Svenskt ultrarekord av Anna Grundahl

Svenskt ultrarekord av Anna Grundahl


Vad har du för bakgrund som löpare och hur har du kommit in på ultralöpning?

Jag har en bakgrund inom multisport. Där vaknade intresset för att testa vad kroppen och psyket tål. Efter att ha multisportat ett antal år utan att ha fått det att lossna riktigt på cykeln eller på paddlingen så testade jag ett ultralopp eftersom löpningen alltid har varit det roligaste momentet.

Eftersom jag inte är en fartfantom så lockades jag av de lite längre sträckorna. För 1,5 år sedan började jag samarbeta med en löpcoach, Andreas Falk. Han la om min träning helt och sedan dess känner jag att jag utvecklas hela tiden.

Förstår att det här var din debut på 24h lopp – hur gick tankarna före loppet?
Skräckblandad förtjusning eftersom det längsta jag hade sprungit innan var 100 miles. Tillsammans med min coach kändes det som att förberedelserna hade gått bra. Jag var ändå väldigt orolig för hur min kropp skulle klara av påfrestningen.

Vad var taktiken för loppet och hur upplevde du tävlingen?
Taktiken var att försöka hålla ett så jämnt tempo som möjligt genom hela loppet och att vara i rörelse hela tiden. Vi hade delat in loppet i fyra sextimmarsblock för att på så sätt bryta ner det i mindre och mer gripbara delar.

Jag kände mig hyfsat pigg loppet igenom och tog två femminutare för att bland annat byta skor, dricka kaffe och äta macka. Jag hade ett par svackor med problem att få i mig energi, men vi lyckades ta oss ur dem på ett bra sätt.
Det var en mycket välarrangerad tävling och banan passade mig eftersom den var ganska så varierad.

Hur känns det efteR din rekordinsats och hur ser satsningen inför framtiden ut?
Jag har nog fortfarande inte fattat hur det kunde gå så bra med tanke på att jag saknar rutin och erfarenhet på denna distans. Jag hade en bra dag där i stort sett det mesta klaffade. Utan en väl genomarbetad plan och Andreas support före och under loppet hade detta aldrig gått.

Jag fick ett kvitto på att kroppen trots allt klarar en längre distans.
Jag ska suga lite på den här karamellen, sen ska jag sätta mig ner med coachen och planera. I framtiden vill jag ta mig an både längre traillopp och tidslopp som till exempel 48H. Fast först blir det vila ett par dagar.

Läs mer om Anna Grundals tävlingsinsats och ultralöpning på www.ultradistans.se


Nr 8 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Frisk kropp – och knopp! Så påverkas din psykiska hälsa av löpning
  • Tänk dig snabb med mental träning
  • 15 enkla knep för bättre prestation
  • Nya teknologin som förändrar löpningen – för alltid!
  • Så lär du dig känna farten
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Lidingöloppet lanserar nytt femkilometerslopp

Den traditionella Lidingöloppshelgen sträcks i år ut över en hel vecka för att minska risken...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Glädjebeskedet: Fullskaligt ASICS Stockholm Marathon genomförs 9 oktober

Restriktionerna för offentliga sammankomster släpps den 29 september, vilket betyder att motionsarrangemang och tävlingar kan...

Läs mer

Din guide till ett perfekt halvmaraton

Ska du springa Stockholm halvmarathon den 11 september? Då har du de bästa sista minuten-tipsen...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Ordinarie Göteborgsvarvet och Höstveckan 2021 ställs in

Den fysiska versionen av Göteborgsvarvet, som skulle gått 11 september, ställs in.

Läs mer
Nu kan vi springa riktiga lopp igen!

Efter nästan ett och ett halvt års stopp kommer de stora loppen tillbaka. I augusti börjar det med tre millopp...

Läs mer
Denisova och Glans SM vinnare 10 km

SM 10 km väg 2021 avgjordes under riktigt varma och tuffa förhållanden på F1-banan i Anderstorp. Det var riktigt högklassiga...

Läs mer
Varvetprogram med Musse, Hanna och Szacke!

Nu startar Göteborgsvarvs-programmet där coacherna Musse, Szacke & Hanna vill inspirera alla Varvetlöpare att klara just sitt mål i världens...

Läs mer