Vasaloppet startar Ultravasan 2014

Vasaloppet startar Ultravasan 2014


Efter 89 Vasalopp och drygt en miljon skidåkare är det alltså dags att utmana världens löpare. Målet med Ultravasan är att ta fasta på den stora löpartrenden och skapa det största ultra-trailloppet i Skandinavien.

– Det känns helt naturligt att satsa på löpningen nu, både om man ser till träningstrender och till våra befintliga lopp där vår organisation lyckats skapa väldigt populära arrangemang. Tankarna har funnits länge och det är otroligt kul att vi nu kan presentera den helt nya Ultravasan, som med all säkerhet kommer bjuda på en upplevelse och en utmaning utöver det vanliga. Nio mil är en löpdistans som långt ifrån alla klarar av, säger Anders Selling, vd för Vasaloppet.

Ultravasan kommer att bestå av två lopp, ett på 90 km och ett på 45 km. 90 km utgår, liksom det traditionella Vasaloppet, från Sälen och följer banan österut mot Mora. Loppet över 45 km startar i Oxberg. Båda loppen har en herr- och en damklass.

I utvecklingen av det nya loppet har Vasaloppet jobbat i ett nära samarbete med vår svenska ultrastjärna Jonas Buud. Jonas, som är född, uppvuxen och boende i Mora, har vunnit det legendariska loppet Swiss Alpine Marathon sju år i rad (2007-2013) och kommit tvåa i världens mest prestigefyllda ultratrail-lopp, Ultra Trail du Mont Blanc (UTMB) i Chamonix. Han innehar också det svenska rekordet på 100 km med tiden 6.28.59.

– I drygt ett år har jag jobbat med Vasaloppet för att skapa ett ultra-trail arrangemang där alla deltagare kommer att få en unik upplevelse i spåret. Under mina resor och tävlingar runt om i världen har jag flera gånger tänkt tanken om att få ge mina löparvänner chansen att springa samma sträcka som miljoner skidåkare åkt sedan 1922. Det känns fantastiskt att det nu ska bli av och det kommer vara en väldigt speciell upplevelse för mig att gå i mål i min hemstad Mora, säger Jonas Buud, som med rätta siktar högt på prispallen.

 Båda loppen genomförs den 23 augusti 2014, och går alltså samtidigt som Vasastafetten.
– Att synka loppen gör själva arrangemanget mer praktiskt, men framförallt blir det också en större folkfest och en härlig känsla för alla som springer tillsammans, säger tävlingsledare Peter Fredriksson.

I första upplagan av Ultravasan 90 är anmälningstaket 750 stycken löpare. I Ultravasan 45 kommer det däremot inte finnas något maxantal. Anmälan öppnar den 22 september kl 09.00 på vasaloppet.se.

Läs mer om Ultravasan här


Nr 3 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Test! Vårens bästa löparskor. 23 nya modeller – hitta rätt sko för dig
  • Löpträningen som gav Guld  i skridsko-VM. Möt Nils Van Der Poel
  • Världens bästa träningspass
  • Kriget mot skavsåren – och hur vi kan vinna det
  • Därför skyddar löpning mot depression
  • 3 sätt att bli snabbare
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 5

Daniel

Fjällmarathon XL går dagen innan! Är det verkligen så trångt i tävlingskalendern att man lägger två lopp av större kaliber samma helg?


Mats

Nu är detta inget nytt, möjligheten att springa hela sträckan själv i samband med Vasastafetten fanns under åren 2002 – 2006. Men då arrangerades inte stafetten av den officiella Vasaloppsorganisationen så det kanske inte räknas…


Ola

Håller med Mats, inget nytt men i ny ”regi”.


Tina

Jag vill!
NU gäller det att träna upp fungrarna så man lyckas få en plats. Det är det tråkiga med att loppen blivit så otroligt populära. Man måste anmäla sig så långt i förväg och kanske inte ens då får någon plats. Det var bättre innan, när man kunde träna på och se hur träningen gick innan man anmälde sig. NU är det rena hysterin över alla extremlopp. man måste ha tokkoll på varenda anmälningsstart om man ska ha en chans.
Kanske är det dax att skippa storloppen och börja leta lite mindre lopp som inte har prefix ”vasa” eller ”vättern”? För nog är det lite märkligt att det verkar vara bara just dessa lopp som folk är intresserade av?
Jättekul för arrangörerna förstås men lite tråkigt för oss som vill köra


Kurt Maxé

Det verkar inte finnas busstransport från Mora till Sälen för ultravasanlöpare, varför?Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Lidingöloppets digitala lopp – nu på turné!

Med start den 19 april arrangerar Lidingöloppet "digitala lopp" på några av de populäraste motionsslingorna...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Lidingöloppet blir en vecka längre

För att öka säkerheten och tryggheten för löparna förlängs perioden för TCS Lidingöloppsveckan, från 24 september till...

Läs mer

ASICS Stockholm Marathon flyttar till oktober

På grund av den pågående pandemin och de restriktioner för folksamlingar som råder tvingas ASICS...

Läs mer
Svenskar i världsrekordjakt på 100 km

De svenska ultralöparna Elov Olsson, Johan Lantz och Joacim Lantz är några av de löparstjärnor som ska göra ett världsrekordförsök...

Läs mer
Göteborgsvarvet 2021 flyttar till hösten

Världens största halvmaraton, Göteborgsvarvet arrangeras den 11 september 2021. Flytten har beslutats av Göteborgs Friidrottsförbunds styrelse och görs för att...

Läs mer
Kämpainsats gav Fougberg 2:28 – trots mardrömsuppladdning

När Charlotta Fougberg stod på startlinjen i ett kylslaget Reggio Emilia i Italien på luciamorgonen var det med målet att...

Läs mer