Världsrekord 48 timmar på löpband?

Världsrekord 48 timmar på löpband?


Du har genomfört många äventyr – på vatten, i berg och på pilgrimsleder – hur kom du på att testa för världsrekord på löpband?
– En kollega till mig, Fredrik Olsson, ville springa 100 kilometer. Han undrade om jag tyckte det var bra mental träning att springa ett maraton på löpband. Jag svarade ”Självklart! Vilken kul idé! Jag hänger på!” Vi sprang och hade jätteroligt, dagen efter mejlade han med rubriken ”Vi har en bit att gå”. Det var en länk till alla världsrekord på löpband. Jag såg att det där 12-timmarsrekordet, det skulle jag kunna slå. Efter en del mental träning – jag hade aldrig tänkt på mig själv som världsrekordhållare – bestämde jag mig för att köra.

Den 7 februari 2013 satte jag nytt rekord på 12 timmar (107,49 km reds anm.), och det är en av de härligaste dagarna i mitt liv. Jag hade redan då spanat in om det fanns fler rekord jag skulle kunna ta. Blicken föll på 48-timmarsrekordet. Det är svårt att ta, det är ett bra rekord och jag har aldrig sprungit i 48 timmar. Men nu har jag bestämt mig för att försöka. Det värsta som kan hända är att jag misslyckas och det brukar komma bra lärdomar ur sånt också.

Från 12 till 48 timmar – vilka är dina största utmaningar?
– Sömnen. Jag har sprungit i 24 timmar och det är inga problem att hålla sig vaken då. Men vad händer efter första dygnet? Sen är det även det mentala. Hur känns det att ställa sig på löpbandet och veta, ”jaha, nu har jag 48 timmar kvar”? Det har jag ingen aning om. Och så är jag nervös för att jag fick en liten förkylning i fredags som tyvärr fortfarande sitter i med lite snor i näsan. Men pulsen är normal och huvudet och halsen mår bra så jag hoppas det går vägen.

Vilket tempo kommer du försöka hålla och hur mycket vila planerar du att ta?
– Jag startar i 6:15-6:30 tempo. Planen är att göra 8 km per timme, de första femton timmarna, sedan 7 km per timme i tolv timmar. Därefter 6 km per timme under resten av tiden med undantag för två sovpauser på vardera 30 minuter. I början är det lätt att göra 8 kilometer på en timme, då får jag en liten paus varje timme där jag vilar, vädrar fötterna och fyller på med energi. Ju längre tiden går desto långsammare kommer jag vara och då blir det färre pauser, eller pauser när jag känner att jag behöver det. Planen är att komma 321 kilometer. Det blir inget hastighetsrekord men förhoppningsvis ett längdrekord. För att sätta världsrekord behöver jag komma längre än 309,8 kilometer. 

Hur går kalibreringen av löpbandet till?
– Två kvalificerade domare mäter längden på själva löpbandet, jag springer 100 varv. Den mätta sträckan multipliceras med 100 och jämförs med vad displayen på löpbandet visar. Om det är en differens får man fram en korrektionsfaktor som displayens distans ska korrigeras med. Kaliberringen gjordes i måndags och det blev ingen kalibreringsfaktor.

Hur ser förberedelserna ut så här sista tiden innan det är dags?
– I dag sätter jag upp instruktioner till supportrar, kollar att kameror är inställda i rätta vinklar, tar lite bilder, ordnar mat till försöket, kommunicerar med media, med mera. Det är en massa småpyssel. Sen vill jag hem och ta det lugnt och vila så snart som möjligt för att bli av med det sista av förkylningen. Och sova länge i morgon, sedan dröjer det två dygn innan jag kommer sova igen.

Här följer du världsrekordsförsökets livesändning från Actic i Kista, med start kl 12.00 ons 5 novemberLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Bokrecension: Running with destiny

Den före detta elitlöparen Toby Tansers fängslande liv har blivit bok: Running with destiny.

Läs mer

Anders Hansen: Den motvillige löparen

Vi träffar succéförfattaren Anders Hansen och pratar om framgången, hans egen löpning och huruvida vi...

Läs mer

Bakom varje framgångsrik man finns en kvinna

Det är nog ingen som missat Patriks Nilssons fantastiska resa när han tidigare i år...

Läs mer

Ta chansen att träffa Patrik Nilsson!

På tisdagkväll 18 oktober har du chans att möta Patrik Nilsson och höra hans berättelse...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Magnus Jonsson om hemligheter och triathlon

Magnus Jonsson är vår triathlonbloggare som skriver på engelska. Vi tog ett närmare snack med...

Läs mer
Veckans triathlet: Fredrik Bäckson

Efter att ha seglat större delen av sitt liv och länge elitsatsat på sporten valde Fredrik Bäckson att för ungefär...

Läs mer
Veckans triathlet: Desiree Blomberg

Desiree Blombergs styrka är pannbenet. När hon väl satt sin fot på startlinjen vägrar hon att ge upp. Hennes favoritdistanser...

Läs mer