Tips inför rekordstora AXA Fjällmaraton

Tips inför rekordstora AXA Fjällmaraton


Årets lopp har ju rekordstort antal deltagande med över 500 startade jämfört med förra årets 354 löpare. Har ni gjort några förändringar för att hantera den här ökningen?

– Vi har den senaste tiden satsat mycket på att rusta upp leden och se till att det finns ordentligt med breda spångar där det behövs. På det sättet vill vi skapa en etablerad fjällmaraled som kan ta emot fler löpare redan nästa år. 

Ni skrev nyligen på er hemsida att ni förändrat starten också?

– Precis, vi har valt att dra om inledningen av banan så att den är bredare för att trängseln inte ska bli för stor i början. Enligt min mening får löparna också vackrare vyer på väg mot första toppen. Längden på hela banan är hur som helst fortfarande 43 km. Däremot försvinner 40 höjdmeter men det inledande underlaget blir samtidigt mer krävande.

Kan löparna förvänta sig en relativt torr eller blöt bana?

– Det verkar ha regnat mycket lokalt här i år. Vissa partier är torrare än någonsin medan det är helt tvärtom på andra håll. Förhoppningsvis kommer de att torka upp lite innan lördag då jag hörde att det just nu lutar åt 9 grader och mulet.  

Vilka är dina bästa tips inför lördagen?

– För det första är det viktigt att gå ut lugnt, sista 15 km på banan är riktigt tuffa så det gäller att ha kvar en hel del energi tills dess. Dessutom går det inte att jämföra loppet med en vanlig mara eftersom den tar betydligt längre tid vilket medför att det är viktigt att äta och dricka ordentligt.

– Annat som man bör tänka på är att förbereda sig på dåligt väder med bra extrakläder i ryggsäcken och kanske en kåsa för att kunna dricka direkt från bäckarna längs vägen.

Förra året vann Runner’s Worlds bloggare Andreas Svanebo och Emelie Forsberg fjällmaran. Kan vi förvänta oss en repris i år?

– När det gäller damerna så finns det ingen klar favorit eftersom Emelie som vunnit här flera gånger är och tävlar i USA. Men jag tror nog att VM-guldmedaljören i orientering Annika Billstam blir svårslagen.

– På herrsidan är det däremot lite som talar emot att Andreas Svanebo, med sitt banrekord och fem segrar, inte ska vinna igen. Men kanske kan skidalpinisten André Jonsson eller norrmannen Ole Kristian Smestad utmana. 


Nr 9 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Höstens roligaste löpträning
  • Testa något nytt: Bli snabb & stark 2022
  • Spring bättre – med musik
  • 11 sportbehåar i stort test
  • Ditt perfekta kostupplägg
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Etiopiskt i topp – och mycket starka svenska insatser i Stockholm Marathon

I ASICS Stockholm Marathon var de svenska löparna inte långt efter vinnarna. Carolina Wikström vann...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Favoritsegrare på Lidingöloppets tremil

Förhandstippade Samuel Russom vann herrklassen och Sylvia Medugu vann damklassen på Lidingöloppets tremil.

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Göteborgsvarvet backar – arrangerar nytt lopp i november

Efter kritiken mot beslutet att ställa in erbjuder Göteborgsvarvet nu i stället ett helt nytt...

Läs mer
Kleist och Gelfgren historiska svenska trailmästare

I söndags (19/9) avgjordes det första officiella svenska mästerskapet i traillöpning i Ljungskile – två varv på en 22,5 km...

Läs mer
Lidingöloppet lanserar nytt femkilometerslopp

Den traditionella Lidingöloppshelgen sträcks i år ut över en hel vecka för att minska risken för smittspridning. Dessutom lanserar man...

Läs mer
Glädjebeskedet: Fullskaligt ASICS Stockholm Marathon genomförs 9 oktober

Restriktionerna för offentliga sammankomster släpps den 29 september, vilket betyder att motionsarrangemang och tävlingar kan genomföras som normalt. Det innebär...

Läs mer