Världsrekordförsök på 100 km – Runner´s World på plats

Världsrekordförsök på 100 km – Runner´s World på plats


Imorgon lördag 4 maj görs sett seriöst försök att sätta världsrekord på 100 km på både herr och damsidan. Det är löpskoföretaget Hoka One One, som i samband med att dom lanserar sin nya tävlingssko Carbon X, samlat flera av världens bästa ultralöpare för att i ett formellt utlyst 100 km lopp utmana rekorden.

På herrsidan har japanen Nao Kazami världsrekordet på 6:09:14, som sattes i fjol på en snabb och platt bana just i Kalifornien där även ”Carbon X” rekordförsöket kommer genomföras.
Om någon av utmanarna ska slå rekordet måste man ha ett snitt på 10 stycken 10 km lopp i rad utan vila på 36:55. På damsidan är motsvarande rekord 6:33:11, och innehas av Japanskan Tomoe Abe. Här behöver tjejerna snitta varje mil på ner mot 39 minuter för att nå rekordet.

Hoka kallar eventet Project Carbon X, utifrån den nya tävlingsskon Carbon X, och 100 km starten sker i Folsom med målgång i Sacramento i Kalifornien.
Löparen som på pappret främst kommer utmana rekordet på herrsidan är ultrastärnan Jim Walmsley. Vanligtvis tävlar Jim mest inom ultra trail, men har tidigare i år visat på oerhört bra fartkapacitet som ultralöpare genom en asfaltshalvmara på en tid under 1:04. – Min passion och kärlek att springa finns inom trail löpningen, men vägultra har en historia som jag vill utmana sa Jim själv inför rekordutmaningen.

Men Jim kommer inte vara ensam om att ha chans på rekordet utan andra starka namn i startlistan är USA´s Patrick Reagan, Tyler Andrews och Mike Wardian. Från Japan kommer regerande IAAF 100 km världsmästaren Hideaki Yamauchi tillsammans med Yoshiki Takada.

På damsidan är det Sabrina Little som tillsammans med japanskan Aiko Kanematsu kommer utmana världsrekord på 6:33:11.
På både dam och herrsidan kommer loppet inledningsvis ha några riktigt bra löpare som farthållare, men tillskillnad från andra liknade tidsprojekt som Nike´s ”Breaking2” på maraton blir det inga harar som avlöser varandra.
Alla löpare måste vara med i loppet och ingen kan hoppa in efterhand för att rekorden ska kunna utmanas enligt regelboken. Banan består av en inledande 30 kilometers sträcka som tar löparna från Folsom till Sacramento där löparna sedan springer åtta varv på en 7,5 km slinga.

Runner´s World är inbjudna av Hoka One One och finns på plats för att följa rekordförsöket. Uppdateringar kommer finnas på vår instagram sida runnerswordswe och på Runner´s World Facebook sida.

Vill du följa hela loppet kommer det livestreamas här!

Loppet startar preliminärt kl 06:00 på morgonen lokal tid vilket innebär kl 15:00 svensk tid. Väderleksprognosen ser ut att ge löparna tuff värme en bit in på dagen. Prognosen säger runt 10 grader vid start som sedan med solens antågande kommer temperaturen stiga upp mot 28 grader. Just det varma vädret kan göra rekordförsöket extra tufft.

Carbon X är en ny lättviktsko från Hoka One One. Flera av löparna i rekordförsöket 100 km kommer springa i den nya modellen.

Recension av den nya skon Carbon X kommer här på Runner´s World när vi testat skon.


Nr 11 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vinterns viktigaste nyckelpass
  • Bästa vinterskorna. Dubbat och odubbat, Stor guide!
  • Åtta misstag du inte vill göra
  • 9 julklappstips till alla löpare
  • Därför ska du testa 14-dagarsmetoden
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Sarah och David tvingades bryta – Linus 2:13

Det fanns stora förhoppningar om svenska framgångar i Valencia Marathon, och visst blev det några...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Etiopiskt i topp – och mycket starka svenska insatser i Stockholm Marathon

I ASICS Stockholm Marathon var de svenska löparna inte långt efter vinnarna. Carolina Wikström vann...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Favoritsegrare på Lidingöloppets tremil

Förhandstippade Samuel Russom vann herrklassen och Sylvia Medugu vann damklassen på Lidingöloppets tremil.

Läs mer
Göteborgsvarvet backar – arrangerar nytt lopp i november

Efter kritiken mot beslutet att ställa in erbjuder Göteborgsvarvet nu i stället ett helt nytt lopp.

Läs mer
Kleist och Gelfgren historiska svenska trailmästare

I söndags (19/9) avgjordes det första officiella svenska mästerskapet i traillöpning i Ljungskile – två varv på en 22,5 km...

Läs mer