Toppnamnen inför Ironman Kalmar 2013

Toppnamnen inför Ironman Kalmar 2013


Jonas Djurback
Svensk mästare och totalt en fjärdeplats blev resultatet för Jonas Djurback i Kalmar förra året. I år är han med igen. Och nu har ribban höjts. Jonas och Karl-Johan Danielsson offentliggjorde tidigare i år en satsning på att komma under åtta timmar på Ironman. Kanske redan den sjuttonde augusti?

Hur upplevde du första upplagan av Ironman Kalmar Sweden 2012?

– Kalmar hör till en av de bäst organiserade tävlingarna i världen. Tävlingsmässigt hade jag en bra dag utan några egentliga svackor. Jag var med långt fram från start, och kände mig inte speciellt orolig under simningen och cyklingen. På löpningen valde jag att springa i mitt eget tempo utan att försöka hänga på snabbare löpare. Kring 37 km höll krafterna på att ta slut och farten sjönk något. Jag blev även omsprungen med en kilometer kvar, men jag hade inget att svara med.

Du och Karl-Johan har sagt att ni som första svenskar siktar under åtta timmar på Ironman. Hur ser det ut med den målsättningen inför Kalmar?

– Det stämmer att vi försöker sporra varandra till en tid under åtta timmar. Om det sen blir i år och i Kalmar, eller vid en annan tidpunkt och plats – det får framtiden utvisa. Kalmar har dock förutsättningar för fi na tider, det visar förra årets tävlingar. Men det räcker inte bara med snabba banor för rekordtider, även väder och vind har stor betydelse. En annan viktig sak är hur själva loppet utvecklar sig taktiskt. Vi tävlar först och främst för resultaten och vinner hellre på en lite sämre tid än kommer femma med en bättre tid.

Kan du berätta om dina meriter?

– 4:a Ironman Kalmar 2012. Fjärde plats på VM i långdistans 2010 (brons i lagtävlingen). 3:a Ironman UK 70.3. Elva på världscupen i kortdistans. Ett guld- och brons på EM i lagtempo. Totalt 14 SM-guld som senior: ett på långdistans, fyra på olympisk, sex på sprint och tre guld på duathlon.

Karl-Johan Danielsson
Karl-Johan Danielsson gjorde sin första Ironman i Kalmar förra året. Och vilken debut, han blev den snabbaste debuterande svensken genom tiderna! Det gav en silvermedalj i SM-klassen och en åttonde plats totalt. I år är han tillbaka i Kalmar. Nu med förhoppningen att komma under åtta timmar.

Hur upplevde du första upplagan av Ironman Kalmar 2012?

– Det var en helt fantastisk upplevelse! Tror alla tävlande delar den uppfattningen med mig. Allt var bra med ett stort publikstöd och fi nt väder. -Mitt eget lopp gick bra och min kropp fungerade optimalt. På simningen var jag bland de första ur vattnet och hade tätkänning från start. Sedan på cyklingen gjorde jag ett ryck efter tolv mil som höll till växlingen. Löpningen var lång men rolig och jag bars fram av publiken. Framförallt sista 15 kilometerna var tuffa, men så ska det väl vara… Jag kom i mål på en åttondeplats och var mycket nöjd!

Du och Jonas Djurback har sagt att ni som första svenskar siktar under åtta timmar på Ironman. Hur ser det ut med den målsättningen inför Kalmar?

– Ja, det siktar vi på. Men om vi ska lyckas med ett sådant tufft mål hänger det på mer än bara oss. Vädret ska vara på vår sida, och dynamiken i loppet behöver utveckla sig på ett sätt som gör att det blir snabba tider. Det är ju trots allt en tävling – så det viktigaste är att hamna så högt upp som möjligt i resultatlistan. Men Kalmar är defi nitivt en bana som kräver riktigt snabba tider för att placera sig väl.

Kan du kort berätta om dina meriter?

– 2:a SM Ironman, 2012. 1:a Vansbro triathlon, 2012 9:a EM i långdistans, 2010 3:a VM-lag långdistans, 2010 Vunnit svenska cupen och SMmedaljer på kortdistans

Kristin Lie
Norska Kristin Lie är en av favoriterna i damklassen. Förra året var skadedrabbat, men hon lyckades ändå knipa två fina fjärdeplaceringar på Ironman 70.3 Norway.

Hur ser du på förra årets säsong?

– Fjolåret präglades av min rehabilitering för en fotoperation. Därför kom säsongen igång sent. Trots det genomförde jag fyra Ironman från september till november.

Vilka målsättningar har du 2013?

– Starkare, snabbare och segare än tidigare!

Vad fick dig att välja Ironman Kalmar?

– Jag har många svenska vänner som är med. Det är kul att träffa dem och heja på varandra. Senaste gången jag tävlade här var 2008, så det ska bli roligt att få tävla i Kalmar igen!

Kan du kort berätta om dina främsta meriter?

– Jag har totalt 44 norska mästerskapsguld – på triathlon lång och kort distans, duathlon och maratonlöpning. Utöver det bland annat en tredje plats i Challenge Barcelona och två andraplatser på Köln Ironman. Sen har jag den norska rekordtiden på Ironmandistansen.

Pontus Lindberg
Pontus Lindberg kunde dessvärre inte ställa upp förra året på grund av skada. I år står han åter på startlinjen i Kalmar. Målsättningen är att fi ghtas om medaljerna. Du blev tråkigt nog skadad och kunde inte ställa upp i Kalmar förra året.

Hur har träningen gått det senaste året?

– En stor del av förra sommaren och höstens träningstimmar gick åt till rehabträning. Dessutom besök hos sjukgymnast. Vid ett flertal tillfällen ställde jag mig såklart frågan om det var värt allt. I nuläget känns svaret glasklart då kroppen har svarat fint på behandlingen. Träningsmässigt är jag nu uppe på den mängd som jag vill ligga på den här tiden under året.

– Träningen den senaste tiden har gått bra, i synnerhet eftersom jag haft möjligheten att resa iväg på fl era träningsläger. Det har absolut varit positivt för formen.

Jonas Djurback och Karl-Johan Danielsson har gått ut med en satsning under åtta timmar på Ironman. Hur ser du själv på möjligheterna att klara sub 8?

– Naturligtvis vore det kul att göra en Sub8-Ironman. Men att vilja och lyckas är inte samma sak. Det är mycket som ska stämma. Det är inte bara kroppen som ska vara med, utan även yttre förhållanden som väder och vind har stor inverkan på resultatet. Jag har defi nitivt som mål att slåss om medaljerna och ligga i toppen i år. Sen vilken måltid det blir får vi se på tävlingsdagen.

Kan du kort berätta om dina meriter?

– Seger i Kalmar Triathlon 2011 (svensk mästare IM-distans), diverse vinster på svenska tävlingar, deltagare på Ironman World Championship i Hawaii.

Ironman Kalmar Swedens hemsida


Nr 9 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Höstens roligaste löpträning
  • Testa något nytt: Bli snabb & stark 2022
  • Spring bättre – med musik
  • 11 sportbehåar i stort test
  • Ditt perfekta kostupplägg
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Tre snabba millopp i sommar!

Oavsett om du ska springa ditt första lopp eller jagar ett nytt personbästa (det gör...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Gabriel Björlin ungt utropstecken i Ironman Kalmar

I helgen gick Kalmar Ironman, höjdpunkten för många i triathlonsverige. 15 svenskar fixade genom sin...

Läs mer

Herrproffs tävlar i IRONMAN Kalmar 2017

Man fortsätter att separera proffsen även i nästa års IRONMAN Kalmar och Köpenhamn. 2017 tävlar...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Så följer du Ironman World Championship

Ikväll kl 18.30 svensk tid går starten för årets Ironman World Championship på Hawaii. Så...

Läs mer
Kona time - alla svenskar som tävlar i Ironman World Championship

Lördag 8 oktober avgörs Ironman World Championship på Hawaii. Åsa Lundström är med i proffsklassen och har goda chanser att...

Läs mer
Fin OS-debut av Sharhrzad Kiavash

I söndags avgjordes för första gången triathlon i OS i Paralympics. Svenska Shahrzad Kiavash debuterade och hon gjorde det med...

Läs mer
Imorgon är det dags för Ironman Kalmar!

Imorgon, lördag 20 augusti klockan 06:45 går starten för Ironman Kalmar. Deltagarna ska ta sig igenom 3860 meters simning, 18...

Läs mer