Veckans triathlet: Andreas Lindén

Veckans triathlet: Andreas Lindén


Namn: Andreas Lindén
Ålder: 25
Längd: 184cm
Vikt: 72kg
Klubb: Umara Sports Club
Hemsida/ blogg: www.andreaslinden.se

Berätta lite om din idrottsbakgrund:
– Jag har idrottat så länge jag kan minnas. Innan jag slutligen började på triathlongymnasiet i Motala hade jag hållit på med alla möjliga olika idrotter. Min tanke, när jag började på triathlongymnasiet, var förstås att bli triathlet. Men cyklingen gick fantastiskt bra vilket gjorde att jag valde att satsa på den.

När jag var 18 år kontrakterades jag av ett danskt cykelstall och under år 2009 cyklade jag som professionell i danska Team Capinordic. Samma år gick lagets huvudsponsor i konkurs. Laget lades ner sent på året och mitt tvåårskontrakt blev inaktuellt.

2010 planerade jag och genomförde Superklassikern, alla fyra klassikergrenar på ett dygn. Det formade mig som idrottare och person. Därefter började jag med triathlon på riktigt och började satsa rejält 2013. Tyvärr har mina senaste 4 år som idrottare varit kantade av skador.

Hur kommer det sig att du började med triathlon?
– Jag ställde upp i Borås Triathlon 2003. Redan då fastnade jag. Men det var först efter 2004 års upplaga som jag började fundera på triathlon. Mitt gymnasieval blev en chansning. Jag var osäker på om jag skulle trivas med triathlon och Motala. Men det passade mig perfekt.

Vilken distans satsar du på?
– Mitt långsiktiga mål är full Ironman-distans. Men inför 2015 kommer jag att satsa på Ironman 5150 och andra kortare tävlingar. Därefter kommer jag satsa några år till på halv Ironman innan jag går över till hel Ironman.

Hur ser en träningsvecka ut för dig?
– Alla mina träningsveckor ser olika ut. Men en vecka kan se ut ungefär så här:
Måndag: Löpning 8-10km lätt + Simning 3000m (medelintensivt.)
Tisdag: Simning 2000m intensivt + 90km cykel (långa intervaller) + Löpning 3km avstannande
Onsdag: Styrketräning tungt + Löpning 15km (långa intervaller)
Torsdag: Simning 2000m intensivt + 100km cykel (långa intervaller)
Fredag: Löpning 20-25km (långa intervaller) + Simning 3-4000m medelintensivt
Lördag: 50km (cykel halvlånga men intensiva intervaller)
Söndag: Simning 3000m lugnt

Hur lägger du upp träningen över året?
– Jag subtraherar min fysik från kravprofilen jag framtagit utifrån mina mål. När jag vet vad jag måste förbättra funderar jag hur och när. Mina största svagheter börjar jag med allra först.
Jag periodiserar min träning och blandar både grenfokus och fysisk fokus. Med andra ord varierar jag dels mellan att fokusera på simning, cykling och löpning samt dels att fokusera på uthållighet, syreupptag, styrka etc.

Vilka är dina svagheter?
– Simningen är min svaga gren. Rent fysiologiskt är jag lite för vek för att klara av löpningen riktigt. Efter alla år som cyklist fick jag en väldigt mycket bättre fysik än vad mitt löpsteg kunde hantera. Jag har dock nästan jobbat bort det problemet nu.

Vilka är dina styrkor?
– Cyklingen är min starka gren. Jag har nästan genomgående en mycket bra fysik. Men jag har ännu inte hunnit paketera den triathlonspecifikt.

Hur ser din träningsfördelning ut mellan de olika grenarna?
– Mest tid går alltid till cyklingen eftersom den lämnar minst slitage på kroppen och även tar mest tid under tävlingarna. Vilken gren som tar mest fokus är något jag varierar. För tillfället ligger mest fokus på löpningen. Under resterande del av vintern kommer huvudfokus att ligga på simningen och delfokus löpningen.

Vad är ditt stora mål nästa år?
– Att jag kan hålla mig hel och på riktigt njuta av min triathlonkarriär efter ett år med riktigt många sjuk/skadedagar. Vilka resultat jag faktiskt uppnår är inte primärt. Det viktiga är att jag överhuvudtaget kan jaga dem.

Vad är dina tre bästa tips till nya triathleter?

  1. Var nyfiken och våga fråga.
  2. Satsa på vägledning istället för en dyr cykel.
  3. Kontakta mig.

Var tycker du det är bäst att träna?
– Palma de Mallorca där jag har min träningsbas och tillbringar ett antal månader varje år. Här finns allt jag kan önska.

Hur många punkor innan du bryter?
– På korta tävlingar 1st. På långa tävlingar 2st.

Värsta och bästa simning:
– Sämsta – SM Sprint, Malmö 2014. Jag tyckte själv att det gick fort när jag insåg att jag tappat kurs och simmade mot Öresundsbron. Tappade så mycket tid att jag förträngt det.
Bästa – När simningen var inställd under HIM Zürich 2013 och jag sprang ifrån Axel Zeebroek m.fl. på inledande löpningen.

Hur många timmar tränar du en vanlig vecka i april?
– 25 timmar.

Våtdräkt:
– Orca

Cykel (huvudsaklig tävlingscykel):
– Canyon Aeroad CF SLX (till 2015)
Canyon Speedmax CF

Löparskor (förstaval tävlingsskor):
– Salming Speed

Idrottsliga meriter (tider, medaljer m.m.):
Professionell cyklist i Team Capinordic 2009
Provcyklist för Team Saxobank jan-feb 2009
Superklassikern 2010
SM-brons Tjörn Medeldistans 2013
7 segrar 2013
1:a Skoda Triathlon Series Palma de Mallorca 2014
2 segrar 2014

Målsättning:
– Kort sikt: Kunna konkurrera med de bästa i Sverige igen under 2015 samt vara relativt konkurrenskraftig internationellt.
Lång sikt: Konkurrera med de allra bästa i sporten på långdistans.

 


Nr 5 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Fem farthöjande pass du måste testa
  • Det händer vid överträning
  • Ätstörning? Symtom du ska ta på allvar
  • Artros i knät?
  • Nya sköna löparskor
  • 6 enkla sätt att testa formen
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Så orkar du ultralångt

Om du ska springa ett ultralopp som Ultravasan gäller det att ha en koststrategi. Så...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Fin OS-debut av Sharhrzad Kiavash

I söndags avgjordes för första gången triathlon i OS i Paralympics. Svenska Shahrzad Kiavash debuterade...

Läs mer

Tipsen du inte vill missa inför Ironman Kalmar

Nu är det inte långt kvar. Nerverna kanske börjar kännas och nu ska träningen vara...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Veckans triathlet: Jonathan Flod

Jonathan Flods syster övertalade honom att springa halva Lidingöloppet. På den vägen är det. Efter...

Läs mer
Åsa om vinsten i Vansbro

Åsa Lundström har hittills haft en kanonsäsong. Vinst Bilbao Triathlon, på pallen i tempo-SM och nu vinst i SM i...

Läs mer
Veckans triathlet: Johnny Toldnes

Från motorsport till soffpotatis till triathlon. Efter att ha lessnat på soffliggandet bestämde Johnny Toldnes att göra En Svensk Klassiker...

Läs mer
Häng med på den stora triathlonfesten!

Helgen den 2-3 juli arrangeras en av Sveriges största triathlontävlingar, Vattenfall World Triathlon Stockholm. Både världens bästa triathleter och motionärer...

Läs mer