Törst går först i Stockholm Marathon
Drick när du är törstig
För lite vätska kan begränsa din prestationsförmåga. Men hur mycket vätska man behöver är individuellt och beror på en mängd faktorer. Så lyssna på din kropp istället för att teoretisera kring vätskeintaget. Du har en utmärkt inbyggd vätskemätare – törsten. Att dricka när du är törstig är ett enkelt sätt att få tillräckligt med vätska.
Drick inte för mycket
Att dricka mer än vad din törst signalerar betyder inte att du kommer att springa fortare. Tvärtom. Det är helt normalt att förlora två till fem procent av sin kroppsvikt i vätska i form av svett när man tränar – men det är inte att förväxla med uttorkning.
Att dricka när man är törstig räcker för att förhindra uttorkning, men att dricka för att förhindra att man tappar vikt i form av vätska gör inte att man springer fortare. Däremot kan du bli övervätskad.
Allt flyter
Om du inte kan dricka dig otörstig under loppet kommer du troligtvis springa tre till fyra procent långsammare. Det är mycket om du siktar på ett nytt personligt rekord, men ingen katastrof för de flesta maratonlöpare.
Visserligen har de flesta arrangörer av maratonlopp tillräckligt med vätskestationer längs med banan, men det kan vara värt att undersöka om du också bör bära med dig egen vätska under loppet. Oavsett så är det viktigt att du lär dig tolka dina törstsignaler och att du tränar på att dricka i tävlingsfart inför loppet. Sen kan du slappna av och lita på din kropps signaler.