Skon som ska knäcka Sub2
Nikes sub2-projekt Breaking2 – som handlar om att springa maraton under två timmar – går av stapeln i helgen. Exakt vilken dag rekordförsöket görs bestäms utifrån väder- och vindförhållandena, men den 6, 7 eller 8 maj är de datum som gäller.
Platsen är den legendariska racingbanan Monza i Italien, och tre östafrikanska världslöpare har valts ut för uppgiften. Bakom sig har de ett helt team av experter inom fysiologi och idrottsnutrition, framför sig kommer de ha en intrimmad grupp harar – och på fötterna har de förstås Nike-skor särskilt framtagna för uppgiften.
Nike Zoom Vaporfly 4% är de skor som Lelisa Desisa från Etiopien, Eliud Kipchoge från Kenya och Zersenay Tadese från Eritrea ska springa i. Ändelsen 4% står för den energibesparing i procent som skon ska leverera, jämfört med Nikes tidigare snabbaste maratonsko.
Den stora nyheten handlar om mellansulan, kallad Nike ZoomX. I kombination med en inkapslad kolfiberplatta i skons hela längd ska detta nya, lätta material leverera både dämpning i landningen och generera energi i frånskjutet. I våra tester visade det sig att mellansulematerialet hade en 80-procentig energiretur – att materialet alltså ”studsar” tillbaka efter att ha komprimerats. Det är det högsta värde vi har noterat för en löparsko i vårt testlabb.
Kolfiberplattan, som är integrerad i mellansulan förlänger frånskjutsfasen genom att begränsa hur mycket tåleden kan böjas. Därmed elimineras en liten del av den energiförlust som det annars innebär att tårna böjs i frånskjutsfasen. Samtidigt fungerar kolfiberplattan lite som en fjäder – vilket har fått kritiker att hävda att den är att se som ett otillbörligt hjälpmedel som borde förbjudas. Men liknande konstruktioner har använts tidigare i många olika typer av löparskor.
Det som framför allt sticker ut jämfört med mer traditionella tävlingsskor är den höga profilen på mellansulan. Den är nästan 36 millimeter hög under hälen, och 25 millimeter under framfoten – vilket ger en höjdskillnad (dropp) på 11 millimeter. Rent visuellt påminner den också om mer ”maximalistiska” löparskor som till exempel Hoka One One. I vårt skolabb fick också Vaporfly 4% det bästa testvärdet någonsin – av alla skor vi har testat – när det gäller dämpningen i häldelen.
Andra detaljer som ska hjälpa Breaking2-löparna att knäcka tvåtimmarsgränsen är den ”aerodynamiska” hälkappan (som knappast har någon praktisk effekt) samt det stödjande band runt fotvalvet som ska hålla foten på plats när de blåser på i 2.50-fart. Ovandelen är förstås så lätt och luftig som möjligt – totalvikten för en herrsko i US10/44 är 195 gram.
Det är förstås mycket som ska stämma för att Lelisa Desisa, Eliud Kipchoge och Zersenay Tadese ska lyckas – formen ska toppas, återhämtningen ska vara optimal och kosten före och under loppet ska ge löparna bästa möjliga förutsättningar. De yttre förhållandena i form av vind, temperatur och luftfuktighet behöver också vara så gynnsamma som möjligt, liksom löparnas och hararnas förmåga att hålla ett jämnt tempo – i rekordfart. Givetvis behöver även utrustningen vara på topp – men kan verkligen ett par löparskor göra skillnad? Det kan du läsa om i nya numret av Runner’s World, ute i butik från och med 4 maj!
Kolla in våra tidigare artiklar om sub2 här:
Så planerar Nike spränga drömgränsen
|
|||
Vill du kolla in tidningen? |
|||
Mer om Nike’s sub2 sko kan du läsa om i nummer 5 2017. |
|||
|
Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in