Snabbt startfält i Stockholm Marathon

Snabbt startfält i Stockholm Marathon


Stockholm Marathons banrekord lyder på 2.11.37 (Hugh Jones, 1983) för herrar och 2.28.34 för damer (Grete Waitz, 1988) även om bansträckningen förändrats under åren. Men trots välmeriterade löpare är kanske det största motståndet mot eventuella nya banrekord just nu vädret då prognoserna växlar från regn och/eller stark vind till mer positiva spådomar om lagom tempraturer och mer eller mindre vindstilla. 

Hur som helst framstår en trio kenyaner framstår som favoriter på herrsidan enligt en pressrelease från arrangören. Wilfred Kigen har vunnit storloppet Frankfurt Marathon tre år i rad (2005-07) och noterat 2.07 som bäst. Jason Mbote har vid hela åtta tillfällen kommit i mål på tider under 2.10. Benjamin Bitok, har aldrig underskridit den gränsen, men är otroligt imponerande placeringssäker, med tio segrar och fem andraplatser på 15 maratonstarter. 

I samma pressrelease framhålls Lydia Rutto som Isabellahs största hinder på vägen mot den sjätte segern. Kenyanskan vann i Warszawa i höstas och i österrikiska Linz så sent som i början på april och hon har nått pallen i sju av sina elva maratonstarter. Etiopiskan Asnakech Mengistu har annars det personliga rekord som kommer närmast Isabellahs, 2.25.50, men den har fyra år på nacken.

Desto svårare blir det att hitta någon svenska som skulle rå på Isabellah Andersson som tangerar legendariske spjutkastaren Eric Lemmings rekord på 25 SM-guld utomhus ifall hon vinner på lördag.

– Jag hade problem med ett knä från oktober till februari men efter positiva besked under VM i halvmaraton och Women’s Health Halvmarathon tidigare i vår är jag nu uppe i full träning, säger Isabellah Andersson inför loppet.

Bland de svenska herrarna finns däremot ingen lika självklar kandidat till SM-guldet i årets Stockholm Marathon. De tidigare svenska maratonmästarna Adil Bouafif och Daniel Woldu får tack vare sina tidigare meriter ändå räknas som förhandsfavoriter.

– Jag har sprungit en tuff halvmara i Nantes på 1.06.40 och 10 000 meter på 28.53 i slutet av mars. Sedan dess har jag börjat träna för maran i Stockholm, säger Adil Bouafif på presskonferensen.

Det som dessutom ger en extra krydda till årets upplaga av Stockholm Marathon är att de två sista platserna till det svenska lagen för Europacupen i maraton som avgörs under sommarens Friidrotts-EM i Zürich kommer att tas ut efter loppet. Så frågan är om någon kan prestera en tillräckligt bra tid för att göra sällskap med övriga maratonlöpare i truppen.

Stockholm Marathon 2014 direktsänds på TV4 11.30-15.30

8 misstag du inte vill göra på maran!

Våra tips: Bästa strategin för maran!

Stockholm Marathons hemsida


Nr 6 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Äntligen Långlopp! Träningsprogram inför höstens lopp.
  • 11 snabba kolfiberskor
  • Så fixar du sommarvärmen
  • Allt om OS i Tokyo!
  • Därför blir du lycklig av löpning
  • Extra bilaga. Nybörjarguide
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

ASICS Stockholm Marathon flyttar till oktober

På grund av den pågående pandemin och de restriktioner för folksamlingar som råder tvingas ASICS...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Marathongruppen ställer in

På grund av det rådande läget med Coronapandemin har friidrottsföreningarna Hässelby SK och Spårvägens FK...

Läs mer
ASICS Stockholm Marathon flyttas

Idag meddelades det inte helt oväntade beskedet att årets ASICS Stockholm Marathon flyttas från den 30 maj. Nytt planerat datum...

Läs mer
När katastrofen slår till

Även den mest erfarna löparen kan drabbas av större eller mindre katastrofer på loppdagen. Som tur är går många av...

Läs mer
Banrekord och suveräna SM guld för Adhanom och Mikaela i Stockholm Marathon

Det blev ett suveränt nytt banrekord i 2019 års Stockholm Marathon genom Etiopiens Nigussie Sahlesillassie på imponerande 2:10:10. Suveränt sprang...

Läs mer