Starka svenskar till start i Valencia Maraton

Starka svenskar till start i Valencia Maraton


Etiopiskan Letesenbet Gidey, som har tre världsrekord på långdistans, gör sin maratondebut i spanska Valencia på söndag 4 december. Frågan alla ställer sig är förstås om även maratonrekordet är i fara. Hon får dessutom sällskap av flera snabba svenskor.

På söndag avgörs Valencia Maraton, vars banprofil både lockar yppersta världseliten och motionärer som vill springa på riktigt snabba tider och siktar på personbästa. Upp emot 400 svenskar är anmälda, men ur ett internationellt perspektiv handlar förväntningarna framför allt om etiopiskan Letesenbet Gideys maratondebut.

Gidey har för närvarande världsrekorden på 5 000 meter, 10 000 meter och halvmaraton. Två av rekorden satte hon dessutom i just Valencia – och frågan är förstås om hon i sin debut på maratondistansen nu kan hota damernas världsrekord på 2.14.04.

Men Gidey är inte ensam om att vara en riktig snabb löpare i Valencia. På herrsidan har imponerande 150 löpare i startlistan gjort tider snabbare än 2.20 på maraton eller 1.06 på halvmaraton. På damsidan är det 80 tjejer i anmälningslistan som gjort under 2.45 på helmaran eller 1.17.30 på halvmaran.

Snabba svenskor på startlinjen

Även ur svensk synvinkel kan det bli riktigt snabba tider. På damsidan gör Carolina Wikström, med personbästa på 2.26.42, en spännande start. Hon utmanas om att bli bästa svenska av kanske främst Hanna Lindholm som gjort 2.28.59. Hanna var precis före Carolina i sommarens VM-mara. Frågan är hur fort de måste springa för att bli snabbaste svenska?
Flera andra svenska elittjejer finns också på plats. Snabbast personbästa bakom Carolina och Hanna har Camilla Elofsson, som gjort 2.35.

På herrsidan har regerande världsmästaren Tamirat Tola, Etiopien, det snabbaste personbästat med 2.03.39. Han utmanas av flera landsmän och säkerligen även några kenyanska löpare. Kanske kan det bli svenskt riktigt högt upp i listorna också, genom Hälles Samuel Tsgey som gjort 2.06.53 (när Samuel gjorde den tiden var han däremot inte svensk medborgare, vilket han är nu). Med en bra dag kan Samuel säkert hota Mustafa Mohameds svenska maratonrekord och bli förste svenska löparen att springa under 2.10.

En löpare som har gjort just det är Samuel Russom, som tävlar för Hässelby och bor och tränar i Sverige – men inte har svenskt medborgarskap ännu. I våras sprang han på 2.09.36 i Köpenhamn Marathon, och så sent som i slutet av september gjorde han ett oerhört offensivt lopp i Belin men höll då inte riktigt hela vägen.

De två snabbaste svenska herrarna genom tiderna, svenska rekordhållaren Mustafa ”Musse” Mohamed och David Nilsson, har däremot tvingats lämna återbud. En svensk elitlöpare som både är på plats och som har visat fin höstform är Linus Rosdahl. Han siktar säkert på att förbättra sin personbästatid som är 2.13.24.

Följ loppet i appen:

Maratón Valencia (App store)

Maratón Valencia (Google play)Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Ny vecka- Nytt rekord

Inomhussäsongen fortsätter och Emil Danielsson levererar på nytt. Även tävlingar i Belgien, Göteborg, Stockholm och...

Läs mer

En helg att minnas

Sista helgen i januari bjöd på två svenska juniorrekord, en ny tvåa genom tiderna och...

Läs mer

Nyårsloppen avslutade 2022

Från regnet i Göteborg till terrängen i Nederländerna. De svenska löparna avslutar året i topp....

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Så ska du ska träna på julafton

Runners World har pratat med några löpare ur den svenska eliten och en förre detta...

Läs mer
Glans fortsätter glänsa – nytt svenskt rekord!

Jonas Glans slog sitt gamla svenska rekord på 10 kilometer landsväg med 11 sekunder. Det nya rekordet lyder nu 27.58.

Läs mer
Sverige sexa på terräng-EM

Svenska damerna blev sexa i lagtävlingen och både Sarah Lahti och Samrawit Mengsteab placerade sig topp 20 individuellt.

Läs mer