Tulu favorit i ovisst Stockholm Marathon

Tulu favorit i ovisst Stockholm Marathon


Etiopiern Dereje Debele Tulu skyltar med den bästa tiden, 2.09.08, från sin debutmara I Wien, för två år sedan. Han har sedan nått en mycket meriterande fjärde plats på Berlin Marathon, och sprang på 2.10 så sent som i mars.

Landsmannen Sahle Warga Betona har sprungit riktigt fort på bana (7.41/13.06 på 3 000 resp 5 000 meter). Efter det har han fina meriter från lopp i Paris på både halva och hela distansen. På fyra maror har han aldrig sprungit långsammare än 2.12.

Av kenyanerna är Elijah Kemboi visserligen inte den snabbaste, men segrar på båda sina lopp ifjol, framför allt i erkänt svårlöpta Kosice, Europas äldsta maratonlopp, borgar för att han ska kunna klara av Stockholms utmanande bana.

Bland kvinnorna vilar ett klart favoritskap på Deribe Godana – en etiopiska som sprungit på 2.28 i år. Hon utmanas av landsmaninnorna Teame Shumeye och Tigist Kifle med nästan lika goda meriter.

Den mest meriterade nordiska deltagaren är Leena Puotiniemi från Finland. Hon var fyra i Stockholm i fjol, och tar årets lopp som ett test inför OS-maran i London om två månader.

För svenskarna är loppet extra viktigt eftersom ASICS Stockholm Marathon också är SM i maratonlöpning. SM-ettan från ifjol Daniel Woldu, Hammarby, och SM-tvåan David Nilsson, Högby lär strida om medaljerna även i år, tillsammans med Enhörnas Lars Johansson, som varit landets snabbaste maraton­löpare de senaste åren. Största hotet från Stockholm kommer från Spårvägens Fredrik Uhrbom.

De mest meriterade svenskorna är Lilian Magnusson, Spårvägen, Josephine Ambjörnsson, Hässelby, och Jenny Jansson, Umeå.

De senaste fyra åren har det blivit inhemska segrar på damsidan tack vare Isabellah Anderssons unika svit. Men i år avstår Hässelbylöperskan för att kunna koncentrera sig på den stundande OS-marani:

– Jag saknar verkligen att kunna ställa upp i Stockholm Marathon i år. Men jag har gjort valet på grund av OS, som kommer endast två månader efter. Fast nu när det bara är några dagar kvar svider det extra mycket att inte vara där på Stockholms gator nu på lördag och få känna den härliga stämningen, säger Isabellah.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Wikström och Tsegay maratonmästare

Carolina Wikström och Samuel Tsegay tog hem SM-titlarna som delades ut i samband med 2023...

Läs mer

Fler intressanta artiklar