Varumärket Ironman säljs?

Varumärket Ironman säljs?


Ironman triathlon serierna arrangerar ungefär 40 stycken ironman-tävlingar världen över varje år, där bland annat Kalmar Ironman och Ironman World Championships i Kona, Hawaii ingår. Enligt källor, som är anonyma men som har insyn i detta, har Providence Equity World Triathlon Corp haft samtal med investmentbanker under de senaste veckorna för att ta hjälp av rådgivare som ska utforska möjligheter om en eventuell försäljning kommer att ske. Allt är dock än så länge mycket oklart och inget är spikat.

Tomas Gustavsson är en av triathlonsveriges största legender genom tiderna med 26 genomförda ironman och 7 starter i Hawaii. Han tror att om det någon gång är rätt tid att sälja, är det ett bra läge att göra det nu.

– Med tanke på att triathlonsporten expanderat kraftigt och blivit omåttligt populärt under de senaste åren är det väl ingen jättestor överraskning att man funderar på att sälja av varumärket. Ironman går väldigt bra, och man har en bra chans att tjäna stora summa pengar på en affär nu. Även om varumärket säljs, tror jag att sporten kommer fortsätta växa och bli ännu större med än fler tävlingar, säger han.

Att det kommer bli någon stor förändring om man säljer av varumärket tror han inte kommer att hända. Däremot ser han att Ironman centralt har rätt stort inflytande, kanske för stort inflytande, på hur arrangörerna ska välja att arrangera de olika tävlingarna.

– Ironman har satt en relativt sträng prägel på samtliga ironman-tävlingar som arrangeras i serien, då alla tävlingar i princip är uppbyggda och planerade på samma sätt. Det enda som skiljer dem åt är banorna. Det är synd, eftersom den familjära känslan i tävlingen lätt tappas på vägen. Förut var alla tävlingar licenserade och arrangerades lokalt av respektive arrangör, och då hade man en större frihet att sätta en personlig prägel på tävlingarna, vilket vi i Ironman Kalmar vill sträva efter, säger han.

För att locka till ännu större intresse för framförallt ironman i Hawaii bör man satsa på att göra tävlingen mer attraktiv. Att lägga på lite mer prispengar kan bidra mycket till att höja status och ytterligare engagemang.

– Går man med 40 milj. USD i vinst kan man nog satsa 1-2 miljoner på finalen för att göra den attraktivare både för tävlande och intresset för sporten. En 10:e plats i proffsklassen räcker tyvärr knappt till enkel flygbiljett till fastlandet. Det är viktigt att poängtera att man inte får glömma att proffsen har detta som levebröd. Även lite prispengar i age-group har de råd med. Om 1 miljon USD fanns i potten skulle detta absolut höja statusen i tävlingen, både för tävlande och media, säger Tomas.

Läs mer om den eventuella försäljningen av Ironman här. 

Fakta Ironman:

  • World Triathlon Corp har en årlig vinst på mer än 50 miljoner dollar före räntor, skatt och avskrivningar, och värderas till över 10 gånger så mycket.
  • Ironman arrangerar årligen ungefär 180 olika evenemang inom triathlon i fler än 20 länder.
  • Läkaren och Ironman-deltagare John Gills köpte rättigheterna till Ironman 1989 och sålde World Triathlon Corp till Providence 2008 för en hemlig summa.
  • Den första ironman-tävlingen arrangerades 1978 i Hawaii med 15 deltagare. 2014 deltog över 2000 deltagare från 68 länder i tävlingen.


Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Så orkar du ultralångt

Om du ska springa ett ultralopp som Ultravasan gäller det att ha en koststrategi. Så...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Wretlings bästa Ironman tips

Hon är extremidrottaren som började träna vid 38 års ålder och sedan dess – inom...

Läs mer

Första Ironman på full distans i Italien lockar många svenskar

I helgen är det dags för Ironman Emilia-Romagna i Italien. Det är första gången Italien...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Första pallplatsen för Sara Svensk

Sara Svensk tog sin första internationella pallplats på ett Ironmanevent och Daniella Ryf och Javier...

Läs mer
Gabriel Björlin ungt utropstecken i Ironman Kalmar

I helgen gick Kalmar Ironman, höjdpunkten för många i triathlonsverige. 15 svenskar fixade genom sin insats en startplats till Kona...

Läs mer
IRONMAN Kalmar 2017 slutsålt

Nu är en av nästa års största triathlonfester - IRONMAN Kalmar - slutsålt. Man räknar med fler kvinnliga och utländska...

Läs mer
Fin OS-debut av Sharhrzad Kiavash

I söndags avgjordes för första gången triathlon i OS i Paralympics. Svenska Shahrzad Kiavash debuterade och hon gjorde det med...

Läs mer