Sarah och David tvingades bryta – Linus 2:13
Linus Rosdal - IK Akele - FOTO Deca Text & Bild

Sarah och David tvingades bryta – Linus 2:13


Det fanns stora förhoppningar om svenska framgångar i Valencia Marathon, och visst blev det några riktigt bra insatser av svenska löpare med bland annat klarad EM kvaltid av Linus Rosdal. Men två av de svenska topplöparna, Hässelbys Sarah Lahti och Högbys David Nilsson tvingades bryta.

Inga officiella resultat har kommit ut, men ur svensk synvinkel kan man via resultat appen se att Linus Rosdal från IK Akele, som bland annat var 3:a nyligen i svenska terrängmästerskapen, sprang in mycket fina 2:13:21 vilket räckte till en 49:e plats i den tuffa konkurrensen. Tiden, om den blir officiell, innebär att Linus klarat nästa års EM kvaltid. Före Linus i resultatlistan hittar vi svenska regerande maratonmästaren Samuel Tsegay från Hälle på en 14:e plats med världstiden 2:07:08. Samuel är dock inte svensk medborgare.
På damsidan hittar vi Studenternas Johanna Salminen som snabbaste svenska löpare i resultat appen med inofficiella 2:39:33 vilket innebär en 35:e plats. Varken denna tid, eller Linus 2.13, finns dock ännu inte med i resultaten från arrangörerna.

Text nedan Anders Olsson:
I ett par år har Sarah Lahti funderat på att testa maraton. Det senaste året har hon varit inställd på att debuten på maraton skulle ske på den flacka och snabba banan i Valencia den 5 december.
Debuten slutade i besvikelse eftersom Sarah tvingades bryta strax efter 20 km på grund av smärta i höften.
Sarah öppnade loppet optimistiskt, och höll ett jämnt tempo på 3.25/km. Hon passerade 20 km på 1.08.15 vilket indikerade en sluttid kring Isabellah Anderssons svenska rekord 2.23.41. Ett rekord som varit ohotat i tio år.

Sarah öppnade optimistiskt i Valencia Marathon. Foto: ANNETTE LAHTI

– Jag fick problem med höften som medförde att jag fick kramp i höger ben. Det gick inte att fortsätta, berättar Sarah. Jag har känt av höften under träningarna de senaste veckorna, men jag trodde att den skulle hålla för ett maratonlopp. Hoppas nu att detta inte blir ett långvarigt problem.

Trots bakslaget i Valencia Marathon har 2021 varit en strålande säsong för den 26-åriga Hässelbylöparen när det gäller väg-löpning. Sarah har i år noterat svenska rekord på 5 km, 10 km och halv maraton (21,1 km).

Rekordet på halv maraton – 1.08.19 – från Valencia i september är Sarahs bästa prestation någonsin.

David Nilsson från Högby, som två år i följd noterat 2.10.09 i Valencia, siktade nu på att bli förste svensk under 1.10. Han öppnade loppet lovande och avverkade första halvmaran på 1.04.43, vilket endast var sju sekunder sämre än när han tangerade sitt pers 2.10.09 i Valencia i fjol.

Tyvärr tvingades även David bryta. Han klev av vid 24 km eftersom koppen inte orkade längre. Tydligen var David inte helt återhämtad efter en förkylning för ett par veckor sedan.

Lawrence Cherono och Nancy Jelagat – båda från Kenya – vann herr- respektive damklssen. Sergertiderna 2.05.12 respektive 2.19.31 är sämre än förväntat vilket beror på en bitvis besvärande vind.

Toppresultaten Valencia Marathon

TOPPBILD: Linus Rosdal – Deca Text & bild från sommaren 2021


Nr 12 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Nästa säsong börjar idag
  • Träningsprogram för milen, halvmaran, maraton
  • Därför ska du träna dina fötter
  • Ett bättre sätt att springa långpass
  • Årets bästa löparskor. 12 av våra favoriter från 2021
  • Gravid? Fortsätt springa!
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Nu startar träningsprogrammen mot Varvet!

Häng med och hitta träningsmotivation med Mustafa ”Musse” Mohamed, Hanna Karlsson och Anders ”Szacke” Szalkais...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Nystart 2022 - Winter Run

Lördagen den 29 januari är Winter Run tillbaka i Stockholm igen! Du väljer mellan 5...

Läs mer

Häng med på träningsprogrammen mot Varvet!

Nu är Mustafa ”Musse” Mohamed, Hanna Karlsson och Anders ”Szacke” Szalkais träningsprogram inför Göteborgsvarvet 2022...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

EM-silver till Meraf och historiskt lagbrons till Sverige

Det blev stora framgångar för de svenska seniordamerna vid terräng-EM på Irland.

Läs mer
Fyra svenskar under EM-gränsen i Malaga

När Malaga Marathon avgjordes i söndags sprang tre kvinnliga och en manlig svensk löpare under maratonkvalgränsen till nästa års friidrotts-EM.

Läs mer