Svenskt ultrarekord av Anna Grundahl

Svenskt ultrarekord av Anna Grundahl


Vad har du för bakgrund som löpare och hur har du kommit in på ultralöpning?

Jag har en bakgrund inom multisport. Där vaknade intresset för att testa vad kroppen och psyket tål. Efter att ha multisportat ett antal år utan att ha fått det att lossna riktigt på cykeln eller på paddlingen så testade jag ett ultralopp eftersom löpningen alltid har varit det roligaste momentet.

Eftersom jag inte är en fartfantom så lockades jag av de lite längre sträckorna. För 1,5 år sedan började jag samarbeta med en löpcoach, Andreas Falk. Han la om min träning helt och sedan dess känner jag att jag utvecklas hela tiden.

Förstår att det här var din debut på 24h lopp – hur gick tankarna före loppet?
Skräckblandad förtjusning eftersom det längsta jag hade sprungit innan var 100 miles. Tillsammans med min coach kändes det som att förberedelserna hade gått bra. Jag var ändå väldigt orolig för hur min kropp skulle klara av påfrestningen.

Vad var taktiken för loppet och hur upplevde du tävlingen?
Taktiken var att försöka hålla ett så jämnt tempo som möjligt genom hela loppet och att vara i rörelse hela tiden. Vi hade delat in loppet i fyra sextimmarsblock för att på så sätt bryta ner det i mindre och mer gripbara delar.

Jag kände mig hyfsat pigg loppet igenom och tog två femminutare för att bland annat byta skor, dricka kaffe och äta macka. Jag hade ett par svackor med problem att få i mig energi, men vi lyckades ta oss ur dem på ett bra sätt.
Det var en mycket välarrangerad tävling och banan passade mig eftersom den var ganska så varierad.

Hur känns det efteR din rekordinsats och hur ser satsningen inför framtiden ut?
Jag har nog fortfarande inte fattat hur det kunde gå så bra med tanke på att jag saknar rutin och erfarenhet på denna distans. Jag hade en bra dag där i stort sett det mesta klaffade. Utan en väl genomarbetad plan och Andreas support före och under loppet hade detta aldrig gått.

Jag fick ett kvitto på att kroppen trots allt klarar en längre distans.
Jag ska suga lite på den här karamellen, sen ska jag sätta mig ner med coachen och planera. I framtiden vill jag ta mig an både längre traillopp och tidslopp som till exempel 48H. Fast först blir det vila ett par dagar.

Läs mer om Anna Grundals tävlingsinsats och ultralöpning på www.ultradistans.se


Nr 12 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Nästa säsong börjar idag
  • Träningsprogram för milen, halvmaran, maraton
  • Därför ska du träna dina fötter
  • Ett bättre sätt att springa långpass
  • Årets bästa löparskor. 12 av våra favoriter från 2021
  • Gravid? Fortsätt springa!
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Nu startar träningsprogrammen mot Varvet!

Häng med och hitta träningsmotivation med Mustafa ”Musse” Mohamed, Hanna Karlsson och Anders ”Szacke” Szalkais...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Nystart 2022 - Winter Run

Lördagen den 29 januari är Winter Run tillbaka i Stockholm igen! Du väljer mellan 5...

Läs mer

Häng med på träningsprogrammen mot Varvet!

Nu är Mustafa ”Musse” Mohamed, Hanna Karlsson och Anders ”Szacke” Szalkais träningsprogram inför Göteborgsvarvet 2022...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

EM-silver till Meraf och historiskt lagbrons till Sverige

Det blev stora framgångar för de svenska seniordamerna vid terräng-EM på Irland.

Läs mer
Fyra svenskar under EM-gränsen i Malaga

När Malaga Marathon avgjordes i söndags sprang tre kvinnliga och en manlig svensk löpare under maratonkvalgränsen till nästa års friidrotts-EM.

Läs mer
Sarah och David tvingades bryta – Linus 2:13

Det fanns stora förhoppningar om svenska framgångar i Valencia Marathon, och visst blev det några riktigt bra insatser av svenska...

Läs mer