Tjejmarathon utmanar tjejer och killar – och satsar ekologiskt

Tjejmarathon utmanar tjejer och killar – och satsar ekologiskt


Den 14 juni arrangeras för fjärde året i rad ett av Sveriges mer speciella lopp på Knalleleden mellan Hindås och Borås. Tjejmarathon är namnet till trots inte ett tjejlopp utan vänder sig till både tjejer och killar. Förra årets vinnare heter Torbjörn Gyllebring som sprang för Team Nordic Trail, iklädd löparkjol. Han står på startlinjen även i år och med tanke på hur många extrakilometer han avverkade (förutom loppets cirka 50 kilometer) genom att springa ”lite” fel nära målet så kommer han förmodligen att putsa sin tid rejält. Det gissar Ann-Sofie Forsmark som tillsammans med Madeleine Rybeck har grundat den ideella förening som arrangerar Tjejmarathon.  
– Men i år kommer vi flytta målet så det inte blir några felspringningar där, säger Ann-Sofie.

Ett av loppets viktigaste hörnstenar är insamlingen som bedrivs runt arrangemanget. Förra året lyckades arrangörerna med hjälp av löparna och andra eldsjälar samla in 225 000 kronor till Panzisjukhuset i Kongo och deras projekt Maison Dorcas. Ett projekt där kvinnor och barn som utsatts för sexuellt våld ges en möjlighet att ta sig tillbaka till ett nytt liv. De är ofta utstötta från sina hembyar utöver det faktum att de är fysiskt skadade och psykologiskt nedbrutna efter övergreppen.
– Tänk dig en mamma som inte bara måste reparera sig själv men kanske stötta flera döttrar, så unga som nedåt 3-4 år, som utsatts för våldtäkt. Det är svårt att förstå, säger Ann-Sofie.

En nyhet för i år är att arrangörerna siktar på att göra ett mer ekologiskt och miljövänligt lopp.
–  Det här känns helt rätt även om vi inte kommer att kunna vara hundraprocentiga från början. Men med hjälp av vår huvudsponsor Coop Forum Borås kan vi servera ekologiska produkter på vätskestationerna och blanda egen ekologisk sportdryck. Dessutom tänker vi igenom all logistik och vad vi producerar runt loppet, säger Ann-Sofie. 

Arrangörerna vill inspirera både löpare och förhoppningsvis andra arrangörer att tänka till runt miljöaspekten. Under Tjejmarathon tipsas löparna om att ta med en liten flaska att dricka ur vid vätskestationerna, för att minska mängden använda pappersmuggar. Deltagarna uppmanas också att göra sina egna nummerlappar från återvunnet material. 

– Redan förra året hade vi cyklande sjukvårdare istället för bilburna och vi ska försöka planera logistiken så att vi inte kör bil i onödan. Det finns många små saker vi kan göra men som kanske kan göra större skillnad om andra lopp också tänker till, säger Ann-Sofie. 

Som deltagare kan man antingen springa loppet och samla sponsorer till varje kilometer man springer eller så kan man sälja armband med budskapet ”Run4Panzi”. Du kan också gå in som sponsor via ett företag.
– Som sponsor ”köper” man en del av loppet. Vi ställer ut ett kvitto och ett diplom från vår ideella förening som driver loppet så allt sker korrekt skattemässigt. Varje kilometer kostar 1000 kr. Självklart lyfter vi fram de företag som valt att stötta insamlingen, säger Ann-Sofie. 

Varför ska man springa Tjejmarathon?
– För det första är det ett otroligt vackert terränglopp! Supporten och stämningen runt loppet är fantastiskt. Dessutom stöttar du en insamling som hjälper de som verkligen behöver det. Precis som det står på pannbandet alla deltagare får, We run for those who can’t. Du tar också ställning för jämlikhet och kvinnors rättigheter. Det är en win-win-winsäger Ann-Sofie.

Här hittar du anmälan till loppet

Läs mer om Panzi Foundation och Maison Dorcas 

För samarbete och sponsring, kontakta Ann-Sofie Forsmark på ansofisticated@gmail.com

Här hittar du Ann-Sofies Runner’s World-blogg


Nr 6 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Äntligen Långlopp! Träningsprogram inför höstens lopp.
  • 11 snabba kolfiberskor
  • Så fixar du sommarvärmen
  • Allt om OS i Tokyo!
  • Därför blir du lycklig av löpning
  • Extra bilaga. Nybörjarguide
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 1

Ann-Sofie Forsmark

Varmt välkomna att anmäla er!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Denisova och Glans SM vinnare 10 km

SM 10 km väg 2021 avgjordes under riktigt varma och tuffa förhållanden på F1-banan i...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Varvetprogram med Musse, Hanna och Szacke!

Nu startar Göteborgsvarvs-programmet där coacherna Musse, Szacke & Hanna vill inspirera alla Varvetlöpare att klara...

Läs mer

Häng med Ewerlöf & Szalkai mot Lidingöloppet – nya inspirerande träningsprogram!

Inför 2021 års upplaga av TCS Lidingöloppet har Malin Ewerlöf och Anders Szalkai skapat helt...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Lidingöloppets digitala lopp – nu på turné!

Med start den 19 april arrangerar Lidingöloppet "digitala lopp" på några av de populäraste motionsslingorna...

Läs mer
Lidingöloppet blir en vecka längre

För att öka säkerheten och tryggheten för löparna förlängs perioden för TCS Lidingöloppsveckan, från 24 september till 3 oktober. Den klassiska tremilen...

Läs mer
ASICS Stockholm Marathon flyttar till oktober

På grund av den pågående pandemin och de restriktioner för folksamlingar som råder tvingas ASICS Stockholm Marathon skjutas fram. Loppet...

Läs mer