Superstartfält i Berlin kan utmana världsrekordet

Superstartfält i Berlin kan utmana världsrekordet


I våras ingick Eliud Kipchoge från Kenya i det spektakulära Breaking2-projektet, där ett skräddarsytt lopp över maratondistansen skulle få en av de utvalda löparna att gå under tvåtimmarsbarriären. Löpningen avgjordes på Monzabanan i Italien och hade farthållare som avlöste varandra och andra detaljer som gjorde att det inte räknades till ett officiellt maratonlopp. Löpningen av Kipchoge var oavsett det helt otrolig – och kanske flyttade han fysiska och mentala gränser genom att springa på två timmar och 25 sekunder.
I Berlin är det ett riktigt lopp, och Kipchoge har tidigare visat att han är en mästare där också. Han är regerande olympisk mästare och har ett officiellt personbästa från London Marathon på 2.03.05.

Kipchoge utmanas nu framförallt av löparlegenden Kenenisa Bekele från Etiopien och sin landsman Wilson Kipsang. Bekele gjorde ett fantastiskt lopp i just Berlin Marathon ifjol där han efter en raketavslutning nästan nådde världsrekordet. Tiden blev 2.03.03 och med det var han 13 sekunder före just Kipsang. Kipsang och sin tur har innehaft världsrekordet och vunnit stormaratonloppen New York, London, Tokyo och även Berlin.

Vem vinner herrklassen i Berlin? Vi frågade Mustafa ”Musse” Mohamed.

Hallå Musse, som jag förstod det kommer du inte till start i Berlin?

– Nej, jag har haft en förkylning, som gjorde att jag inte hann få in de pass jag behövde för att starta i Berlin. Så nu hoppas jag köra en mara senare i höst i stället, och innan dess hinna få in några nyckel-långpass.

Vilka pass är det du vill få in som du nu missade innan Berlin?

– Det är längre pass med fart inlagt. Ett exempel är ett pass där jag inleder med 10 km i distansfart (runt 4.20 min/km), sedan övergår passet till 10 km tröskel då jag håller runt 3.17 min/km i fart och därefter blir det 3 x 3 km i runt 3.08 min/km vilket är runt maratonfart.
Vilan mellan varje del är 1 km i 3.45 min/km.

Riktigt tufft pass det där. Jag antar att du sett att det är riktigt tufft startfält på herrsidan i Berlin. Vad säger du om topplöparna?

– Ja, jag vet att det är tänkt att dom tre giganterna ska komma. Kipsang, Kipchoge och Bekele, vilket är väldigt intressant. Sen vet man aldrig om alla tre verkligen kommer till start och är i bra form. De kan bli att någon faller av på slutet. Jga har hört något rykte just om att Bekele kanske inte skulle starta. Men kommer alla till start, då blir det väldigt intressant.

Tror du på världsrekord?
– Risken är att alla de här tävlingsmänniskorna trissar så att det blir för snabb fart för tidigt i loppet eller att dom springer och bevakar varandra för att dom vill vinna. Så det är inte självklart att det blir världsrekord. Det optimala är om dom följer hararna och går i jämn fart och hjälps åt och sedan gör upp efter 35 km. Då kan det nog bli grymma tider.

Om du ska välja ut en av löparna som segrare, vem väljer du då?
– Det är svårt. Kipchoge körde grymt i sub2-loppet, samtidigt har det kommit rapporter om att det loppet slet väldigt mycket. Han har haft svårt med återhämtningen, vilket är förståeligt utifrån den farten han höll. Bekele är kanske den jag tror mest på om han får ihop det, om han har den formen han hade i Berlin i fjol. Men det är ett litet frågetecken på hans form. Kipsang tror jag är mer stabil, men han har inte riktigt samma kapacitet om dom andra får ihop alla delar.

10 snabbaste tiderna i Berlins Marathons historia på herrsidan:

 1. 2:02:57, Dennis Kimetto, 2014 (Gällande världsrekord)
 2. 2:03:03, Kenenisa Bekele, 2016
 3. 2:03:13, Emmanuel Mutai, 2014
 4. 2:03:13, Wilson Kipsang, 2016
 5. 2:03:23, Wilson Kipsang, 2013
 6. 2:03:38, Patrick Makau, 2011
 7. 2:03:59, Haile Gebrselassie, 2008
 8. 2:04:00, Eliud Kipchoge, 2015
 9. 2:04:05, Eliud Kipchoge, 2013
 10. 2:04:15, Geoffrey Mutai, 2012

Även på damsidan ser startfältet riktigt starkt ut, med sex tjejer som sprungit snabbare än 2.24 där kenyanskan Gladys Cherono är snabbast med sina 2:19:25 som hon gjorde när hon vann just Berlin Marathon 2015.


Nr 11 ute i butik nu!

Ur innehållet:

 • Vinterns viktigaste nyckelpass
 • Bästa vinterskorna. Dubbat och odubbat, Stor guide!
 • Åtta misstag du inte vill göra
 • 9 julklappstips till alla löpare
 • Därför ska du testa 14-dagarsmetoden
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Sarah och David tvingades bryta – Linus 2:13 (?)

Det fanns stora förhoppningar om svenska framgångar i Valenica Marathon, och visst blev det några...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Etiopiskt i topp – och mycket starka svenska insatser i Stockholm Marathon

I ASICS Stockholm Marathon var de svenska löparna inte långt efter vinnarna. Carolina Wikström vann...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Favoritsegrare på Lidingöloppets tremil

Förhandstippade Samuel Russom vann herrklassen och Sylvia Medugu vann damklassen på Lidingöloppets tremil.

Läs mer
Göteborgsvarvet backar – arrangerar nytt lopp i november

Efter kritiken mot beslutet att ställa in erbjuder Göteborgsvarvet nu i stället ett helt nytt lopp.

Läs mer
Kleist och Gelfgren historiska svenska trailmästare

I söndags (19/9) avgjordes det första officiella svenska mästerskapet i traillöpning i Ljungskile – två varv på en 22,5 km...

Läs mer