SM-fest på Tenson Tjörn Triahtlon 11,3

SM-fest på Tenson Tjörn Triahtlon 11,3


En magnifik invigning från Tjörns Kulturskola startade SM på medeldistans, 1900 m simning, 90 km cykling, 21,1 km löpning. I triathlon får sträckorna variera med 10% för att kunna få ihop bra och säkra banor i de tre grenarna. Här var cyklingen längre med 97 km och löpningen något kortare, drygt 20 km. Cykelbanan var fyra varv med vändpunkt med några mindre stigningar, som blev rejält blåsig efter någon timma. Löpbanan hade delvis ny sträckning och hör nog nu till de tuffare löpbanorna i den svenska triathlonkalendern. Fyra varv med flera backar och en brant bro – uppför och nedför!

Bland damerna var Emelie Gunnarsson, Lactat3 Sportklubb, först upp ur vattnet med fem minuter till nästa dam. På cyklingen gick Louise Rundqvist upp i ledning, tätt följd av Cecilia Jessen, Team Racerdepån. På löpningen kom Jenny Nilsson, Alingsås Triathlonklubb, bakifrån, som har utvecklat sin löpning enormt och avancerade till 2:a plats. Rundqvist kunde behålla sitt försprång in i mål, 4:59 minuter före Nilsson och 8:31 ner till Jessen.


Louise Rundqvist

På herrsidan var det starkt startfält med många tunga namn som var sugna på att ta hem förstapriset på 20 000 SEK. Björn Andersson, Team Racerdepån, som har vunnit på Tjörn de två senaste åren, var som väntat snabbast tillbaka till T2 efter cyklingen. Dock hade han haft en incident med en bil och var illa tilltygad och kunde inte fortsätta tävlingen. Andra favoriter som Johan Lundin, Oscar Olsson och KJ Danielsson bröt också och var ute ur medaljstriden och lämnade Jonas Djurback, Lactat3 Sportklubb i ledning till löpningen. George Bjälkemo, Stockholm City Triathlon och Patrik Nilsson tog upp jakten och tog in på Djurback. På sista varvet sprang Nilsson om Djurback och var i mål 27 sekunder före Djurback och 1:55 före Bjälkemo. Carl Brümmer, Traithlon Väst och Ted Ås, Team 2XU kom 4:a och 5:a. 


Patrik Nilsson

Thobias Lindqvist, Triathlon Väst, tog sin andra SM-medalj när han vann Junior-klassen med 49 minuters marginal. 

Damer
1. Luise Rundqvist, Stöcke TC Järnet, 4:53:49
2. Jenny Nilsson, Alingsås TK, 4:58:47
3. Cecilia Jessen, Team Racerdepån, 5:02:19

Herrar
1. Patrik Nilsson, Lactat 3, 4:13:24
2. Jonas Djurback, Lactat 3, 4:13:51
3. George Bjälkemo, Stockholm City Triathlon, 4:15:18

Herrar Junior
1. Thobias Lindqvist, Triathlon Väst, 4:51:04
2. Martin Ydergren, Trollhättans SOK, 5:40:56
3. Erik Gustafsson, Mölnlycke, 5:47:16

Lagtävlingen har blivit prestigefylld där man toppar sina lag. Lag Aktivitus vann överlägset med Open Water-simmaren Johan Hildesson (vinnare Halv Vansbro 1500 m, 2012, topp 8 Vansbrosimningen 2009, 2010, 2011 och 2012), cyklisten Mikko Pietilä från Conti Test Team samt löparen Musael Temshagen (silvermedaljör på SM 10 000 meter) som gjorde löpsträckan på 1:03:57.

Tenson Tjörn Triathlon är även den enda tävlingen i Europa som erbjuder tävlingsklass för funktionshindrade. Sju lag från runtom i världen var på plats, bland annat Sarah Reinertsen som har genomfört Ironman Hawaii och varit med på Paraolympics 1992, med ett ben amputerat.

Triathlonfesten avslutas med motionssprint samt helgens höjdpunkt, Kids Race. Med 10 m simning, 100 m cykling och 100 m löpning är barn från tre år med i klassen där alla är vinnare!

Se fullständiga resultat och bilder från tävlingen. 

Foto: Måns Hansson & Magnus SefastssonLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Tre snabba millopp i sommar!

Oavsett om du ska springa ditt första lopp eller jagar ett nytt personbästa (det gör...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Gabriel Björlin ungt utropstecken i Ironman Kalmar

I helgen gick Kalmar Ironman, höjdpunkten för många i triathlonsverige. 15 svenskar fixade genom sin...

Läs mer

Herrproffs tävlar i IRONMAN Kalmar 2017

Man fortsätter att separera proffsen även i nästa års IRONMAN Kalmar och Köpenhamn. 2017 tävlar...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Så följer du Ironman World Championship

Ikväll kl 18.30 svensk tid går starten för årets Ironman World Championship på Hawaii. Så...

Läs mer
Kona time - alla svenskar som tävlar i Ironman World Championship

Lördag 8 oktober avgörs Ironman World Championship på Hawaii. Åsa Lundström är med i proffsklassen och har goda chanser att...

Läs mer
Fin OS-debut av Sharhrzad Kiavash

I söndags avgjordes för första gången triathlon i OS i Paralympics. Svenska Shahrzad Kiavash debuterade och hon gjorde det med...

Läs mer
Imorgon är det dags för Ironman Kalmar!

Imorgon, lördag 20 augusti klockan 06:45 går starten för Ironman Kalmar. Deltagarna ska ta sig igenom 3860 meters simning, 18...

Läs mer