet. Tror inte det blir något halvtimmespers i år, men under två timmar ska det väl nog kunna gå igen. Jag är åtminstone i bättre form än ifjol.

Varför ställer du upp igen?
– Jag har också frågat mig själv många gånger varför jag ställer upp. Men jag gillar hela arrangemanget, allting runt omkring är så trevligt. Jag njuter av allt från stämningen på löparmässan till den ivriga publiken. Dessutom gillar jag känslan av att ta ut mig själv ordentligt. Som jag sa innan så 30km terräng är en rejäl utmaning jämfört med 3000m hinder. Och bara att få springa längs den fina Lidingöloppsbanan är en ren njutning. Eller ja, det kunde vara om man tog det lite lugnare.

Vem ser du som din största konkurrent?
– Jag har inte stenkoll på mina konkurrenter, har inte lärt mig de svenska löpartjejerna ännu. Men åtminstone borde fjolårstrean (Annelie Johansson) finnas på startlistan så jag antar att hon blir min hårdaste konkurrent. Men det är alltid någon som överraskar.

Har du några tips som du kan dela med dig av till våra läsare för att de ska klara loppet så bra som möjligt?
– Mitt tips är väl att inte lyssna för mycket på alla tips. Det pratas mycket om att börja lugnt och spara sig till sista milen, och alla säger att mittenpartiet är riktigt tungt. Själv föredrar jag att uttnyttja det lätta partiet i början för att ha någon extraminut till godo sen då det blir tungt. Och backpartiet mellan 15 och 20km är enligt mig det allra roligaste. Man måste helt enkelt komma ihåg att alla fungerar olika och jag tror det är bäst att lita på sin egen känsla.

Vad är nästa stora mål?
– Nästa riktigt stora mål är EM i Zürich nästa sommar. Det är den tävlingen som jag har i mina tankar varje dag och mitt mål är riktigt högt.


Nr 6 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Äntligen Långlopp! Träningsprogram inför höstens lopp.
  • 11 snabba kolfiberskor
  • Så fixar du sommarvärmen
  • Allt om OS i Tokyo!
  • Därför blir du lycklig av löpning
  • Extra bilaga. Nybörjarguide
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Denisova och Glans SM vinnare 10 km

SM 10 km väg 2021 avgjordes under riktigt varma och tuffa förhållanden på F1-banan i...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Varvetprogram med Musse, Hanna och Szacke!

Nu startar Göteborgsvarvs-programmet där coacherna Musse, Szacke & Hanna vill inspirera alla Varvetlöpare att klara...

Läs mer

Häng med Ewerlöf & Szalkai mot Lidingöloppet – nya inspirerande träningsprogram!

Inför 2021 års upplaga av TCS Lidingöloppet har Malin Ewerlöf och Anders Szalkai skapat helt...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Lidingöloppets digitala lopp – nu på turné!

Med start den 19 april arrangerar Lidingöloppet "digitala lopp" på några av de populäraste motionsslingorna...

Läs mer
Lidingöloppet blir en vecka längre

För att öka säkerheten och tryggheten för löparna förlängs perioden för TCS Lidingöloppsveckan, från 24 september till 3 oktober. Den klassiska tremilen...

Läs mer
ASICS Stockholm Marathon flyttar till oktober

På grund av den pågående pandemin och de restriktioner för folksamlingar som råder tvingas ASICS Stockholm Marathon skjutas fram. Loppet...

Läs mer