Sarah och David tvingades bryta – Linus 2:13
Linus Rosdal - IK Akele - FOTO Deca Text & Bild

Sarah och David tvingades bryta – Linus 2:13


Det fanns stora förhoppningar om svenska framgångar i Valencia Marathon, och visst blev det några riktigt bra insatser av svenska löpare med bland annat klarad EM kvaltid av Linus Rosdal. Men två av de svenska topplöparna, Hässelbys Sarah Lahti och Högbys David Nilsson tvingades bryta.

Inga officiella resultat har kommit ut, men ur svensk synvinkel kan man via resultat appen se att Linus Rosdal från IK Akele, som bland annat var 3:a nyligen i svenska terrängmästerskapen, sprang in mycket fina 2:13:21 vilket räckte till en 49:e plats i den tuffa konkurrensen. Tiden, om den blir officiell, innebär att Linus klarat nästa års EM kvaltid. Före Linus i resultatlistan hittar vi svenska regerande maratonmästaren Samuel Tsegay från Hälle på en 14:e plats med världstiden 2:07:08. Samuel är dock inte svensk medborgare.
På damsidan hittar vi Studenternas Johanna Salminen som snabbaste svenska löpare i resultat appen med inofficiella 2:39:33 vilket innebär en 35:e plats. Varken denna tid, eller Linus 2.13, finns dock ännu inte med i resultaten från arrangörerna.

Text nedan Anders Olsson:
I ett par år har Sarah Lahti funderat på att testa maraton. Det senaste året har hon varit inställd på att debuten på maraton skulle ske på den flacka och snabba banan i Valencia den 5 december.
Debuten slutade i besvikelse eftersom Sarah tvingades bryta strax efter 20 km på grund av smärta i höften.
Sarah öppnade loppet optimistiskt, och höll ett jämnt tempo på 3.25/km. Hon passerade 20 km på 1.08.15 vilket indikerade en sluttid kring Isabellah Anderssons svenska rekord 2.23.41. Ett rekord som varit ohotat i tio år.

Sarah öppnade optimistiskt i Valencia Marathon. Foto: ANNETTE LAHTI

– Jag fick problem med höften som medförde att jag fick kramp i höger ben. Det gick inte att fortsätta, berättar Sarah. Jag har känt av höften under träningarna de senaste veckorna, men jag trodde att den skulle hålla för ett maratonlopp. Hoppas nu att detta inte blir ett långvarigt problem.

Trots bakslaget i Valencia Marathon har 2021 varit en strålande säsong för den 26-åriga Hässelbylöparen när det gäller väg-löpning. Sarah har i år noterat svenska rekord på 5 km, 10 km och halv maraton (21,1 km).

Rekordet på halv maraton – 1.08.19 – från Valencia i september är Sarahs bästa prestation någonsin.

David Nilsson från Högby, som två år i följd noterat 2.10.09 i Valencia, siktade nu på att bli förste svensk under 1.10. Han öppnade loppet lovande och avverkade första halvmaran på 1.04.43, vilket endast var sju sekunder sämre än när han tangerade sitt pers 2.10.09 i Valencia i fjol.

Tyvärr tvingades även David bryta. Han klev av vid 24 km eftersom koppen inte orkade längre. Tydligen var David inte helt återhämtad efter en förkylning för ett par veckor sedan.

Lawrence Cherono och Nancy Jelagat – båda från Kenya – vann herr- respektive damklssen. Sergertiderna 2.05.12 respektive 2.19.31 är sämre än förväntat vilket beror på en bitvis besvärande vind.

Toppresultaten Valencia Marathon

TOPPBILD: Linus Rosdal – Deca Text & bild från sommaren 2021Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Almgren fyra – Glans tia

Andreas Almgren gjorde en mycket fin insats på herrarnas 5 000 meter då han blev...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

EM är igång!

Första dagen av Europamästerskapet i München har avgjorts och det med drama. De första svenska...

Läs mer

Millán i Katrineholm och Midnattsloppet

Emil Millán de la Oliva vann i Katrineholm och Emil Danielsson blev tvåa på Midnattsloppet.

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Många svenska löpare i Europamästerskapen – här har du EM-guiden!

På måndag 15 augusti inleds Europamästerskapen i friidrott i München. I vår EM-guide får du...

Läs mer
Musse inför EM-maran: "Jag är i bra form"

På måndag 15 augusti rivstartar Europamästerskapen i friidrott i München med bland annat maratonloppen för både herrar och damer. Vi...

Läs mer
Svenskarna visar EM-form på SM

Med en vecka kvar till EM i München har Sverigeeliten visat formen på SM i Norrköping. Simon Sundström och Linn...

Läs mer
Glans glänste på GP

Efter ett kort VM-uppehåll är svensk elitlöpning tillbaka. Veckan har bland annat innehållit två GP-tävlingar där Jonas Glans prestationer lyser...

Läs mer