SM i inomhustriathlon avgörs

SM i inomhustriathlon avgörs


Under vintern har det anordnats ett flertal deltävlingar runt om i Sverige. För att lyckas kvala till SM-finalen den 21 mars krävs det att man vunnit minst en av dessa deltävlingar eller samlat ihop tillräckligt många poäng enligt ett poängsystem som finns. Man tävlar antingen individuellt eller i lag.

Finalen avgörs precis som deltävlingarna först i försöksheat och sedan finalheat. Totalt räknar man med att 32 herrar och lika många damer kommer till start, 16 deltagare i respektive försöksheat. Det blir semifinaler och finaler för både herrar och damer, och vinnare utses både individuellt och i lag. Det kommer stå sex nya individuella SM-medaljörer 21 mars, och lika många klubbar som vinner guld, silver eller brons i lag-SM.

Berätta kort om hur triathlonligan har sett ut under vintern. Hur kom idén upp om att arrangera detta?
– Idén vi hade var att skapa fler roliga träningstävlingar och högintensiva kvalitetspass även under den del av året då triathleter annars tränar mycket själva och egentligen ofta har rätt tråkigt. Och väldigt sällan eller rent av aldrig utövar triathlon – utan istället bara tränar en gren i taget. Alltså den andra halvan av året vi kallar höst och vinter. De sex månaderna när nästan ingen triathlet simmar eller ens cyklar ute, och relativt få ens springer ute regelbundet. Och väldigt få som sagt sätter ihop alla tre grenarna i en följd och faktiskt får köra triathlon – även om det egentligen går jättebra om man bara gör det inomhus istället.
Vi körde några provtävlingar under vintern/våren 2014 på Actic Högdalen i Stockholm och på Actic Kungsbacka i Göteborg. Actic har varit vår partner i detta från starten.
Sedan startade vi Svenska Triathlonligan som gått från oktober 2014 till nu i mars. Den sista deltävlingen går på lördag, 7 mars, i Helsingborg. Det blir sista chansen att kvala in till SM-finalen i Södertälje 21 mars, säger Pål Török, ansvarig för event och tävlingar på Team Snabbare.

Hur har uppslutningarna sett under deltävlingarna, är det många som har deltagit?
– Under vintern har tävlingarna oftast varit fulltecknade eller nästintill fulltecknade. I början var det dock några tävlingar med färre deltagare i. Men man ska komma ihåg att det inte går att ha så många tävlande samtidigt när man kör inomhus, eftersom simning sker i bassäng och dessutom begränsar antalet tillgängliga ny servade gymcyklar och löpband.
Å andra sidan är det kul att köra korta heat och få heja på övriga tävlande när man själv inte tävlar. Deltävlingarna har gått i först försöksheat och sedan finalheat (damfinal, herrfinal och B-final mixed) för alla deltagare. Det har varit ett kul format.

Vilka distanser körs inomhustriathlon på?
– Distansen är en tiondels olympisk, alltså superkort: 150 m simning i bassäng, direkt följt av 4 km cykling (på gymcykel, korrigerad distans beroende på vikt enligt tabell) och avslutande 1 km löpning på löpband (med 4% lutning för tjejer och 6% för killar).

Hur lång tid tar ett heat?
– Ett heat tar 10-20 minuter, och alla kör heeeelt slut på sig. Men hämtar sig snabbt och vill köra igen. Det är en form av högkvalitativ träning och social samvaro på en gång som många saknar annars. Speciellt under vintertid.

Tänker ni fortsätta med triathlonligan?
– Vi har inte fattat något formellt beslut ännu, utan väntar tills efter finalen, och då i samråd med våra olika partners. Vi bör väl först utvärdera den första säsongen helt enkelt. Men redan nu kan man nog säga att det verkar väldigt osannolikt om detta inte kommer att få en fortsättning under kommande höst och vinter.

Vad är det bästa med detta tävlingskoncept?
– Det är helt enkelt sjukt kul! Riktigt intensiv träning, som du sällan lyckas pressa dig själv till på egen hand. Och riktigt kul format och bra sällskap. Många verkar gilla gemenskapen som blir under de här timmarna när man står och hejar på varandra och samtidigt tävlar mot varandra.

Kommer inomhustriathlon att växa och bli större?
– Formatet passar ju väldigt bra i vårt klimat under större delen av året med tanke på att inte många simmar utomhus mer än under den tre månader långa utesäsongen. Övriga nio månader kör vi bara grenarna var för sig. Så JA. Speciellt om man tar med i beräkningen att det finns en stor grupp nya triathleter som börjar hitta sporten tack vare att den blir tillgänglig på gym med bad.
Team Snabbare har utbildat ett gäng instruktörer på olika Actic-gym som kör triathlon som gruppträningsklass också. Även passen kommer från Team Snabbare och ändras ibland. Det är entimmes pass där deltagarna hinner både simma, köra spinning och springa intervaller på löpband – allt med instruktör.

Varför ska man komma och titta på finalen?
– Därför att det är kul och sjukt intensivt jämfört med all annan triathlon. Mer likt skidsprint – med heat och spurtstrider och allt. Och så får man väl försöka heja fram sin egen klubbs deltagare till SM-medalj!

Vad är bästa tipsen om man vill testa inomhustriathlon?
– Att våga kötta på. Man blir vråltrött, men hämtar sig också väldigt fort igen. Det är ett kul och bra komplement till allt nötande i lugn eller halvlugn fart som de flesta ägnar sin träning åt annars.

Något du vill tillägga?
– Har du chansen så kom förbi sista deltävlingen i Helsingborg på lördag! Kör du bra kommer du kvala in till den första SM-finalen i inomhustriathlon. Den chansen får du aldrig mer.
Förutom ära, SM-medaljer och en massa fina priser i form av träningskort, våtdräkter, presentkort på resor och annat så delas även penningpriser på totalt 40 000 kronor ut. Inte illa för 10 minuters jobb!

Läs mer om svenska triathlonligan härLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Så orkar du ultralångt

Om du ska springa ett ultralopp som Ultravasan gäller det att ha en koststrategi. Så...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Wretlings bästa Ironman tips

Hon är extremidrottaren som började träna vid 38 års ålder och sedan dess – inom...

Läs mer

Första Ironman på full distans i Italien lockar många svenskar

I helgen är det dags för Ironman Emilia-Romagna i Italien. Det är första gången Italien...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Första pallplatsen för Sara Svensk

Sara Svensk tog sin första internationella pallplats på ett Ironmanevent och Daniella Ryf och Javier...

Läs mer
Gabriel Björlin ungt utropstecken i Ironman Kalmar

I helgen gick Kalmar Ironman, höjdpunkten för många i triathlonsverige. 15 svenskar fixade genom sin insats en startplats till Kona...

Läs mer
IRONMAN Kalmar 2017 slutsålt

Nu är en av nästa års största triathlonfester - IRONMAN Kalmar - slutsålt. Man räknar med fler kvinnliga och utländska...

Läs mer
Fin OS-debut av Sharhrzad Kiavash

I söndags avgjordes för första gången triathlon i OS i Paralympics. Svenska Shahrzad Kiavash debuterade och hon gjorde det med...

Läs mer