Transgrancanaria – en inspirerande utmaning
FOTO: Transgrancanaria

Transgrancanaria – en inspirerande utmaning


Sugen på att springa trail i solen i vinter? Då ska du kolla in Transgrancanaria – ett av Europas äldsta bergslopp. Här bjuds du både på spektakulära miljöer och många höjdmeter. Häng med till Gran Canaria!

I februari gick den 20:e upplagan av ultratrailloppet Transgrancanaria av stapeln. Det går i de spektakulära bergs- och vulkanmiljöerna på Kanarieön Gran Canaria, med olika startpunkter beroende på vilken distans man vill springa på den gemensamma banan. De längre distanserna innebär i princip att man korsar ön, upp från havet, över bergen och sedan ner genom skogarna till stranden igen.

Det finns inte mindre än sex olika distanser samt en vertikal kilometer att välja på. Utöver en ungdoms- och en familjeklass på vardera 12 kilometer kan man också springa 24, 45, 80 eller 126 kilometer. Loppen ligger utspridda över flera dagar (22–26 februari under 2023) och det är därför enkelt att hitta en passande utmaning för till exempel den sportiga familjen i samband med en semestervecka.

Tävlingen arrangerades för första gången i oktober 2003. Då ställde totalt 65 entusiastiska traillöpare upp. I dag samlar man över 1 400 löpare från över 20 olika länder som vill ta sig an utmaningen att springa tvärs över ön, i bergsmiljöer och landskap som den vanliga turisten sällan får uppleva.

Jag har åkt hit på eget bevåg för att springa den 62 kilometer långa Advanced-banan (80 kilometer 2023). Jag har förstås sprungit längre distanser än så på tävling tidigare, men här ingår också ett bitvis stökigt underlag och många höjdmeter – närmare bestämt 2 600 uppför och 3 700 nedför. Så jag är helt på det klara med att Transgrancanaria blir en tuff utmaning.

Tävlingsdagen börjar med tidig väckning. Under den två timmar långa bussresan upp till starten i bergen ser vi solen gå upp ur havet – och bjuds på makalösa vyer över den omgivande Atlanten. Det är storslaget. Men när vi fortsätter uppåt når vi också molnen, regnet – och vinden. Det verkar däremot inte påverka löparnas humör – äventyret som ligger framför oss lockar mer än vad vädret avskräcker.

Inför loppet har jag programmerat in banan i min klocka. När jag springer har jag därför hela tiden full koll på både distansen jag sprungit, hur långt jag har kvar och var jag befinner mig på höjdkurvorna. Jag stressar inte på de hala, regnleriga stigarna utan fokuserar på upplevelsen när vi sakta rör oss uppåt, in i molnen. Emellanåt lättar de och ger oss glimtar av de spektakulära vyerna.

Uppförslöpningen ersätts med nedförsbackar, och sedan växlar lutningen under de följande 25 kilometerna tills vi når banans högsta punkt – Roque Nublo. Bergstoppen ligger 1 813 meter över havet, men vi passerar en bit under den bland de storslagna klipporna. Här uppe känner man sig liten.

Nu vänder banan nedåt – och temperaturen uppåt. Efter bara 30 minuter löpning har vi säkert 25 grader i den högt stående solen. Det är en välkommen förändring efter vinden och regnet uppe bland molnen. Jag drar av mig mina förstärkningsplagg och lägger dem i ryggsäcken, och njuter av att kunna springa i linne.

Men det är inte bara njutning nu. Här finns andra utmaningar att hantera, utförslöpning på stenigt underlag ställer krav på uthålliga och starka lårmuskler. Mina får onekligen bekänna färg. Samtidigt är det här också en del av utmaningen – och det är ju därför jag gör detta.

Jag tar mig tid att stanna för att njuta av de fantastiska omgivningarna (och vila benen), innan jag till slut når det fint inramade målet nere vid kusten. Efter målgången beställer jag in en kall öl på en uteservering vid havet, torkar bort saltavlagringar från mitt linne och bockar av ännu ett äventyr på min lista.

Transgrancanaria 2023 går den 22–26 februari, onsdag till söndag, och ingår i Spartan Trail World Championships. Alla huvuddistanser går i mål i Parque Sur de Maspalomas.
Läs mer och anmäl dig på transgrancanaria.netLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Banrekordkross på 100 miles i Kullamannen

Fransmannen Alexandre ”Green cap” Boucheix krossade banrekordet med 47 minuter på helgens Kullamannen 100 miles....

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Dubbla guld till Almgren och Mengsteab

Terräng-SM blev en succéhelg för Andreas Almgren och Samrawit Mengsteab – båda tog hem korta...

Läs mer
Här är maratonbanan för OS i Paris 2024

Nu har arrangörerna av sommar-OS i Paris avslöjat sträckningen för maratonbanan – en tuff bana som bjuder löparna och publiken...

Läs mer