Veckans triathlet: Camilla Renz

Veckans triathlet: Camilla Renz


Namn: Camilla Renz
Ålder: 43 år
Längd: 169 cm      
Vikt: 65 kg
Klubb: Stockholm City Triathlon
Hemsida/ blogg: http://triandbeatme.wordpress.com

Berätta lite om din idrottsbakgrund:
– Jag har tränat i olika former hela mitt liv och har min bas i löpningen, men har även hållit på med elitgymnastik, squash, golf m.m. Efter gymnasiet så började jag även att cykla och var med i Vätternrundan för första gången samtidigt som jag utbildade mig till instruktör på Friskis och Svettis.

Hur kommer det sig att du började med triathlon?
– Jag träffade en man på Tinnerbäcksbadet när jag gick och morgonsimmade under gymnasiet och han introducerade mig till triathlon. Det lät så häftigt och jag var imponerad över hur vältränade och duktiga alla verkade vara. Det tog dock nästan tjugo år innan jag själv vågade börja. Jag hade fått för mig att man var tvungen att vara en supermänniska för att hålla på med sporten. 2011 tog jag äntligen mod till mig och följde med på en av Stockholm City Triathlons träningar och sedan dess är jag fast.

Vilken distans satsar du på?
– Jag kör både långdistans och medeldistans.

Hur ser en träningsvecka ut för dig?
– Det varierar ganska mycket, men generellt så ligger större delen av min träning till och från jobbet då jag har en liten kille att ta hänsyn till. Det blir även en hel del träning när min son har sina aktiviteter, tex går han på gympa så kör jag intervaller under tiden och på SATS osv. Vi tränar nu mer även en del ihop vilket är kul. Långpassen lägger jag när han är hos sin pappa varannan helg.

Hur lägger du upp träningen över året?
– Min coach, Sten Osvärn, hjälper mig med mitt träningsupplägg. Lite beroende på när min A-tävling ligger så varierar vi bas, grund, tempo, boost, förebyggande och formtoppande veckor.

Vilka är dina svagheter?
– Mitt självförtroende. Att våga ta i och ta ut svängarna. Jag kör lite för safe.

Vilka är dina styrkor?
– Mitt pannben och rutin. Jag kan min kropp relativt väl och kan anpassa träning och tävling så att jag kan undvika skador och jag vet hur min kropp reagerar på långa pass. (Vilket även gör att jag kör lite väl försiktigt osv)

Hur ser din träningsfördelning ut mellan de olika grenarna?
– Mitt årsmål är 30000 minuters triathlonträning, varav 25% simning, 30% löpning och 45% cykling.

Vad är ditt stora mål i år?
– Jag har redan genomfört min A-tävling för i år och det var IM Frankfurt. Nu är det fullt fokus på 2016 och IM Nice och IM Köpenhamn.

Vad är dina tre bästa tips till nya triathleter?
– Lär dig grunderna väl och fokusera inte bara på tid och hastighet, utan även på teknik. Bygg upp kroppen successivt och stressa inte på. Det tar tid att bli tillräckligt stark för en Ironman om man ska hålla sig skadefri och underskatta inte återhämtningen. Kroppen behöver vila mellan varven.

Var tycker du det är bäst att träna?
– På Gran Canaria och Mallorca. Jag försöker få till ett par träningsveckor där per år.

Hur många punkor innan du bryter?
– Tre. Har alltid två slangar med mig. Har dock aldrig hamnat i situationen så jag vet faktiskt inte. Att bryta är inte riktigt min grej.

Värsta och bästa simning:
– Min sämsta simning var helt klart på Amfibiemannen i år och och min bästa några veckor innan på IM Frankfurt (1:23:31 utan våtdräkt).

Hur många timmar tränar du en vanlig vecka i april?
– I april är jag ofta 1-2 veckor utomlands så då ligger jag på ca 20-25 timmar, men normalt så tränar jag ca 10 timmar.

Våtdräkt:
– Orca Sonar.

Cykel (huvudsaklig tävlingscykel):
– Argon 18, linjecykel. Har ingen tempo än men vill gärna köpa en när tillfälle ges.

Löparskor (förstaval tävlingsskor):
– Saucony Peregrine 4.

Idrottsliga meriter (tider, medaljer m.m.):
IM Barcelona 12:13:19
Lidingöloppet 2:52:33
Stockholm Maraton 04:01:52

Målsättning:
– Att bli starkare och bättre hela tiden och bli så bra jag kan bli och att ta mig till Kona.

 


Nr 5 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Fem farthöjande pass du måste testa
  • Det händer vid överträning
  • Ätstörning? Symtom du ska ta på allvar
  • Artros i knät?
  • Nya sköna löparskor
  • 6 enkla sätt att testa formen
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Så orkar du ultralångt

Om du ska springa ett ultralopp som Ultravasan gäller det att ha en koststrategi. Så...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Fin OS-debut av Sharhrzad Kiavash

I söndags avgjordes för första gången triathlon i OS i Paralympics. Svenska Shahrzad Kiavash debuterade...

Läs mer

Tipsen du inte vill missa inför Ironman Kalmar

Nu är det inte långt kvar. Nerverna kanske börjar kännas och nu ska träningen vara...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Veckans triathlet: Jonathan Flod

Jonathan Flods syster övertalade honom att springa halva Lidingöloppet. På den vägen är det. Efter...

Läs mer
Åsa om vinsten i Vansbro

Åsa Lundström har hittills haft en kanonsäsong. Vinst Bilbao Triathlon, på pallen i tempo-SM och nu vinst i SM i...

Läs mer
Veckans triathlet: Johnny Toldnes

Från motorsport till soffpotatis till triathlon. Efter att ha lessnat på soffliggandet bestämde Johnny Toldnes att göra En Svensk Klassiker...

Läs mer
Häng med på den stora triathlonfesten!

Helgen den 2-3 juli arrangeras en av Sveriges största triathlontävlingar, Vattenfall World Triathlon Stockholm. Både världens bästa triathleter och motionärer...

Läs mer