Trafikverkets nya regler ett hot mot motionsloppen

Trafikverkets nya regler ett hot mot motionsloppen


Den första januari införde Trafikverket ett nytt regelverk som innebär kraftigt höjda kostnader för motionsarrangemang och idrottstävlingar som genomförs på statliga vägar.

Trafikverkets nya arbetssätt innebär bland annat att arrangören ska betala alla kostnader för att genomföra åtgärder på vägarna, såsom skyltning, i samband med ett evenemang.

Eftersom det här riskerar att slå hårt mot idrottsevenemang på statliga vägar, till exempel löplopp, har nu Riksidrottsförbundet, Friidrottsförbundet och flera andra specialidrottsförbund kritiserat det nya regelverket. Detta enligt ett pressmeddelande från Riksidrottsförbundet.

De menar att det nya regelverket innebär stora kostnader för ideella allmännyttiga föreningar vilket i förlängningen kan leda till betydligt färre motions- och tävlingslopp på statliga vägar.

− Det är så pass osäkra förutsättningar att arrangörer av motions- och tävlingslopp inte vågar eller kan genomföra sina evenemang. De har inte de ekonomiska muskler som krävs för att kunna hantera kostnaderna som Trafikverket nu vill lämpa över. Färre lopp är ett hårt slag mot individen, mot föreningen och mot folkhälsan, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Med anledning av detta träffade Björn Eriksson och Cykelförbundets ordförande Stefhan Klang infrastrukturminister Andreas Carlson och socialminister Jakob Forssmed för att diskutera utmaningarna som idrottsrörelsen står inför.

− Det var ett givande samtal med statsråden Carlson och Forssmed. Jag upplever att det finns en förståelse för att vi inte kan ha en ordning där det offentliga sätter krokben för idrottsrörelsen och folkhälsan. En utredning är sedan tidigare tillsatt i frågan och den ska redovisas i mars, säger Björn Eriksson.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Dubbla guld till Almgren och Mengsteab

Terräng-SM blev en succéhelg för Andreas Almgren och Samrawit Mengsteab – båda tog hem korta...

Läs mer

Här är maratonbanan för OS i Paris 2024

Nu har arrangörerna av sommar-OS i Paris avslöjat sträckningen för maratonbanan – en tuff bana...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Sveriges löpare röstar – för folkhälsan

Nu lanserar Runner's World Valspurten, ett helt nytt loppkoncept där löparna röstar – med fötterna.

Läs mer
Äntligen dags för världsmästerskap!

Här är allt du behöver veta om löploppen och sändningstiderna för friidrotts-VM i USA den 15–24 juli!

Läs mer