Test: Höstens bästa löparjackor

Test: Höstens bästa löparjackor


Den allra bästa typen av löparjacka för de flesta typer av pass och väder är en tunn, vind- och vattenavvisande modell. Med en sådan som yttre skal kan du lätt reglera din kroppstemperatur med hjälp av de undre lagren. Har du ett varmt underställ och en varm funktionströja så räcker en relativt tunn vindjacka som ytterlager för att ta bort den där bitande kylan.  Men nivån av väderskydd som krävs är förstås avhängigt väderlek, temperatur och den miljö du springer i. På fjället är ju behovet ett annat än när du springer hemma i kvarteret.  En löparjacka ska alltså gärna…

Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

 • Årets stora skotest
 • Öka farten! Så toppar du formen
 • Hel och Stark! Den snabba vägen tillbaka från skadan
 • Så äter du dig i maraform
 • Tröskeltrenden: Spring långt och snabbt utan att gå sönder
 • 6 vårfina löpprylar
 • Comebacken! Anna Silvnader är starkare än någonsin
Bli plusmedlem nu

Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Ny, svensk innovation gör alla löpare snabbare

Ny, svensk innovation gör alla löpare snabbare


Sockispeed är en ny sorts strumpa med både inbyggd dämpning och prestationsförbättrande kolfiberplatta. Den kan bäras inuti vilken löparsko som helst – och ger en förbättring av löpekonomin med upp till 3,4 procent. Bakom innovationen ligger svenska Sockiplast. 

De flesta svenskar som växte upp mellan 1960- och 1980-talet minns säkert Sockiplast – en slags strumpa i frotté med plastsula. Den lanserades 1959 och användes inte minst som alternativ till inomhusskor på gymnastiklektionerna. 

Sockiplast tillverkas och säljs fortfarande, men för några år sedan bestämde den löpintresserade utvecklingschefen Hervor S. Pratt på företagets R&D-avdelning att det var dags för något nytt.

– Jag har alltid varit intresserad av löpning och löparskor, och har följt de senaste årens utveckling av prestationshöjande mellansulematerial och kolfiberplattor. Men vi var inte intresserade av att ta upp kampen med skojättarna, eftersom vår kärnverksamhet och tekniska kompetens i grunden börjar och slutar med Sockiplast, berättar Hervor S. Pratt.

Hon menar att det var därför som just Sockiplast blev utgångspunkten när man gav utvecklingsteamet i uppdrag att börja skissa på det som skulle bli Sockispeed.

– Vi gav dem helt fria händer. Målet var att utgå från Sockiplast och utveckla en ny sorts produkt som förbättrar löpupplevelsen, gynnar prestationsförmågan och som skulle vara kompatibel med de vanligaste löparskorna på marknaden.

Vi kunde direkt se en Sockispeed-effekt i resultatlistorna, som många antog hade med de nya löparskorna att göra.

Efter 18 månaders intensivt forsknings- och utvecklingsarbete fick man fram de första prototyperna i augusti förra året. Flera topplöpare i den internationella eliten fick därefter i uppdrag att testa och utvärdera Sockispeed, bland annat på Berlin maraton.

– Vi kunde direkt se en Sockispeed-effekt i resultatlistorna, som många antog hade med de nya löparskorna att göra. Men vad löparna hade i sina skor är det ingen som har vetat om förrän nu.

När man räknade ut den genomsnittliga förbättringen av löpekonomin som Sockispeed gav visade det sig att den var så mycket som 3,4 procent, oavsett sko – med ett undantag. 

– Effekten blir faktiskt negativ i löparskor som redan har en inbyggd kolfiberplatta. Det beror på att det dämpande materialet i Sockispeed tar ut effekten av strumpans kolfiberplatta och skornas platta. Det blir som att springa i blöt lera.

Det dämpande materialet i Sockispeed består av en kombination av Pebax och koldioxidinjicerat EVA-material i flera lager. Kolfiberplattan, som ligger inbäddad i det dämpande materialet, är tvådelad för att inte störa fotens naturliga biomekanik under stegcykeln.

– Vi hade en hel platta från början, men märkte rätt snabbt att det inte funkade så bra i kombination med en flexibel löparsko. I vissa fall blev den som en hävarm som gjorde att löparen tappade skorna när man kom upp i en viss stegfrekvens. Med en tvådelad kolfiberplatta kan foten och skon röra sig oberoende av varandra, förklarar Hervor S. Pratt. 

Under foten sitter ett tunt lager med dämpande Pebax- och EVA-material, i vilket en tvådelad kolfiberplatta har integrerats.

Planen var att lansera Sockispeed lagom till OS i Tokyo, men på grund av att OS flyttas släpper man alltså sin prestationshöjande strumpa redan nu. Tanken med OS-lanseringen handlade mycket om att man ville bidra till att ge alla löpare samma förutsättningar.

– Vi har utvecklat den här produkten under lång tid, och noga följt debatten kring de nya löparskornas prestationshöjande egenskaper. Ett av argumenten vi har tagit fasta på är att de inte har varit tillgängliga för alla tävlingslöpare, eftersom många är knutna till andra skotillverkare genom långa sponsoravtal, säger Hervor S. Pratt.

Hon menar att Sockispeed därmed kan fungera som en utjämnare av de orättvisa fördelar som vissa löpare har haft genom sina löparskor, eftersom produkten är kompatibel med i princip alla större skofabrikat och är tillgänglig för alla konsumenter. 

– Ja, den fungerar i de flesta löparskor. Undantaget är som sagt löparskor med kolfiberplatta samt Fivefingerskor, eftersom vi inte har gjort Sockispeed med separerade fack för tårna. I skor med väldigt tajta eller smala ovandelar kan man behöva byta till längre och mer elastiska skosnören, men det följer med ett par sådana till alla Sockispeed. 

Prototyperna bars bland annat under Berlin maraton av flera toppnamn i världseliten, men då utan den gula logotypen eftersom Sockispeed fortfarande var under utveckling.

Sockispeed är också godkända för tävlingsbruk. Sockiplast har fört en nära dialog med de tekniska konsulterna på World Athletics som har utformat det nya regelverket för löparskor.

Vem som helst kan bära ett par Sockispeed i sina löparskor och dra nytta av fördelarna – vilket innebär att alla tävlar på lika villkor.

– Faktum är att de inte ens har tittat på strumpor utifrån det här perspektivet. Vi gör teknologin tillgänglig för alla löpare, oavsett nivå och oavsett vem man är sponsrad av. Vem som helst kan bära ett par Sockispeed i sina löparskor och dra nytta av fördelarna – vilket innebär att alla tävlar på lika villkor. Så vi ser egentligen ingen anledning för World Athletics att förbjuda Sockispeed.

Men hur ser ni på debatten kring gamla världsrekord, som sattes med annan utrustning och nu riskerar att raderas på grund av Sockispeed? 

– Vi förstår den problematiken. Faktum är att World Athletics, som ett av flera alternativ, diskuterar en omräkning av alla världsrekord fram till 2020 baserat på en Sockispeed-faktor. Exakt vad den blir återstår att se, då både fler och grundligare tester krävs. Men min gissning är minst 0,034, säger Hervor S. Pratt. 

För man blir onekligen snabbare med ett par Sockispeed i löparskorna, vilket också är förklaringen till produktnamnet. Sockispeed anspelar både på släktskapet med ursprungsprodukten Sockiplast, och är en sammandragning av ”Sock is speed”.

– Ja, strumpan ger verkligen mer fart, oavsett löparens kapacitet. Det är faktiskt kliniskt bevisat – i schweiziska laboratorier, avslutar Hervor S. Pratt.  

Du kan läsa mer om Sockispeed och göra en förhandsbeställning här!


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Det lönar sig att prenumerera

Det lönar sig att prenumerera


Du får bland annat 20% rabatt på Runners’ Store.

Sveriges kanske bästa utbud av löputrustning. Som premium prenumerant har du hela 20 % rabatt på löputrustning förutom på elektronik där du får 10% rabatt. Som digitalprenumerant har du 15% rabatt på löputrustning förutom på elektronik där du får 10% i rabatt. Du kan handla via vår webbshop (länk till vår butik) eller besöka någon av våra butiker på Regeringsgatan 26 i Stockholm eller Baltzarsgatan 31 i Malmö. För att få rabatt i någon av butikerna i Stockholm eller Malmö behöver du visa upp din medlemstatus. Den hittar du under ·Mina sidor” här på sajten. Obs! för att få tillgång till din rabatt på sajten behöver du vara inloggad. Rabatten kan ej kombineras med andra rabatter eller erbjudanden. Dessutom för du möjlighet att läsa Bicycling, Vasalöparen och såklart Runner’s World digitala tidningen i din dator/mobil eller läsplatta.

Klicka här för att bli prenumerant

 

 

 

BEHIND THE SOUNDS – jakten på det perfekta ljudet

BEHIND THE SOUNDS – jakten på det perfekta ljudet


När adidas ville utveckla de bästa hörlurarna för löpning gick de till svenska Zound Industries. Vi har besökt dem mitt i centrala Stockholm för att ta reda på vad som krävs för att ett par hörlurar ska sitta – och låta – perfekt under löpning.

För svenska konsumenter är förmodligen Zound Industries varumärken Marshall och Urbanears välkända – högtalare och hörlurar som kombinerar hightech med livsstilsdesign av hög klass. När adidas hörde av sig och ville ha hjälp att utveckla marknadens bästa hörlurar för träning och löpning borde därför startsträckan ha varit kort för utvecklingsteamet på Zound Industries i Stockholm.

– Visst kunde vi ta med oss viktiga erfarenheter från dessa varumärken in i utvecklingsprocessen. Dessutom sitter hela teamet, inklusive akustik- och elektronikavdelning tillsammans här i Stockholm, vilket är en styrka när man ska utveckla nya produkter, berättar Anders Olsson som är produktchef för adidas-projektet på Zound Industries.

Anders Olsson

Men även om ingenjörerna och designteamet på Zound har lång erfarenhet av att arbeta med ljud och att utveckla hörlurar fick man börja från grunden med adidas, eftersom det handlade om ett helt nytt segment. 

– Ja, vi kan ju hörlurar. Men adidas har många styrkor inom sitt varumärke som varit värdefulla i utvecklingsprocessen. De ligger långt fram när det gäller material och lösningar anpassat för sport, säger Ella Rennéus, som är kreativ chef för adidas sortiment på Zound Industries.

Initialt la de därför mycket tid på att både förstå varumärket adidas men även målgruppen för hörlurarna de skulle utveckla: löparna.
– Även där fick vi mycket hjälp av adidas, inte minst genom deras löparcommunity adidas Runners. Det var en perfekt löpargrupp att jobba med då de både har koll på varumärket och på löpning. Redan på skiss-stadiet tog vi hjälp av dem gällande designen, så att den verkligen skulle kännas rätt. Sedan har de hårdtestat prototyper när de löptränat och gett oss återkoppling kring problem och utmaningar som behövde lösas för att få till den optimala hörluren för löpträning, berättar Ella vidare. 

Ella Rennéus

Efter ett och ett halvt års produktutveckling var sporthörlurarna redo att lanseras i två versioner: adidas RPT-01 och FWD-01. RPT-01 är en trådlös on-earhörlur med svettsäker design, tvättbara kuddar och 40 timmars batteritid. Den funkar bra att springa med, men är i första hand tänkt som en hörlur för allsidig träning. FWD-01 är en trådlös in-earhörlur med 16 timmars batteritid, och är framtagen för löpning i första hand.

– Löparnas feedback var att det är otroligt viktigt att luren sitter bra i örat. Att den inte ska riskera att trilla ur, samtidigt som den ska vara bekväm. Därför valde vi att flytta ut all elektronik från örat även på FWD-01, vilket gör att den även passar små öron, säger Ella.
Sedan vill löpare självklart ha riktigt bra ljud, samtidigt som man vill kunna höra omgivningen för att kunna springa säkert i trafiken. Att hörlurarna ska släppa in ljud utifrån kräver mycket av hårdvaran för att inte ljudet från luren ska försämras.

– Ljudet ska kännas stort och omslutande, ge ett driv i träningen, och där tycker jag verkligen vi lyckats bra.

Ljudet kunde vi inte kompromissa med för det ligger lite i vårt DNA att ha ljudet i fokus. Men det krävdes många tester för att hitta en nivå som även släpper in tillräckligt med omgivningsljud.

Utöver bra ljud och en optimal passform önskade sig testlöparna enkla och tydliga knappar att styra lurarnas funktioner med.
– Därför har lurarna en ganska klassisk fjärrkontroll, men vi jobbade mycket med exakt var den skulle sitta och i vilka vinklar löparen enklast styr lurarna. Det får inte vara krångligt, och man vill minimera risken för feltryckningar, säger Anders.

Så varför valde en sportjätte som adidas att jobba med ett svenskt företag som Zound Industries?
– Sverige ligger vi långt fram när det gäller mode och design, och musik är en av våra största exportprodukter. Så med kreativa människor som DJ:s, entreprenörer, ingenjörer och designers på samma ställe kanske det inte är så konstigt att vi är bra på till exempel hörlurar i Sverige, avslutar Henrik Ohlstenius, som är marknadschef för Zound Industries i Sverige.

TILL HEADPHONES BY ADIDAS

HAPPY JANKELL: ”Jag springer alltid med hörlurar!”

Hur ofta springer du med hörlurar?
– Jag springer alltid med lurar och pendlar mellan att lyssna på musik och poddar. Är det kämpigt i spåret brukar jag köra podd varannan kilometer och musik varannan kilometer för att distrahera hjärnan.

Vilken musik föredrar du att springa till?
– Musiken som jag lyssnar på när jag tränar är helt annorlunda mot den jag lyssnar på annars. När jag springer lyssnar jag bara på pophittar och schlager – ju fler tonartshöjningar desto bättre! Men när jag springer på löpband är jag ibland rädd att ljudet ska läcka … ingen får höra vad jag lyssnar på, jag skäms verkligen för mina löplåtlistor. Då gäller det att ha bra hörlurar.

När hjälper musiken dig mest i träningen?
– Jag älskar att springa intervaller, men hade jag gjort det utan musik hade jag förmodligen hatat det. Musiken hjälper mycket. Jag lyssnar på texterna och lever mig in i vad artisterna sjunger. När jag springer längre kanske jag bara lyssnar på tre låtar däremot … i stället kör jag dem på repeat många gånger!

Vad är viktigt när det gäller hörlurarna?
– För mig är det viktigaste att de inte är i vägen. Helst ska det kännas som om ljudet kommer inifrån mitt eget huvud. Jag är jättenöjd med mina adidas-lurar. De sitter bra så jag slipper vara orolig över att de ska glida ur örat – och ljudet är jättebra!

Kolla in filmen ”Behind the Sounds”

Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

RUN HAPPY med Runner’s World och Brooks flyttas till augusti

RUN HAPPY med Runner’s World och Brooks flyttas till augusti


Löpardagen Run Happy med Runner’s World och Brooks flyttas – nytt preliminärt datum är 30 augusti!

Vill du få en endorfinkick utöver det vanliga och förkovra dig inom löpning? Då är löpardagen Run Happy något för dig – en heldag på Gymnastik- och Idrottshögskolan (GIH) i Stockholm, där Runner’s World i samarbete med Brooks bjuder på spännande föreläsningar, workshops och löpklasser med några av Sveriges bästa löpare, experter och löpledare. 

Mer information hittar du här!


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Vinn återhämtning med Flowgun

Vinn återhämtning med Flowgun


I betalt samarbete med Flowlife har vi testat Flowgun. En smidig massagepistol som på ett enkelt men kraftfullt sätt jobbar med att lösa upp spänningar och muskel stelheter. Här hittar du vår test, och klickar du in på vår Instagram har du nu dessutom chans att tävla om en Flowgun.

När man tränar hårt eller utsätts för ensidig belastning uppstår det ofta muskulära spänningar och man kan känna punkter där muskeln dragit ihop sig. Risken finns att spänningarna och stelheten påverkar både träningen och allmänna välmående negativt. Då kan en Flowgun vara ett alternativ som hjälper användaren att stimulera musklerna och lösgöra spänningar.

Flowgun kommer från svenska Flowlife och just massagepistolen är en av deras mest populära massagehjälpmedel. Ett hjälpmedel som både elit och motionärer som testat lovordar dess effekter.

Runner´s World har också haft chansen att testa just Flowgun och vi kan konstatera att det blivit en favorit, både för de hårdtränande och till de som efter en dags skrivbordsjobb behövt mjuka upp stela axlar och nackar.

Flowgun är en batteridriven ”massagepistol”, där batteriet fulladdat ger upp till 6 timmars behandling. Massagepistolen stimulerar muskelpartierna med att stöta/vibrera på den kroppsdel man håller redskapets ”arm” mot, och genom de fyra medföljande munstycken kan man själv anpassa behandlingen till kroppens olika delar. Även styrkan på vibrationerna eller stötarna kan man själv ställa in så man får den känsla och styrka man vill ha på behandlingen.

Testpersonerna på Runner´s World tycker att man direkt kunnat känna en effekt av ”egenbehandlingen” och vi konstaterar att Flowgun jobbar relativt tyst (ljudnivå på 30-50dB) trots den som vi upplever kraftfulla effekten. Genom att Flowgun är relativt liten går den enkelt att ta med sig vilket så klart är positivt om man vill ta med sig massagen på resan eller till träningen.

Vi har fått ett exemplar av Flowgun som vi nu tävlar ut på vår instagramsida @runnersworldswe. Vill du vara med och tävla, motiverar du i kommentatorsfältet på Flowgun bilden varför just du eller någon kompis behöver lite extra hjälp med återhämtningen.

Här hittar du in till Flowgun hos Flowlife

Flowlife är ett svenskt företag specialiserat på massage- och återhämtningsprodukter. Beställer du en produkt från Flowlife ingår fri frakt och fri retur. Du har dessutom 30 dagar på dig att prova produkten hemma. Är du inte nöjd kan du lämna tillbaka den. Flowlife har 5 av 5 i betyg av kunder på både Google och Trustpilot.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Hållbara löparstrumpor

Hållbara löparstrumpor


Danska Rockay gör funktionella löpastrumpor tillverkade av 100 procent återanvänt material. Josefine Swärm, som både bloggar och skriver om prylar på Runner´s World, är ambassadör för Rockay och hon lovordar både funktionen och märkets arbete med att minimera tillverkningens påverkan på miljön.

Alla Rockay-produkter både används och är testade av professionella idrottare runt om i världen. Josefine Swärm är en av ambassadörerna som har passion både för miljö och träning.

Jag har använt strumpor från Rockay Running under en längre tid nu och kan ärligt säga att det är de bästa löparstrumpor jag har sprungit i säger Josefine. – Det finns i olika varianter och en av mina favoriter är trailstrumpan Razer EcoWhite. De är visuellt väldigt tilltalande med ett lagom högt skaft och en snygg färgsättning. Strumpan har en oerhört bra passform och ett material som är riktigt skönt, andas bra och är nästintill luktfri efter en löprunda.

– En annan favorit som jag har är EcoWhite Vigor Socks (kompressionsstrumpor). Jag har tidigare testat andra kompressions-strumpor, men inga som är så pass svala och sköna som dessa. Jag känner också verkligen hur kompressionen ger effekt under längre rundor och att de hjälper mig att återhämta mig snabbare efter dessa pass. Ibland kan jag t.o.m gå omkring med dem hemma på kvällarna för att det ger en skön effekt för trötta vader. 

– Jag känner verkligen hur rätt det är att vara ambassadör för Rockay. Jag kan stå för produkterna både kvalitetsmässigt och miljömässigt och jag fullkomligt älskar hur Rockay Running arbetar miljömedvetet på olika sätt.

Återanvänd plast från havet som ger komfort och kvalitet
Som varumärke fokuserar Rockay på prestation och hållbarhet. Deras mål är att tillverka produkter av yppersta klass av återanvänt material från skräp i haven. Detta för att minimera tillverkningens påverkan på miljö och klimat. Tillsammans med partnern Econyl samlar man in skräp från stränder och hav runt om i världen, som tvättas och blir till nylon.

Löparstrumporna från Rockay är utvecklade med fokus på komfort och kvalitet. Rockay håller fötterna svala och torra, och därmed minimeras risken för skav och irriterad hud på grund av fukt och friktion.

Tack vare att strumporna från Rockay har fått den antimikrobiella behandlingen Polygiene är de luktfria. Det betyder att du kan träna i strumporna flera gånger innan du tvättar dem. Det innebär att du sparar vatten, energi, tid och pengar.

Här är några av nycklarna:

 • Sömlös tå för att minimera risken för skav
 • Strategiskt placerat material ger bättre dämpning
 • God andning tack vare partier i mesh-material
 • Kompression och stöd kring fotleden
 • Livstidsgaranti

HÄR KAN DU LÄSA MER OM ROCKAY OCH KÖPA STRUMPORNA

KOLLA IN FILMEN OM ROCKAY:


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in