Tjejmarathon utmanar för välgörenhet

Tjejmarathon utmanar för välgörenhet


Med Tjejmarathon vill Ann-Sofie Forsmark och Madeleine Johansson skapa en debatt om tjejlopp och ifrågasätta varför tjejer ska springa kortare lopp. Att även koppla loppet till en välgörenhetssatsning kändes självklart för dem. Den 8 juni är det dags för årets upplaga som bjuder på cirka fem mil längs Knalleleden i Borås. Här hittar du Tjejmarathons sajt.

Alla era intäkter går till Panzisjukhuset i Kongo, berätta lite kort om sjukhusets verksamhet!
– Sjukhuset med Dr Mukwege i spetsen är världskänt för sitt jobb med kvinnor som blivit utsatta för fruktansvärda övergrepp. Sjukhuset har sen starten 1999 behandlat över 40 000 patienter och behovet är, tyvärr, fortfarande stort. 2009 var Mukwege nominerad för Nobels fredspris.

Projektet vi stödjer i år heter ”Dorcas” och syftar till att ge livet tillbaka till de som kanske mist hela sin familj, sett sin man och sina barn eller föräldrar dödats och dessutom är utstötta ur samhället eftersom de blivit våldtagna och ”skändande”. Patienterna kan vara så små som 3 år och det är svårt att ta in hur grova övergreppen är.

Hur mycket intäkter siktar ni på?
– Vi har satt minst 100 000 kronor som mål. Det har vi lyckats med tidigare år, men för att verkligen säkertställa har vi höjt anmälningsavgiften till 1400 kronor. Av dem går 1000 kronor raka vägen till Panzisjukhuset. Den resterande summan behövs delvis till en del adminstrativa avgifter, men ju mer sponsring vi får ifrån företag, desto större del av de pengarna kan också gå direkt till Maison Dorcas. Så arbetar du på ett företag som vill hjälpa, hör gärna av dig till oss!

Utöver det tar vi tacksam emot frivilliga donationer. Tidigare år har en del löpare startat insamlingar hos familj och vänner, exempelvis kan man sponsra med 10 eller 20 kronor för varje kilometer som löparen springer.

Hur tar ni del av resultatet?
– Vi har bra insyn i hur pengarna används och vi kan själva vara med och påverka till viss del. Vi vet att det här sköts på ett bra sätt och får löpande rapporter och bilder från Panzi.

Hur många deltagare tar ni emot?
– Vi har satt gränsen vid 100 löpare, för att det ska vara hanterbart. Det var inte så länge sedan vi öppnade anmälan så i dagsläget finns det cirka 40 platser kvar. Men när loppet blir fullt går det bra att skriva upp sig på kölista. Det är alltid någon som får förhinder så det blir platser lediga. Förra året fick alla som ville plats att springa.

Tidigare år har Tjejmarathon gått längs Roslagsleden, men i år springer ni längs Knalleleden i Borås – varför?
– Nu är det dags för Madde att ha lite närmare till loppet, helt enkelt. Dessutom hoppas vi kunna få med en del nya löpare i västsverige. Många av de som sprungit tidigare år hänger ändå med och springer även om vi håller till i Borås. Terrängen i Borås kommer att vara tuffare än på Roslagsleden, men det är mindre risk för felspringningar.

Måste man vara erfaren ultralöpare för att klara av loppet?
– En del kan vara lite rädda för ultralopp, men det här loppet är ingen vanlig ultra, vilket många upplever som avväpnande. Det är mer ett gemensamt äventyr med ett välgörande resultat både avseende vår insamling men även för de som deltar.

Man springer och går i sitt eget tempo, kan man springa 15-20 kilometer idag så kan man vara med och springa i juni. Med hjälp av vår support, vätskestationer, energipåfyllning längs vägen och den peppande styrkan i en grupp så orkar man även om man inte är van ultralöpare.

Vi hjälper också alla deltagare med träningsupplägg och coachar om långpassteknik, energipåfyllning, strategi och mental förberedelse.

Kommer ni att ha gemensamma träningar även i år?
– Ja, det blir det. Mer info kommer på tjejmarathon.wordpress.com! Men man kan ju gärna samla ihop ett gäng och springa långpass ihop på eget bevåg också!

Du kommer vara höggravid vid årets lopp. Hur ser din roll ut?
– Haha! Jag har inga viktiga åtaganden under loppet, så skulle jag försvinna till BB gör det inget. Men om allt går bra så kommer jag bara vara med och heja och hjälpa till i den mån jag kan.

Vill du springa eller stötta Tjejmarathon på något sätt? Läs mer här.


Nr 9 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Höstens roligaste löpträning
  • Testa något nytt: Bli snabb & stark 2022
  • Spring bättre – med musik
  • 11 sportbehåar i stort test
  • Ditt perfekta kostupplägg
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 1

Anonym

Att göra ett tjejlopp tyder väl ändå på att Ni just gör skillnad på könen. Kopplar ni det dessutom till välgörenhet så…blir resultatet att tjejer och maraton handlar om att stödja andra, och att ”vi” ska springa för att donera istället för att just prestera och vara lika fysiska -och psykiskt starka som killarna.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Etiopiskt i topp – och mycket starka svenska insatser i Stockholm Marathon

I ASICS Stockholm Marathon var de svenska löparna inte långt efter vinnarna. Carolina Wikström vann...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Favoritsegrare på Lidingöloppets tremil

Förhandstippade Samuel Russom vann herrklassen och Sylvia Medugu vann damklassen på Lidingöloppets tremil.

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Göteborgsvarvet backar – arrangerar nytt lopp i november

Efter kritiken mot beslutet att ställa in erbjuder Göteborgsvarvet nu i stället ett helt nytt...

Läs mer
Kleist och Gelfgren historiska svenska trailmästare

I söndags (19/9) avgjordes det första officiella svenska mästerskapet i traillöpning i Ljungskile – två varv på en 22,5 km...

Läs mer
Lidingöloppet lanserar nytt femkilometerslopp

Den traditionella Lidingöloppshelgen sträcks i år ut över en hel vecka för att minska risken för smittspridning. Dessutom lanserar man...

Läs mer
Glädjebeskedet: Fullskaligt ASICS Stockholm Marathon genomförs 9 oktober

Restriktionerna för offentliga sammankomster släpps den 29 september, vilket betyder att motionsarrangemang och tävlingar kan genomföras som normalt. Det innebär...

Läs mer