Triathlon-VM till Motala 2015

Triathlon-VM till Motala 2015


Vi är glada för att hålla mästerskapen i nya städer i länder som tidigare varit arrangörer, säger internationella triahtlonförbundets (ITU) president Marisol Casado enligt triahlon.org.        

Långdistans-VM i triathlon har tidigare gått två gånger i Sverige, båda gångerna i Säter, 1999 och 2004. Men nu kommer alltså de 4 kilometerna simning, 12 milen cykling och 3 milen löpning att hållas invid Vätterns strand.

Att Motala är ett starkt fäste för triathlon är sedan länge känt. Man har fostrat svenska legender som Joachim Willén (Sveriges enda manliga olympier) och Lena Söderqvist-Wahlqvist (VM-silver i långdistans 1998 och 2001, seger i Ironman Lanzarote 1999 och 2000), och man har Sveriges enda Riksidrottsgymnasium i triathlon. 

Bakom initiativet står Vätternrundan med Eva-Lena Frick (vd) och Micke Thorén (ordförande och en av Sveriges mest meriterade triathleter) i spetsen. Man lämnade in ett bud och med letters of support från bl. a. Europeiska Triathlonförbundet, Svenska Triathlonförbundet och Motala kommun och man ett ja från Internationella Triathlonförbundet. Detta innebär att man 2015 kommer hålla långdistans-VM som kommer att gå i anslutning till Vätternrundans 50-årsjubileum. Man har också ansökt om SM för 2013 och 2014, vilket beslutas om 18 november. 

2015 jubilerar Vätternrundan med sitt 50 genomförande och vi tycker att är ett fantastiskt bra sätt att fira genom att bjuda på ett arrangemang av den här arten. Vi vill bidra ännu mer till att sätta Motala på världskartan och samtidigt visa att organisationen för Vätternrundan har erfarenhet och kompetens att vara värd för ett så prestigefyllt och stort arrangemang som långdistans-VM i triathlon, säger Vätternrundans VD, Eva-Lena Frick.

– Ett VM i triathlon på långdistans kommer att passa såväl staden Motala som triathlon i Sverige. Svensk triathlon är i en stark utvecklingsfas och vi har nära och goda relationer till både Motala och Vätternrundan, säger Ola Silvdahl, generalsekreterare, Svenska Triathlonförbundet. 

Det här är fantastiskt roligt och kan vi ta hand om Vätternrundan kan vi ju klara det här, säger Camilla Egberth, ordförande i Motalas kommunstyrelse. 

Fakta långdistans-VM: 
4 kilometer simining – 120 kilometer cykling – 30 kilometer löpning 
Start, växling och målgång kommer att ske i närheten av Stadsparken i Motala.


Nr 11 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vinterns viktigaste nyckelpass
  • Bästa vinterskorna. Dubbat och odubbat, Stor guide!
  • Åtta misstag du inte vill göra
  • 9 julklappstips till alla löpare
  • Därför ska du testa 14-dagarsmetoden
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Tre snabba millopp i sommar!

Oavsett om du ska springa ditt första lopp eller jagar ett nytt personbästa (det gör...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Gabriel Björlin ungt utropstecken i Ironman Kalmar

I helgen gick Kalmar Ironman, höjdpunkten för många i triathlonsverige. 15 svenskar fixade genom sin...

Läs mer

Herrproffs tävlar i IRONMAN Kalmar 2017

Man fortsätter att separera proffsen även i nästa års IRONMAN Kalmar och Köpenhamn. 2017 tävlar...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Så följer du Ironman World Championship

Ikväll kl 18.30 svensk tid går starten för årets Ironman World Championship på Hawaii. Så...

Läs mer
Kona time - alla svenskar som tävlar i Ironman World Championship

Lördag 8 oktober avgörs Ironman World Championship på Hawaii. Åsa Lundström är med i proffsklassen och har goda chanser att...

Läs mer
Fin OS-debut av Sharhrzad Kiavash

I söndags avgjordes för första gången triathlon i OS i Paralympics. Svenska Shahrzad Kiavash debuterade och hon gjorde det med...

Läs mer
Imorgon är det dags för Ironman Kalmar!

Imorgon, lördag 20 augusti klockan 06:45 går starten för Ironman Kalmar. Deltagarna ska ta sig igenom 3860 meters simning, 18...

Läs mer