Supersnabba lopp i Adizero: Road to Records
ADIZERO: Road to Records - Från 5 km för kvinnor. FOTO: Maja Hitij/Getty Images/Adidas

Supersnabba lopp i Adizero: Road to Records


Runner’s World var på plats i Tyskland för den andra upplagan av eventet adidas Adizero: Road to Records. Elitlöpare från hela världen skulle försöka springa rekordfort på distanserna 5 och 10 kilometer samt halvmaraton – något man också lyckades med!

[ANNONS] Det var ett imponerande startfält som adidas hade samlat ihop för eventet adidas Adizero: Road to Records. På startlinjen stod löpare från hela världen som man samarbetar med – löpare som till slut satte nio nya nationsrekord på den 2,5 kilometer långa banan runt adidas huvudkontor i den lilla orten Herzogenaurach i Tyskland.

Först ut var löparna som skulle springa halvmaraton. En deltagare med svensk anknytning hade kvalat in i det minst sagt högklassiga fältet, i form av Hälle IF:s flerfaldiga svenska mästare Samuel Tsegay. Samuel, som sedan flera år tillbaka bor i Göteborg med sin familj, är fortfarande eritreansk medborgare.

Samuel Tsegay

Denna dag hängde han däremot inte med i den rasande fart som tätklungan satte upp från start, och fick nästintill göra ett sololopp. Sluttiden blev fina 1:02:32, ett resultat som Samuel var nöjd med och såg som ett bra pass i hans träning mot nästa stora mål: adidas Stockholm Marathon.

Herrvinnare i halvmaratonloppet blev Kenyas Mathew Kimeli på 59:30. Flera andra löpare kom också in under timmen. I damernas lopp blev segertiden 1:07:28 genom Etiopiens Tigist Assefa.

Även 10-kilometersloppen blev otroligt snabba. Herrvinnaren Kibiwott Kandie från Kenya vann på 26:50 vilket ger en snittfart på 2:41 minuter per kilometer. På damsidan var det Etiopien i topp genom Azale Fentaye Belayneh på 30:24.

ADIZERO: Road to Records. 5 km herrar. FOTO: Maja Hitij/Getty Images/Adidas

Elitdelen i eventet avslutades med 5-kilometersloppen, vilket alltså innebar två varv på den 2,5 kilometer långa banan. En varvbana som faktiskt inte var helt utan höjdskillnader – första kilometern sluttade svagt uppför för att sedan följas av en kilometer svagt utför innan de sista 500 meterna avslutade varvet på platt mark. Det verkade däremot inte bekomma segrarna i 5-kilometersloppen. Herrarnas segertid skrevs till 12:53 genom Etiopiens Yomif Kejelcha. På damernas lopp höll favoriten och storstjärnan Senbere Teferi från Etiopien till och med världsrekordfart under lång tid, men mattades på slutet. Hon vann ändå på mycket starka 14:37.

ADIZERO: Road to Records: Damernas prispall på 5 km. FOTO Maja Hitij/Getty Images/Adidas

Eventet livesändes på Youtube och innefattade inte bara rekordloppen. Arrangerande adidas öppnade bland annat upp det imponerande arkivet för besökarna, som innehåller över 40 000 bevarade klassiska produkter inom sport och lifestyle.

En av gästerna på Adizero: Road to Records var ikonen och löparlegendaren Haile Gebrselassie från Etiopien. Haile bjöd både på härlig inspiration och lite löpskolning. Självklart kunde man även kolla in skorna han bar när han sprang på 2:03:59 i Berlin Marathon 2008 och blev förste man under 2:04. Sedan dess har det hänt mycket inom löpskosortimentet – Haile intygade att han gärna hade haft dagens supersnabba skor som adidas visade upp under eventet.

Haile och Mary i täten för ”medialöpningen” – FOTO: Lee Mills

En annan ikon på plats var Mary Keitany, flerfaldig vinnare av både London och New York maraton. Tillsammans med andra framstående kvinnliga löpare från Kenya har hon startat Tirop’s Angels, en stiftelse till minne av Agnes Tirop. Agnes var en av löparna som sprang första upplagan av eventet under 2021, och satte då världsrekord på 10 kilometer. Några veckor senare fanns hon inte bland oss längre, då hennes man tog hennes liv.

Inför 10-kilometersloppet hölls en minnestund för Agnes, där man bland annat berättade om syftet med Tirop’s Angels: att arbeta mot våldet som drabbar kvinnor i Kenya och i världen för att få till en förändring.

ALLA RESULTAT I Adizero: Road To Records

KOLLA IN Runner’s Worlds Instagram @runnersworldswe för vinnarnas slutspurter

ADIZERO: Road to Records. En rekordsko – adidas Adizero Takumi Sen 8


Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Lidingöloppet och Berlin Maraton

Den sista helgen i september har bjudit på världsrekord i Berlin och folkfest på Lidingö.

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Starka startfält och Sjöström i Lidingöloppet

2022 års TCS Lidingölopp mönstrar starka startfält på klassiska tremilsdistansen. På damsidan är fjolårssegraren Sylvia...

Läs mer

Fixa Lidingöloppets fantastiska – men tuffa – bana

TCS Lidingöloppet är en klassiker bland svenska lopp. Det som gör loppet unikt är dess...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Halvmaratonvecka i huvudstäderna

Nordens två största städer har under veckan bjudit på halvmaraton. Mohammadreza Abootorabi och Hanna Lindholm...

Läs mer
Formtoppa med Anders Szalkai inför Lidingöloppet

Sista veckan handlar om att bli så fysiskt och mentalt positivt laddad som möjligt inför start. Så här gör du!

Läs mer
Bästa sista minuten-tipsen inför Ramboll Stockholm Halvmarathon

Vi ger dig våra bästa sista minuten-tips inför lördagens Ramboll Stockholm Halvmarathon. Lycka till!

Läs mer
Almgren har slagit till igen – nytt rekord i Zagreb

Det har inte gått mer än tio dagar sedan Andreas Almgren slog det 46 år gamla rekordet på 5 000...

Läs mer