Tips inför rekordstora AXA Fjällmaraton

Tips inför rekordstora AXA Fjällmaraton


Årets lopp har ju rekordstort antal deltagande med över 500 startade jämfört med förra årets 354 löpare. Har ni gjort några förändringar för att hantera den här ökningen?

– Vi har den senaste tiden satsat mycket på att rusta upp leden och se till att det finns ordentligt med breda spångar där det behövs. På det sättet vill vi skapa en etablerad fjällmaraled som kan ta emot fler löpare redan nästa år. 

Ni skrev nyligen på er hemsida att ni förändrat starten också?

– Precis, vi har valt att dra om inledningen av banan så att den är bredare för att trängseln inte ska bli för stor i början. Enligt min mening får löparna också vackrare vyer på väg mot första toppen. Längden på hela banan är hur som helst fortfarande 43 km. Däremot försvinner 40 höjdmeter men det inledande underlaget blir samtidigt mer krävande.

Kan löparna förvänta sig en relativt torr eller blöt bana?

– Det verkar ha regnat mycket lokalt här i år. Vissa partier är torrare än någonsin medan det är helt tvärtom på andra håll. Förhoppningsvis kommer de att torka upp lite innan lördag då jag hörde att det just nu lutar åt 9 grader och mulet.  

Vilka är dina bästa tips inför lördagen?

– För det första är det viktigt att gå ut lugnt, sista 15 km på banan är riktigt tuffa så det gäller att ha kvar en hel del energi tills dess. Dessutom går det inte att jämföra loppet med en vanlig mara eftersom den tar betydligt längre tid vilket medför att det är viktigt att äta och dricka ordentligt.

– Annat som man bör tänka på är att förbereda sig på dåligt väder med bra extrakläder i ryggsäcken och kanske en kåsa för att kunna dricka direkt från bäckarna längs vägen.

Förra året vann Runner’s Worlds bloggare Andreas Svanebo och Emelie Forsberg fjällmaran. Kan vi förvänta oss en repris i år?

– När det gäller damerna så finns det ingen klar favorit eftersom Emelie som vunnit här flera gånger är och tävlar i USA. Men jag tror nog att VM-guldmedaljören i orientering Annika Billstam blir svårslagen.

– På herrsidan är det däremot lite som talar emot att Andreas Svanebo, med sitt banrekord och fem segrar, inte ska vinna igen. Men kanske kan skidalpinisten André Jonsson eller norrmannen Ole Kristian Smestad utmana. 


Nr 6 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Äntligen Långlopp! Träningsprogram inför höstens lopp.
  • 11 snabba kolfiberskor
  • Så fixar du sommarvärmen
  • Allt om OS i Tokyo!
  • Därför blir du lycklig av löpning
  • Extra bilaga. Nybörjarguide
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Denisova och Glans SM vinnare 10 km

SM 10 km väg 2021 avgjordes under riktigt varma och tuffa förhållanden på F1-banan i...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Varvetprogram med Musse, Hanna och Szacke!

Nu startar Göteborgsvarvs-programmet där coacherna Musse, Szacke & Hanna vill inspirera alla Varvetlöpare att klara...

Läs mer

Häng med Ewerlöf & Szalkai mot Lidingöloppet – nya inspirerande träningsprogram!

Inför 2021 års upplaga av TCS Lidingöloppet har Malin Ewerlöf och Anders Szalkai skapat helt...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Lidingöloppets digitala lopp – nu på turné!

Med start den 19 april arrangerar Lidingöloppet "digitala lopp" på några av de populäraste motionsslingorna...

Läs mer
Lidingöloppet blir en vecka längre

För att öka säkerheten och tryggheten för löparna förlängs perioden för TCS Lidingöloppsveckan, från 24 september till 3 oktober. Den klassiska tremilen...

Läs mer
ASICS Stockholm Marathon flyttar till oktober

På grund av den pågående pandemin och de restriktioner för folksamlingar som råder tvingas ASICS Stockholm Marathon skjutas fram. Loppet...

Läs mer