Veckans triathlet: Carl-Emil Bengtsson

Veckans triathlet: Carl-Emil Bengtsson


Namn: Carl-Emil Bengtsson
Ålder: 30 år
Längd: 196 cm
Vikt: 79 kg
Klubb: 338 Småland Triathlon 
Hemsida/ blogg: www.cetri.se/ @carlemiltri på Instagram

Berätta lite om din idrottsbakgrund:
– Jag är uppvuxen i södra Sverige, men började ändå åka längdskidor i väldigt tidig ålder. Jag hade en aktiv barndom och ungdom, men tävlade inte i någon idrott. Började löpträna mer i tonåren och även cykla MTB. Vinteridrott och friluftsliv har alltid varit en del av livet, och fjällvandringar och havspaddlingar har utmanat och lockat mig. Efter 15 krävande månader med värnplikt i den svenska skärgården var fysiska utmaningar varje dag en naturlig del i vardagen. Träningen av olika slag fortsatte därför sedan av ren rutin. Efter värnplikten flyttade jag till Luleå för att börja mina civilingenjörsstudier, och då fanns närheten till fjällvärlden vilket jag uppskattade mycket. Jag köpte en landsvägscykel som skulle vara ett komplement i barmarksträningen till skidåkningen, men det växte istället snabbt till en omåttlig passion för cykling!

Hur kommer det sig att du började med triathlon?
– Utmaningen med ironman lockade. Järnmannen i Kalmar 2007 var första gången på den distansen. Ett par år med triathlon följde sedan innan jag tog ett uppehåll och endast cyklade i drygt två år. 2012 insåg jag att jag hade lämnat en idrott som jag verkligen älskade och gjorde comeback. Från och med 2013 var jag också tillbaka på ironman-distansen. 

Vilken distans satsar du på?
– Från och med i år är allt fokus på ironman.

Hur ser en träningsvecka ut för dig?
– Ingen vecka är den andra lik. De enda fasta passen under en vecka är simpassen med VöSS Masters. Kontinuiteten i simning, cykling och löpning varje vecka är nummer ett. Vilken del som har övertag på veckobasis varierar. Med hänsyn till var jag befinner mig i den stora träningscykeln och vad övriga livet kräver så planerar jag ofta träningen med en veckas framförhållning.

Hur lägger du upp träningen över året?
– Jag cyklar utomhus året om, men vintern är en bra möjlighet att fokusera extra på simningen och löpningen. Generellt är det grundträning under vintern och en bit in på våren. Varje långdistanstävling kräver sin specifika träning. Är det en tävling jag har kört förut och kan banan är det lättare styra träningsbehovet. Det som jag har framför mig närmast är ironman Texas i maj, där har jag varit två gånger tidigare och vet väl hur cykelbanan ser ut och väljer därför cykelvägar i träningen som passar bra just för den. De senaste åren har tävlingsåret varit bestämt med ett års framförhållning och då går det långt i förväg att skaffa sig en uppfattning om hur den stora träningscykeln över året bör se ut.

Vilka är dina svagheter?
– Vilar för lite. På den långa distansen har jag hittills även haft svårt att hålla ihop bra löpningar.

Vilka är dina styrkor?
– Av triathlonens tre delar är cyklingen min styrka. Mentalt stark, få saker som får mig ur balans. Ödmjuk och har alltid ett leende nära till hands!

Hur ser din träningsfördelning ut mellan de olika grenarna?
– Ju närmare en tävling jag är, desto mer balans mellan simning, cykling och löpning vill jag ha. I timmar räknat har av naturliga skäl ofta cyklingen ett övertag.

Vad är ditt stora mål i år?
– Alla fyra ironmantävlingarna som är planerade är lika viktiga.

Vad är dina tre bästa tips till nya triathleter?

  • Låt glädjen i triathlon vara drivkraften
  • Ha tålamod och tänk långsiktigt
  • Undvik prylfixeringen som råder inom sporten

Var tycker du det är bäst att träna?
– Jag älskar att träna utomlands i värme och cykla i bergsterräng. Men min nuvarande bostadsort Växjö erbjuder väldigt bra träningsmöjligheter året om. Det finns flera sjöar att simma i på sommaren och den närmsta inom 500 m från där jag bor. Cykelpassen startar jag direkt från dörren och väljer vädersträck beroende på vilken typ av cykling jag vill ha. Löpningen har jag lika nära och kan springa både platt eller kuperat och på stig eller asfalt.

Hur många punkor innan du bryter?
– Tränar jag och det skulle ta slut på reservslangar så ringer jag efter support och får ett nytt hjul eller fler slangar. Vid tävlingar är jag begränsad till det jag har med mig, men i vissa fall kan support från tävlingsarrangören vara möjlig.

Värsta och bästa simning:
– Värsta sim-minnet är från Ironman France 2014. Den mest kaotiska triathlonstarten jag varit med om. Jag brände sedan handleden illa på en manet efter ca 1500 meter och det blev en smärtsam simning. Den bästa simningen är från Kalmar samma år. Den nya ”rullande” simstarten var behaglig och jag gjorde en snabb simning.   
Hur många timmar tränar du en vanlig vecka i april?
– 15-20 timmar

Våtdräkt:
– Blueseventy Reaction

Cykel (huvudsaklig tävlingscykel):
– Specialized Shiv

Löparskor (förstaval tävlingsskor):
– Asics GT2000-2

Idrottsliga meriter (tider, medaljer m.m.):
11 x ironman
22 maratonlopp
24-timmarscykeltävling (solo, non-drafting)
Solo-RAAM kvalificerad (Race Across America)
12-timmars MTB-lopp
Långlopp på MTB
Cykeltävlingar på landsväg i både Sverige och Danmark
Vasaloppet och Öppet Spår
Med mera.

Målsättning:
– Fortsätta resa världen runt till olika tävlingar, ha triathlon som livsstil och utvecklas som triathlet!

 Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Så orkar du ultralångt

Om du ska springa ett ultralopp som Ultravasan gäller det att ha en koststrategi. Så...

Läs mer

Fin OS-debut av Sharhrzad Kiavash

I söndags avgjordes för första gången triathlon i OS i Paralympics. Svenska Shahrzad Kiavash debuterade...

Läs mer

Tipsen du inte vill missa inför Ironman Kalmar

Nu är det inte långt kvar. Nerverna kanske börjar kännas och nu ska träningen vara...

Läs mer

Veckans triathlet: Jonathan Flod

Jonathan Flods syster övertalade honom att springa halva Lidingöloppet. På den vägen är det. Efter...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Åsa om vinsten i Vansbro

Åsa Lundström har hittills haft en kanonsäsong. Vinst Bilbao Triathlon, på pallen i tempo-SM och...

Läs mer
Veckans triathlet: Johnny Toldnes

Från motorsport till soffpotatis till triathlon. Efter att ha lessnat på soffliggandet bestämde Johnny Toldnes att göra En Svensk Klassiker...

Läs mer
Sista chansen att anmäla sig till SM i sprint och stafett

Idag, torsdag är sista anmälningsdagen till SM i sprint och stafett som avgörs i Uppsala helgen 18-19 juni.

Läs mer