Sista minuten-guide inför Tough Viking!

Sista minuten-guide inför Tough Viking!


Lördag 30 augusti är det dags för årets upplaga av Tough Viking på Gärdet och Djurgården, med drygt 5 000 deltagare – 2 000 fler än under premiärloppet för ett år sedan. Loppet består av en 15 kilometer lång slingrande bana med 27 utmanande hinder, designade av specialister inom Kustjägarkompaniet.

Här är do’s and dont’s för dig som ska tävla:

 • När du tar dig an hindren, gör det i en vågrörelse. Inför de mest krävande hindren är det bra att dra ner på tempot 20-30 meter innan du kommer fram. Då hinner pulsen gå ner en aning och kroppen får lättare att klara utmaningen. Det vinner du på i längden. Tänk därefter: Hög fart in i hindret, avspänt och kontrollerat medan du jobbar dig igenom och sedan hög fart ut igen. Undvik hastiga start och stopp, försök att jobba rytmiskt och metodiskt.
 • Slösa inte energi genom att hoppa ner från höga hinder. Klättra eller häv dig ner lugnt och kontrollerat. Det kanske går långsammare, men än en gång – det vinner du på i längden. Det gäller att spara så mycket kraft och energi som möjligt, dina muskler kommer ändå att hinna bli rejält trötta innan du är i mål.
 • Om du springer loppet individuellt, försök att hitta någon eller några i din startgrupp eller tidigt under loppet som du kan springa med. I många av hindren vinner du mycket på att samarbeta med andra.
 • Lägg ner några energigels i fickan, kroppen kan behöva en liten extra skjuts framåt under loppets gång.
 • Försök att inte dras med i tempot från de andra deltagarna. Kör ditt race, annars är det lätt att göra dumma misstag och öka både din och andras skaderisk.
 • Ha roligt! Det kommer att vara tufft och jobbigt men glöm inte bort att skratta, hjälpa andra tävlande och ta inga onödiga risker. Om du kommer till ett hinder som är för svårt att genomföra så kan du alltid välja att göra ”straffövningen” som antingen är armhävningar eller burpees.

SÅ KLARAR DU…

... Walls
Symbolhindret nummer 1 – ett måste för alla typer av obstacle races. Väggarna kan se ut på olika sätt (under Tough Viking träffar du containers) men följer alltid samma upplägg. Ta dig upp på ena sidan och ner på andra.

Tänk på: Jobba med kroppen nära hindret. Häv dig upp, lägg dig över kanten och häng ner på raka armar innan du släpper och landar mjukt på andra sidan. Hoppa inte ner från toppen, det ödslar onödigt mycket energi. Se upp för krokar på containerns sidor.

… Combat bar
En stång som du klättrar på från ena sidan till den andra, utan att nudda marken. Ta tag om stången och svinga upp benen som ett saxlås kring stången.

Tänk på: Ta det lugnt och se till att alltid ha en hand i kontakt med stången när du förflyttar dig framåt. Ge dig själv en stunds vila genom att kroka runt stången med knävecket eller armbågen, det ger avlastning för trötta muskler. Här kommer de långa kompressionsstrumporna väl till pass då det kan göra ganska ont att glida barhudad mot stången. Glöm inte att titta upp så att du håller koll på när du når fram till en ny sektion.

... Dips
Två stänger där du på raka armar förflyttar kroppen från ena till andra sidan.

Tänk på: Ett vanligt misstag är att låta benen hänga stumt vilket gör att de gärna börjar svinga från sida till sida. Tänk istället att du ska cykla med benen i en pendelrörelse framåt, då får du även med dig kraften framåt istället för att spilla den åt sidorna. Se upp för de uppstickande rören som avskiljer sektionerna. Sätt fötterna på de små avsatserna strax under handstängerna, då blir det lättare att förflytta dig mellan sektionerna.

… Monkey bar
Klassisk armgång, en av banans mest krävande hinder.

Tänk på: Rören är grova och kan bli hala efter många blöta händer, greppa tag om dem lugnt och kontrollerat. Antingen tar du en pinne i taget eller så svingar du dig och tar varannan. Vad du än väljer så är det, precis som i Dips, viktigt att få in pendelrörelsen med benen, tänk att du cyklar. Hitta in i rytmen redan från början så att du får med dig all kraft framåt. Det sparar energi, speciellt i bålen som annars måste jobba extra mycket när benen svingar från sida till sida. Du som är längre än cirka 1,70, se upp så att du inte slår i benen i den horisontella stången vid slutet av armgången.

… Rexona Rampage
Banans svåraste hinder är en hög ramp som ska bestigas, och förhoppningsvis har du någon på toppen som kan ge en hjälpande hand.

Tänk på: Sakta ner på tempot innan du kommer in till hindret. Samla kraft och kör sedan med full fart in i hindret. På toppen finns en list som kan vara ganska svår att få grepp om.

… Reebok 10 000
Det fruktade elhindret!
Tänk på: Kort och gott, ta sats och angrip hindret med hög fart. Håll gärna en hand framför ansiktet och den andra armen utsträckt framför dig för att undvika stötar i ansiktet. Det är som att dra av ett plåster, det kommer att kännas men ju snabbare du gör det, desto snabbare är det över.

UTRUSTNING – Tough Viking-vinnaren Konstantin Avramidis tipsar:

Kläder
Gärna så lite som möjligt för att slippa springa med lager av blöta och kalla kläder. Välj funktionsmaterial och plagg som ger största möjliga rörelsefrihet. Shorts eller korta tajts och en t-shirt eller linne/sport-bh. Långa kompressionsstrumpor smiter åt bra kring vaderna och skyddar underbenen. Hoppa över handskarna, det ger bättre kontakt med underlaget. Ta av alla smycken och skippa solglasögonen.

Skor
Vanliga löpskor fungerar bra men för bättre grepp välj ett par terrängskor med räfflad sula eller gummidubbar. Kom ihåg att knyta snörena ordentligt.

Lycka till!

SE VÅRT BILDSPEL FRÅN FÖRRA ÅRET!


Tough Viking är Nordens största obstacle race. Obstacle racing går ut på att deltagaren, individuellt eller i lag, övervinner olika fysiska hinder utmed en bana som ofta varvar gyttje- och terränglöpning. Många hinder liknar de som används i militärutbildning, medan andra är unika för obstacle racing och är utformade för att testa uthållighet, styrka, snabbhet och smidighet.

Tough Viking arrangerades första gången i september 2013 på Gärdet i Stockholm. Under 2014 har loppet arrangerats i Slottsskogen i Göteborg (26 april) och i Hagaparken i Stockholm (10 maj). Den 6 september flyttar tävlingen utanför Sveriges gränser till Kaisaniemi i Helsingfors.  Nytt för i år är elitgruppen med 30-50 män och kvinnor som kvalar till Nordiska Mästerskapen i obstacle racing. Under 2014 kommer sammanlagt cirka 15 000 deltagare att springa de fyra loppen.


Nr 9 ute i butik nu!

Ur innehållet:

 • Höstens roligaste löpträning
 • Testa något nytt: Bli snabb & stark 2022
 • Spring bättre – med musik
 • 11 sportbehåar i stort test
 • Ditt perfekta kostupplägg
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 1

Andreas

Bra artikel!
I morgon kommer jag vara fullkomligt elektrisk i starten!
(Och tyvärr i slutet också på det beryktade elhindret..)
Känner mig sjukt taggad!
Fler tips inför Tough Viking i morgon finns här:
http://superkroppen.nu/tough-viking-hinder/
Lycka till alla ni som ska springa! Vi ses på banan!
/AndreasLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Etiopiskt i topp – och mycket starka svenska insatser i Stockholm Marathon

I ASICS Stockholm Marathon var de svenska löparna inte långt efter vinnarna. Carolina Wikström vann...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Favoritsegrare på Lidingöloppets tremil

Förhandstippade Samuel Russom vann herrklassen och Sylvia Medugu vann damklassen på Lidingöloppets tremil.

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Göteborgsvarvet backar – arrangerar nytt lopp i november

Efter kritiken mot beslutet att ställa in erbjuder Göteborgsvarvet nu i stället ett helt nytt...

Läs mer
Kleist och Gelfgren historiska svenska trailmästare

I söndags (19/9) avgjordes det första officiella svenska mästerskapet i traillöpning i Ljungskile – två varv på en 22,5 km...

Läs mer
Lidingöloppet lanserar nytt femkilometerslopp

Den traditionella Lidingöloppshelgen sträcks i år ut över en hel vecka för att minska risken för smittspridning. Dessutom lanserar man...

Läs mer
Glädjebeskedet: Fullskaligt ASICS Stockholm Marathon genomförs 9 oktober

Restriktionerna för offentliga sammankomster släpps den 29 september, vilket betyder att motionsarrangemang och tävlingar kan genomföras som normalt. Det innebär...

Läs mer