Sörmlands 100 Endurance Run x HOKA – ultraloppet med en kulinarisk twist

Sörmlands 100 Endurance Run x HOKA – ultraloppet med en kulinarisk twist


Kocken Billy White har arbetat på några av Sveriges främsta restauranger. Nu kombinerar han sina två passioner ultralöpning och god mat i form av ultraloppet Sörmlands 100 Endurance Run x HOKA, som går 16­–17 september: ”Jag tyckte att det saknades ett lopp som kopplade ihop löpning och mat.” 

[ANNONS] Den engelska kocken Billy White har bland annat arbetat på restauranger som Fäviken, St John och Rosendals Trädgård. Han har även skrivit boken Eat, Run, Enjoy där han kombinerar sina två största intressen, löpning och god mat.

Det var efter att ha jobbat hårt i restaurangbranschen under många år som Billy upptäckte löpningen 2011 – och sedan dess är han fast. 

– Löpningen har otroligt stor betydelse i mitt liv – den skapar balans, befriar från stress, släpper spänningar i kroppen, skapar lugn i själen, säger Billy White. 

Och det är framför allt ultralöpning som har blivit Billys grej. Därför är det kanske helt naturligt att han nu också startar det helt nya ultraloppet Sörmlands 100 Endurance Run x HOKA, som går genom ett av Sveriges mest varierande och vackra landskap. 

– Mat med bra kvalitet och fysisk rörelse är väldigt viktigt och positivt för människor, och jag tyckte inte att det fanns något löplopp som kopplade ihop detta – de flesta lopp handlar ju om prestation i första hand. 

Vinn en startplats – och ett par Hoka Speedgoat 5! 
I RW-podden avsnitt 136
, kan du vinna en startplats i Sörmlands 100 Endurance Run x HOKA samt ett par av den lovordade femte versionen av Hoka Speedgoat.
För att vinna startplatsen ska du lägga upp en bild på Instagram (som en händelse) med dina egenkomponerade armvärmare. För att vinna Speedgoat 5 ska du lägga upp en bild med din bäst komponerade klädkod. Tagga @rwpodden @timetoflysweden och @hoka i inläggen så är du med i tävlingarna!

Billy tänkte att upplevelsen och inramningen också är viktiga aspekter för många som springer lopp. 

– Så det är vårt fokus med Sörmlands 100 Endurance Run x HOKA. Vi har hittat många bra lokala matleverantörer och producenter som vi kunde knyta ihop med banan. På några av matstationerna bjuder de löparna på smakprov, och sedan har vi så klart även mycket fokus på alla som följer med och hejar också.

Löparna kommer till exempel att stanna vid Skalla Bord, Onsberga Gårdsbutik, Erikslunds Trädgård, Öster Malma och Nils Oscar Bryggeri.

Men Sörmlands 100 Endurance Run x Hoka bjuder inte bara på god mat, här finns också flera olika distanser att välja mellan. Utöver 100 miles (160 kilometer), finns en sträcka som är 91 kilometer, en trailhalvmara och ett 2 kilometers barnlopp. Den längsta distansklassen, 100 miles, startar på fredag (16 september), övriga lopp avgörs under lördagen.

Jag tycker att banan representerar Sörmland bra, med dess variation mellan sjö och skog.

– Några sträckor är lite tekniska och går på delar av Sörmlandsleden, men det finns även fina partier med grusvägar och fina stigar genom öppna landskap. Om man ser till 100-milesdistansen är det inte den lättaste banan i Sverige, men den bjuder in till fin löpning. Jag tycker att banan representerar Sörmland bra, med dess variation mellan sjö och skog.

Löparna som ska springa den längsta distansen startar i Herresta vid Mälarens strand och springer i mål vid Jogersö, Oxelösund. Där är även målgång för övriga distanser. 

Inför premiärtävlingen är cirka 200 löpare anmälda. 

– Jag hoppas förstås att vi kommer ha många fler i framtiden. Vi stänger anmälan på fredag 9 september, men skulle man missa deadline kan man skicka ett mejl till oss så löser vi säkert en startplats. För barnloppet kan man anmäla sig på plats.

Sörmlands 100 Endurance Run x HOKA
Sörmlands 100 Endurance Run x HOKA går av stapeln 16–17 september. 
100 miles (160 km): Startar på fredagen i Herresta vid Mälaren, söderut längs med sjön, genom Mariefred för att sedan gå i mål på Jogersö, Oxelösund (2 600 höjdmeter).
91 km: Startar på Erikslunds Trädgård utanför Gnesta, går genom Sörmlands böljande jordbruks- och skogslandskap för att sedan gå i mål på Jogersö, Oxelösund (1 000 höjdmeter).
21 km: Startar på Nils Oscars Bryggeri i Nyköping och springer söderut, för att sedan gå i mål på Jogersö, Oxelösund (300 höjdmeter).
2 km (barnlopp): 2 km på stigarna på Jogersö, Oxelösund.
Läs mer och anmäl dig här: sormlands100.com

Skotillverkaren Hoka One One är också huvudsponsor till arrangemanget. 

– Ja, och om man ska välja en sko som passar bra på Sörmlands 100 Endurance Run x HOKA så är det deras Hoka Speedgoat 5. Den passar flest löpare och kommer ge en bra support och känsla på just den här banan, avslutar Billy White. 

Hoka Speedgoat 5 – ett perfekt val för Sörmlands 100 Endurance Run

”Speedgoat Karl” är smeknamnet på en av världens bästa ultratraillöpare genom tiderna, amerikanen Karl Meltzer, som har vunnit fler 100-mileslopp än någon annan. Det är alltså ett passande modellnamn för Hoka One Ones mest populära trailskor genom tiderna – en sko som också har fått flera utmärkelser av bland annat Runner’s World.

För två år sedan, 2020, fick den fjärde versionen av Hoka Speedgoat svenska RW:s utmärkelse ”Bästa uppdatering”, bland annat tack vare en ännu mer generös dämpning och en förbättrad ovandel än tidigare. I amerikanska RW utnämndes samma version till ”bästa val för långa pass i blöt terräng”.

Den femte versionen lanserades tidigare under året, och fick också den flera RW-utmärkelser nästan direkt. I svenska Runner’s Worlds test av trailskor utsågs den till ”RW:s val” och i brittiska RW fick den betyget ”highly recommended”. Och det är kanske inte så förvånande med tanke på att många av de egenskaper som den hyllade föregångaren hade är kvar i denna femte version.

En av de tydligaste förändringarna är att ovandelens material på Speedgoat 5 har fått en ny struktur som ger en mer följsam och bekväm passform än tidigare – men utan att göra avkall på fotens stöd i sidled. Materialet tillåter också i högre grad än tidigare att foten sväller, vilket garanterar en skön löpupplevelse även på mycket långa lopp. Bidragande till den förbättrade passformen är också den nya hälkappans design och extravaddering, vilken gör att trycket på hälsenan minskar.

Även yttersulans mönster har uppdaterats något för att ge ett ännu bättre allroundgrepp. Mellansulans EVA-material har nu också blivit lättare än tidigare. Sammantaget innebär dessa uppdateringar att herrversionen är cirka 15 gram lättare än föregångaren.

Är du en hängiven Speedgoat-löpare? Då kan du andas ut – de viktigaste egenskaperna och skornas klassiska kännetecken är oförändrade. Kvar är den rejält tilltagna sulplattformen och den vaggliknande geometrin. Tillsammans ger detta samma komfortabla stötdämpning, positiva löpkänsla och kvicka frånskjut som tidigare.

Både konstruktion och material säkerställer att den här nya versionen av Speedgoat levererar ett tryggt grepp och skön komfort på de flesta typer av underlag och distanser. Gillar du stenig, brant och tekniskt utmanande terräng? Inga problem. Föredrar du slätare skogsstigar och grusvägar? Speedgoat 5 funkar lika bra där. Faktum är att Speedgoat är en väldigt kompetent trailsko som passar de flesta typer av löpare och underlag – testa själv!

Fakta Hoka One One Speedgoat 5
Häldropp: 4 mm (33 mm häl/29 mm framfot)
Vikt: 291/242 gram (herr/dam)
Pris: 2 000 kronorLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Test: Nya Brooks Hyperion MAX

Helt nya Hyperion Max från Brooks landade hos oss på Runner’s World – och chefredaktör...

Läs mer

Nu startar träningsprogrammen mot Varvet!

Häng med och hitta träningsmotivation med Mustafa ”Musse” Mohameds, Hanna Karlssons och Anders ”Szacke” Szalkais...

Läs mer

Den perfekta julklappen – ett träningsprogram inför Varvet!

Mustafa ”Musse” Mohameds, Hanna Karlssons och Anders ”Szacke” Szalkais träningsprogram inför Göteborgsvarvet 2023 är redo!...

Läs mer

Glans fortsätter glänsa – nytt svenskt rekord!

Jonas Glans slog sitt gamla svenska rekord på 10 kilometer landsväg med 11 sekunder. Det...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Sarah gör en spännande start i terräng-EM

Söndag (11 dec) avgörs terräng-EM i La Mandria nordväst om Turin i Italien. Största svenska...

Läs mer
Banrekordkross på 100 miles i Kullamannen

Fransmannen Alexandre ”Green cap” Boucheix krossade banrekordet med 47 minuter på helgens Kullamannen 100 miles. Claire Banwarths plan höll och...

Läs mer